Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

baby wakker maken voor voeding

Baby wakker maken voor een voeding

Baby’s moeten voldoende drinken om groot en sterk te worden. Maar wat doe je als je baby een slaapkop is en niet wakker wordt als het tijd is voor de fles of borst? Lekker laten slapen of wakker maken? En hoeveel tijd mag er eigenlijk maximaal tussen twee voedingen zitten?

Slapen en voeden pasgeboren baby

Zeker de eerste weken zal je baby heel veel slapen. Hoeveel verschilt per baby, maar de meeste pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zestien tot twintig uur per dag. Deze uren verdelen ze in slaapjes van zo’n twee tot drie uur. Genoeg slaap is heel belangrijk voor je baby. Niet alleen om uit te rusten, maar ook voor z’n ontwikkeling en groei. Wanneer je baby slaapt, worden er door de hersenklier groeihormonen afgescheiden. Je baby groeit dus terwijl hij heerlijk ligt te slapen. Ook is voldoende slaap belangrijk om alle indrukken van de dag te verwerken.

Advertentie

Pasgeboren baby wakker maken voor voeding

De eerste maanden kan en mag je je baby best wakker maken voor voeding als hij lang slaapt. Je baby kan nu namelijk zelf nog niet bepalen wanneer hij moet eten; er is voor hem nog geen verschil tussen dag en nacht. Is je baby na een uur of vier slapen nog niet wakker, dan is het verstandig om hem wakker te maken om te drinken.

Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

Heel jonge baby’s mogen niet te lang achter elkaar slapen omdat hun bloedsuikerspiegel (glucosespiegel) anders te laag wordt. De hersenen van baby’s zijn nog niet volledig ontwikkeld en ze hebben een goede aanvoer van glucose nodig via voeding. Hierdoor worden de meeste baby’s uit zichzelf om de drie of vier uur wakker. Is dit niet het geval, dan kan je je baby dus wakker maken voor de flesvoeding of borstvoeding.

In het geval van borstvoeding is er nóg een reden dat je beter niet teveel tijd tussen de voedingen kunt laten zitten als je baby nog jong is. Door je baby regelmatig aan te leggen zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Ook overdag is het goed om je baby na maximaal vier uur wakker te maken voor borstvoeding.

Slapen en voeden baby vanaf 2-3 maanden

Het aantal uren slaap overdag neemt geleidelijk af naarmate je baby groter wordt. Is je baby drie of vier maanden oud, dan doet hij overdag waarschijnlijk nog zo’n drie dutjes. Vanaf een half jaar heeft je kind waarschijnlijk genoeg aan twee dutjes overdag. Hoe lang die dutjes duren, verschilt per kind. Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij ’s nachts slaapt.

Tip: handig schema voor het eerste jaar, zoveel slaap heeft je baby nodig

Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo’n twee maanden niet meer nodig om hem ’s nachts wakker te maken voor voeding. Wil je een rustige nacht, dan is het wel handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat. Zo heb je de meeste kans dat hij in elk geval een uur of zes achter elkaar slaapt. En jij dus ook! De volgende voeding geef je dan ’s ochtends vroeg als je baby wakker wordt. Geef deze voedingen steeds op hetzelfde tijdstip. Je kunt er dan na een tijdje voor kiezen om deze tijden steeds een beetje op te schuiven, zodat je baby een ritme krijgt dat het beste voor hem en voor jou werkt.

Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat het langer duurt voor je baby ’s nachts zes uur of langer aan een stuk slaapt. Moedermelk is lichter verteerbaar dan kunstvoeding. Een baby die borstvoeding krijgt, slaapt daardoor `s nachts minder lang dan een baby die flesvoeding krijgt. Slaapt je baby na twee maanden op borstvoeding ’s nachts al uren achter elkaar en groeit hij goed? Lekker laten slapen.

Lees ook: Borstvoeding blijkt goed te zijn voor bloeddruk van kind

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: NCJ

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram