slaapzak

Zo kies je de juiste babyslaapzak

Ze zijn er in allerlei lengtes en voor alle seizoenen. Welke babyslaapzak je kiest, hangt onder andere af van de buitentemperatuur en het slaapgedrag van jouw baby. Hier moet je verder op letten bij het kopen van een babyslaapzak.

Wat is een babyslaapzak

Een babyslaapzak wordt ook wel een trappelzak genoemd en ziet er anders uit dan een slaapzak voor volwassenen. De slaapzak heeft mouwtjes of armsgaten en is in verhouding kleiner dan een volwassen slaapzak: een babyslaapzak sluit qua lengte en breedte vrijwel aan op het lichaam van de baby waardoor hij niet kan draaien in de slaapzak.

Waarom een babyslaapzak

Tot je kind twee jaar is, is een goed passende babyslaapzak de veiligste manier om je kind warm te houden tijdens zijn slaap. Dit zijn nog meer redenen om voor een babyslaapzak te kiezen:

 • Je baby blijft op temperatuur: lakentjes of dekens kunnen baby’s van zich af trappen als ze groter en sterker worden
 • Je verkleint de kans op omrollen en zo de kans dat je baby ’s nachts op zijn buik terechtkomt
 • Je verkleint de kans dat je baby onder de dekens terechtkomt
 • Voetjes raken minder makkelijk klem tussen de spijlen van het bed
 • Vast slaapritueel: zodra je de baby de slaapzak aandoet weet hij dat het bedtijd is
 • Een slaapzak neem je eenvoudig overal mee naar toe, waardoor een baby ook op andere plekken makkelijker slaapt: de slaapzak voelt vertrouwd

Vanaf elke leeftijd

Als jouw baby veel woelt of de lakentjes van zich aftrapt, kun je hem in een babyslaapzak doen. Veel belangrijker dan leeftijd is dat je de juiste maat slaapzak aanschaft. Een te kleine slaapzak zit niet fijn voor je baby en een te grote slaapzak is onveilig.

Soorten slaapzakken

Er zijn verschillende soorten babyslaapzakken te koop. Welke je kiest, hangt af onder andere af van het slaapgedrag van je baby en het seizoen.

Dit zijn de verschillende slaapzakken:

 • Zomer babyslaapzak
 • Winter babyslaapzak
 • Vierseizoenenbabyslaapzak
 • Voetenzak (voor onderweg)
 • Babyslaapzak met opening
 • Inbakerslaapzak

Zomerslaapzak

In de zomer is het warmer, zowel binnen als buiten. Je kunt al het beddengoed uit het bedje halen en je baby een zomerslaapzak aandoen. Een zomerslaapzak is vaak mouwloos maar kan ook (afritsbare) mouwtjes hebben. Deze slaapzak is – vanwege de warmte – niet gewatteerd en ook niet altijd gevoerd.

Winterslaapzak

Winterslaapzakken zijn juist wel gewatteerd of gevoerd om je baby tijdens de koude dagen warm te houden. Een winterslaapzak heeft meestal lange mouwen, die er afgeritst kunnen worden zodat de slaapzak ook geschikt is voor de wat warmere winterdagen.

Vierseizoenenslaapzak

Deze slaapzak is geschikt voor alle seizoenen en kan worden aangepast aan de temperatuur.

 • Winter: tijdens de winter trek je je baby de dikke, gevoerde slaapzak aan, met de lange mouwen. Sommige vierseizoenenslaapzakken hebben aan het uiteinde van de mouwen ook wantjes die je eventueel over de handjes van je baby kunt trekken
 • Herfst/lente: in deze seizoenen rits je de mouwtjes van de slaapzak, zodat je baby’s armen niet bedekt zijn en de rest van zijn lijfje wel goed warm blijft
 • Zomer: in de zomer gebruik je alleen de binnenvoering van de slaapzak, zonder mouwtjes

Voetenzak

Een voetenzak heeft geen armsgaten en is om die reden alleen geschikt voor onderweg. Je trekt de zak over de benen tot aan de middel, bijvoorbeeld als je kind in het autostoeltje of de kinderwagen zit. Je baby kan niet met een voetenzak slapen, daarin heeft hij te veel bewegingsruimte, wat de kans op wiegendood vergroot. Gebruik een voetenzak dus echt alleen voor onderweg.

Babyslaapzak met opening

Er bestaan babyslaapzakken met een opening aan de onderkant, die bijvoorbeeld met knoopjes of een rits kan worden gesloten. Dit kan helpen de baby in de slaapzak te krijgen, maar is ook handig om open te houden als het bijvoorbeeld heel warm is. Je baby kan zijn warmte dan via zijn voeten kwijt.

Drukknoopjes aan de onderkant van een slaapzak zijn prima, maar niet veilig als ze zich over de gehele lengte van de slaapzak bevinden. Je baby kan ze dan te makkelijk zelf losmaken met alle gevolgen van dien. Een ritssluiting is wel een veilige optie.

Inbaker slaapzak

Er bestaan ook inbakerslaapzakken. Deze zouden de overgang van inbakeren naar het slapen in een babyslaapzak makkelijker maken. Een inbakerslaapzak is een slaapzakje waarin de armen van de baby worden opgesloten. Het zijn slaapzakjes zonder armsgaten (soms met ritsen, zodat je het later als slaapzak kunt gebruiken), bedoeld om het maaien met de armen tegen te gaan, zodat onrustige kinderen beter slapen.

Materiaal

Naast de dikte van de babyslaapzak is het ook belangrijk om te kijken waar hij van is gemaakt. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen:

 • Katoen: katoen is een natuurlijke stof en wordt in de meeste zomerslaapzakken gebruikt. Katoen is luchtdoorlatend, waardoor je baby zijn warmte goed kwijt kan.
 • Polyester: polyester is een synthetische stof en wordt in babyslaapzakken vaak gebruikt als vulling, in combinatie met katoen. Het materiaal is schimmelbestendig en neemt vrijwel geen vocht op. Polyester kan goed worden gewassen en kreukt nauwelijks.
 • Badstof: badstof is een weefsel dat bestaat uit katoen. De stof is wat pluiziger dan normaal katoen en kan na veel wassen wat harder worden.
 • Jersey: jersey wordt ook vaak gebruikt in t-shirts en is geen stof, maar een verzamelnaam voor stoffen die op zo’n manier zijn gebreid dat ze elastischer en rekbaarder zijn.
 • Wol: zeker merinowol is zacht, licht en warm. Het materiaal kan bovendien veel vocht opnemen, zonder dat het nat aanvoelt.

Sluiting

Een rits is de veiligste sluiting voor een babyslaapzak. De sluiting van de rits zit bij voorkeur onderaan de beentjes, dan kan de baby niet zelf de opening groter maken bij zijn hals. Knopen zijn onveilig als sluiting omdat ze los kunnen raken of losgepulkt kunnen worden door je baby. Drukknopen zijn zeker door een grotere baby makkelijk los te trekken en daarom ongeschikt als sluiting.

De juiste maat

Het is heel belangrijk om de juiste maat babyslaapzak aan te schaffen. In een te grote slaapzak kan je baby ‘wegzakken’ of hij kan erin verstrikt raken. In een te kleine babyslaapzak hebben de beentjes van je baby niet genoeg ruimte, wat erg oncomfortabel ligt.

Babyslaapzakken zijn te koop in verschillende maten, van 50 tot 160 centimeter. Zo bepaal je de juiste maat voor je kind:

 1. Lengte
  Meet je kind van de schouder tot en met de voet en tel hier 15 centimeter bij op (trappelruimte). Zoek de maat die het meest overeenkomt.
 2. Grootte armsgaten
  Trek je baby het slaapzakje aan en probeer of je zijn armpjes terug kunt krijgen door het gat, zonder de slaapzak open te ritsen. Lukt dit niet, dan heb je de goede maat. Lukt het wel, dan zijn de armsgaten (en dus de slaapzak) te groot voor je kind.
 3. Boord
  Als de slaapzak aan is, zou je de boord niet over het hoofdje van je baby moeten kunnen trekken.

De vierseizoenenslaapzakken hebben meestal minder maten om uit te kiezen: deze gaan minimaal een jaar mee en zijn tussendoor in lengte te verstellen.

Let op de temperatuur

Zorg ervoor dat je kindje het ’s nachts niet te warm en niet te koud heeft. Dit check je door in zijn nekje en aan zijn voetjes te voelen. Voelen die aangenaam warm, dan is het goed. Wat je baby ’s nachts draagt, heeft te maken met welke slaapzak je kiest en hoe warm of koud het in de slaapkamer is.

In de eerste zes tot acht weken is 20 graden een goede slaapkamertemperatuur. Bij een premature (te vroeg geboren) baby tel je daar het aantal weken ‘te vroeg’ bij op. Daarna ligt de ideale temperatuur voor een zich goed ontwikkelende baby tussen de 15 en 18 graden.

Liever te koel

Zorg dat het kamertje van je baby liever iets te koel dan iets te warm is; een baby huilt eerder als hij het te koud heeft.

tip