Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je baby inbakeren, alles wat je moet weten

Slaapt je baby slecht of huilt hij veel? Inbakeren kan helpen. Zo werkt het.

Tot de jaren zeventig was het heel normaal om een pasgeboren baby in te bakeren. Daarna werd het lange tijd zielig gevonden en werd gedacht dat inbakeren heupdysplasie kon veroorzaken. Dit laatste is alleen waar als het inbakeren niet op de juiste wijze gebeurt. Het is dan ook altijd verstandig om eerst deskundig advies te vragen als je wilt gaan inbakeren.

Advertentie

Lees meer over heupdysplasie, een veel voorkomende afwijking bij baby’s en kinderen.

Wanneer inbakeren?

Inbakeren wordt vooral toegepast bij pasgeboren baby’s die prikkelbaar zijn, zoals huilbaby’s, baby’s die alleen hazenslaapjes doen of snel overprikkeld zijn en baby’s die moeite hebben om zelf in slaap te vallen. Inbakeren kan een manier zijn om deze negatieve spiraal te doorbreken en de moeizame beginfase zo goed mogelijk door te komen.

Kinderen die worden ingebakerd, zijn rustiger en huilen minder, waardoor ouders de basis kunnen leggen voor een gezond slaapritme. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je baby inbakeren nooit de oplossing is: het kan je alleen op weg helpen.

Tip: Hier vind je handige en fijne inbakerslaapzakken voor je baby

Advertentie

Inbakeren als tijdelijk hulpmiddel

Inbakeren is iets tijdelijks. Je kunt het alleen in de eerste levensmaanden van je baby toepassen. In de kraamtijd kan je het beter nog niet doen. Jij en je kind hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen en fysiek contact helpt hierbij. Daarnaast leer je zijn signalen (lichaamstaal) van honger niet kennen als hij al vroeg ingebakerd ligt. De meeste ouders beginnen vanaf een paar weken met inbakeren.

Tot wanneer inbakeren?

Je kan het tot uiterlijk 6 maanden doen. Het advies is om tegen de 4 maanden af te bouwen, omdat je kind rond die leeftijd kan gaan omrollen. Rond die tijd krijgt je baby ook meer controle over zijn bewegingen en zal de onrust waarschijnlijk afnemen. Inbakeren is dan niet meer nodig.

Hou je kind goed in de gaten. Elke baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Als die van jou zich al eerder begint om te rollen, is het verstandig om ook eerder met inbakeren te stoppen. Lees verderop hoe je dit het beste kunt afbouwen.

Inbakeren baby: hoe werkt het?

Als een kind wordt ingebakerd, wordt hij vanaf de schouders tot en met de voeten in een doek gewikkeld. Omdat zijn bewegingen op deze manier worden beperkt, kan hij zich makkelijker overgeven aan de slaap. Hij schrikt minder snel wakker door zijn eigen bewegingen en slaapt dieper, omdat hij zich ook geborgen voelt.

Advertentie

Verschillende manieren van inbakeren

Er zijn verschillende manieren van inbakeren. Traditioneel wordt een baby in flanellen doeken gewikkeld, maar je kunt ook een kant-en-klare inbakerdoek kopen waarmee je je kind veilig en makkelijk inbakert, of een bakerzak. Deze laatste heeft veel weg van een slaapzak, maar dan zonder armsgaten. Je doet er goed aan om niet meteen zelf aan de slag te gaan, maar je eerst door het consultatiebureau te laten adviseren over hoe inbakeren precies werkt.

Tip: je kunt ook extra grote hydrofieldoeken gebruiken. Maar handdoeken, dekens of beddenlakens zijn niet geschikt om in te bakeren!

Video: inbakeren doe je zo

Hieronder zie je drie verschillende methodes om je baby – stap voor stap – veilig in te bakeren.

Wanneer kun je je baby beter niet inbakeren?

Inbakeren is niet geschikt voor alle kinderen. Je kunt het beter niet doen als je kind:

  • verhoogde kans op dysplastische heupontwikkeling heeft
  • koorts heeft
  • nog geen 24 uur geleden een vaccinatie heeft gehad
  • een ernstige luchtweginfectie en/of last van benauwdheid (bijvoorbeeld door het RS-virus) heeft
  • een voorkeurshouding heeft door een afwijking in de wervelkolom (scoliose)
  • vaak spuugt
  • tijdens de laatste maanden van de zwangerschap in een stuit heeft gelegen of zo is geboren
  • een aangeboren afwijking heeft, zoals een open ruggetje of klompvoet
  • als er tijdens de zwangerschap weinig vruchtwater in de baarmoeder was

Het inbakeren van je baby afbouwen

De gemiddelde leeftijd waarop ouders starten om hun baby in te bakeren, is zes weken.  Er wordt geadviseerd om het inbakeren weer af te bouwen voordat je kind 6 maanden oud is. De kans dat een baby ingebakerd op zijn buik draait, wordt steeds groter naarmate hij ouder wordt en dat kan gevaarlijk zijn.

Wanneer je baby leert draaien of begint te rollen in de box of op een speelkleed, is dat het moment om het inbakeren af te gaan bouwen. Dit gebeurt meestal met 4 à 5 maanden, eerst op hun zij en later vanuit rugligging op de buik. Is je baby ingebakerd en doet hij een poging om naar zijn buik te draaien, stop dan direct met inbakeren.

Hoe bouw je inbakeren af?

Vervang de doek door een slaapzak of bouw het inbakeren af door één armpje vrij te laten. In plaats van ’s nachts kun je ook beginnen met afbouwen tijdens het eerste ochtendslaapje. Het afbouwen duurt meestal een week, afhankelijk van de reactie van je kind.

In de zomer

Dek je baby in de zomer alleen toe met een laken. Dit is prettig bij een warme temperatuur en geeft alsnog een gevoel van geborgenheid. Ook moet het laken minimaal 150 centimeter breed zijn, zodat deze goed blijft zitten. Ook kun je het bed opmaken als een matrozenbedje. Een strak ingestopte baby kan minder makkelijk draaien of rollen.

tip

Nachtouders van Nu Facebookgroep

Leiden jij en je baby een ‘actief’ nachtleven en heb je behoefte aan tips en advies van lotgenoten? Sluit je dan aan bij onze gesloten Facebookgroep Nachtouders van Nu, de plek om gelijkgestemden te ontmoeten.

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken