baby opvoeden

Wanneer beginnen met opvoeden?

Je hoeft je baby de eerste maanden natuurlijk nog niet te corrigeren, maar zodra hij de wereld gaat verkennen is het tijd om grenzen te gaan stellen. Hoe pak je dit aan en vanaf welk moment moet je écht beginnen met opvoeden?

De ontdekkingstocht

De eerste maanden ligt je baby rustig op zijn rug of buik in de box of kinderwagen of zit hij op je schoot en kijkt hij een beetje om zich heen. Maar voor je het weet begint hij met omrollen, tijgeren en misschien zelfs kruipen en wil hij niets liever dan de wereld om hem heen ontdekken. Je baby wordt hierbij gedreven door nieuwsgierigheid. Ziet hij bijvoorbeeld een tafelkleed, dan móet hij daaraan trekken. Krijgt hij eten voor zijn neus en heeft hij geen honger (meer), dan gaat hij ermee spelen. Handen erin, uitsmeren over tafel, in zijn mond, uit zijn mond. Ziet hij een keukenkastje, dan wil hij alles eruit halen. En de knopjes op de tv of afstandsbediening zijn ook erg interessant.

Advertentie

Tips: zo maak je je huis babyproof.

Starten met opvoeden

Het moment dat je kind op ontdekkingstocht gaat, is hét moment waarop je moet beginnen met opvoeden. Verwacht niet dat het meteen effect heeft. In het begin lijkt het alsof je kind niet naar je luistert. En dat is ook zo: hij kán niet luisteren, want hij snapt nog niet wat je zegt. Voor hem hebben zinnen als ‘nee, mag niet’ en ‘niet doen’ nog geen betekenis. Dat komt pas nadat je ze heel vaak hebt herhaald.

Combineer je de woorden steeds met een handeling, dan maak je het voor je kind nog duidelijker. Zit je kind bijvoorbeeld steeds aan de knoppen van de tv? Zeg dan: ‘Nee, dat mag niet’ en haal zijn hand weg. Je zult zien: op een dag begrijpt hij het. In het begin moet je daarvoor wel in de buurt van je baby zijn. Loop je de kamer uit, dan is hij het alweer vergeten en gaat hij verder op ontdekkingstocht.

Lees ook: Wanneer leert een baby tijgeren, kruipen, zitten en staan?

Tot één jaar: negeren

Tot je baby ongeveer één jaar is, kun je stout gedrag of gedrag waar je niet zo blij mee bent beter negeren. Laat je kind soep uit zijn mond lopen of gooit hij zijn eten op de grond, doe net of je het niet ziet. Op deze leeftijd is aandacht namelijk juist een reden om het nog een keer te doen. Of je nou nee zegt of begint te lachen, dat maakt geen verschil. Afleiden is in zo’n geval vaak de beste oplossing.

Vanaf één jaar: uitleggen

Is je baby één jaar, dan kun je hem uitleggen waarom iets niet mag: ‘Doe maar niet, want dan wordt de poes bang.’ Niet dat je kind het allemaal meteen begrijpt, maar het is wel nuttig voorwerk voor later. Hij slaat je woorden namelijk passief op en op een gegeven moment legt hij verbindingen tussen al die woorden.

Lees ook: Grenzen stellen, zo zorg je dat je kind zich aan jouw regels houdt

Afleiden

Als uitleggen niet helpt, kun je beter op een andere tactiek overgaan. Je kind afleiden met speelgoed bijvoorbeeld, of hem op een andere plek zetten. Er een heel gedoe van maken, boos worden of het er lang over hebben, werkt averechts. Straffen heeft bij een baby ook echt nog geen zin.

Bedenk dat je kind misschien iets stouts doet, zoals knoeien met eten, omdat hij het gewoon leuk vindt om te kliederen en knoeien. Je kunt dit gedrag tijdens het eten dan mogelijk voorkomen door hem op een ander moment lekker te laten kliederen en knoeien, bijvoorbeeld met vingerverf of water. Of als het mooi weer is met zand en modder in de tuin.

Lees ook: Straffen van je kind, wat werkt wel en niet?

Wees consequent

Het is belangrijk dat je partner en jij dezelfde regels hanteren als het gaat om het gedrag van jullie kind. Wees dus consequent en zorg dat je op één lijn zit. Ga daarom regelmatig samen om de tafel zitten en bespreek welk gedrag jullie corrigeren en wat jullie negeren. Houd er rekening mee dat een kind tot hij ongeveer twee jaar oud is, ‘nee’ vaak aan een bepaalde persoon koppelt. Heb jij het eindelijk voor elkaar dat hij niet meer aan de tv komt, dan zal hij niet vanzelfsprekend naar het ‘nee’ van je partner of oma luisteren. Meer lezen: Niet op één lijn qua opvoeding? Maak je niet te druk.

Lees hier meer over de peuterpuberteit, eigenwijs zijn en nee zeggen.

Positieve aandacht

Jonge kinderen zijn de hele dag door op zoek naar aandacht. Ze vertonen dus vooral gedrag dat veel aandacht oplevert: dit is helaas vaak negatief gedrag. Merk je dat dit bij jouw kind het geval is, beloon hem dan bewust vaker voor goed gedrag. Geef je kind positieve aandacht in de vorm van complimenten voor dingen die hij misschien allang doet, maar waar je eerder niets over zei. Zijn jas ophangen, zijn bordje leegeten, vrolijk zingen, lief spelen, enzovoort. Als hij aandacht van jou krijgt vanwege zijn goede gedrag, zal hij dat in het vervolg vaker vertonen.

Dit zijn volgens astrologen belangrijke opvoedtips per sterrenbeeld.