Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby wakker maken voor een voeding

Baby’s moeten voldoende drinken om te groeien. Maar wat doe je als je baby een slaapkop is en niet wakker wordt als het tijd is voor een voeding? Ga je je baby wakker maken voor een voeding? En voor een nachtvoeding moet je dan ook je baby wakker maken?

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Slapen en voeden pasgeboren baby

Zeker de eerste weken slaapt een baby heel veel. Hoeveel verschilt per baby, maar de meeste pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zestien tot twintig uur per dag. Deze uren verdelen ze in slaapjes van zo’n twee tot drie uur. Genoeg slaap is heel belangrijk voor je baby. Niet alleen om uit te rusten, maar ook voor zijn ontwikkeling en groei. Wanneer je baby slaapt, scheidt de hersenklier groeihormonen af. Je baby groeit dus terwijl hij heerlijk ligt te slapen. Ook is voldoende slaap belangrijk om alle indrukken van de dag te verwerken.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Pasgeboren baby wakker maken voor voeding

Het is goed om te kijken naar je baby en de voedingssignalen die hij laat zien, en hem het liefst uit zichzelf wakker te laten worden. Wanneer hij wakker wordt, op zijn handjes gaat sabbelen en/of zoekbewegingen maakt met zijn mond, is het tijd voor een voeding. Als je baby zelf aangeeft dat hij er klaar voor is, gaat het drinken vaak het makkelijkst.

Slaapt je baby veel, dan kan en mag je hem de eerste maanden best wakker maken voor voeding als hij lang slaapt. Is je baby bijvoorbeeld na een uur of vier slapen overdag nog niet wakker, dan is het verstandig om hem wakker te maken om te drinken.

Koop hier alles om je baby te voeden: met de borst of de fles.

Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

De hersenen van een baby moeten nog volop groeien en ontwikkelen na de geboorte. Daarom is het belangrijk om je baby zowel overdag als ’s nachts wakker te maken voor een voeding, als hij te lang achter elkaar slaapt. Omdat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn, hebben ze een goede aanvoer van glucose nodig via voeding. Hierdoor worden de meeste baby’s uit zichzelf om de drie of vier uur wakker. Is dit niet het geval, dan kun je je baby dus wakker maken voor de flesvoeding of borstvoeding.

Advertentie

In het geval van borstvoeding is er nog een reden waarom je beter niet te veel tijd tussen de voedingen kunt laten zitten als je baby nog jong is. Door je baby regelmatig aan te leggen, zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Ook overdag is het goed om je baby na maximaal vier uur wakker te maken voor borstvoeding.

Slapen en voeden baby vanaf 2-3 maanden

Het aantal uren slaap overdag neemt geleidelijk af naarmate je baby groter wordt. Is je baby drie of vier maanden oud, dan doet hij overdag waarschijnlijk nog zo’n drie dutjes. Vanaf een half jaar heeft je kind waarschijnlijk genoeg aan twee dutjes overdag. Hoe lang die dutjes duren, verschilt per kind. Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij ’s nachts slaapt.

Tip: Handig schema voor het eerste jaar, zoveel slaap heeft je baby nodig

Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo’n twee maanden niet meer nodig om hem ’s nachts wakker te maken voor voeding. Wil je een rustige nacht, dan is het wel handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat. Zo heb je de meeste kans dat hij in elk geval een uur of zes achter elkaar slaapt. En jij dus ook! De volgende voeding geef je dan ’s ochtends vroeg als je baby wakker wordt. Geef deze voedingen steeds op hetzelfde tijdstip. Je kunt er dan na een tijdje voor kiezen om deze tijden steeds een beetje op te schuiven, zodat je baby een ritme krijgt dat het beste voor hem en voor jou werkt.

Advertentie

Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat het langer duurt voordat je baby ’s nachts zes uur of langer aan een stuk slaapt. Moedermelk is lichter verteerbaar dan kunstvoeding. Een baby die borstvoeding krijgt, slaapt daardoor `s nachts minder lang dan een baby die flesvoeding krijgt. Slaapt je baby na twee maanden op borstvoeding ’s nachts al uren achter elkaar en groeit hij goed? Lekker laten slapen. Overigens is het tot negen maanden normaal dat een baby bij borstvoeding ‘s nachts nog voor een voeding komt.

Je baby wakker maken voor een voeding: zo doe je dat

Ligt je baby nog te slapen terwijl het tijd is voor een voeding? Neem dan de tijd om rustig je baby wakker maken. Zo kun je eerst zachte geluidjes maken en over zijn gezicht wrijven. Ook zijn sokken uittrekken kan ervoor zorgen dat hij wakker wordt. Merk je dat je baby langzaam ontwaakt? Of lukt het nog niet je baby wakker maken? Verschoon hem dan rustig.

Lees ook: Borstvoeding blijkt goed te zijn voor bloeddruk van kind

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: NCJ

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken