Je baby inbakeren, alles wat je moet weten

Je baby inbakeren, alles wat je moet weten

Slaapt je baby slecht of huilt hij veel? Inbakeren kan helpen. Zo werkt het.

Tot de jaren ’70 was het heel normaal om een pasgeboren baby in te bakeren. Daarna werd het lange tijd zielig gevonden en werd gedacht dat inbakeren heupdysplasie kon veroorzaken. Dit laatste is alleen waar als het inbakeren niet op de juiste wijze gebeurt. Het is dan ook altijd verstandig om eerst deskundig advies te vragen als je wilt gaan inbakeren.

Waarom zou je je baby inbakeren?

Inbakeren wordt vooral toegepast bij pasgeboren baby’s die prikkelbaar zijn, zoals huilbaby’s, baby’s die alleen hazenslaapjes doen of snel overprikkeld zijn en baby’s die moeite hebben om zelf in slaap te vallen. Inbakeren kan een manier zijn om deze negatieve spiraal te doorbreken en de moeizame beginfase zo goed mogelijk door te komen. Kinderen die worden ingebakerd, zijn rustiger en huilen minder, waardoor ouders de basis kunnen leggen voor een gezond slaapritme. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je baby inbakeren nooit de oplossing is: het kan je alleen op weg helpen.

Hoe werkt inbakeren?

Als een kind wordt ingebakerd, wordt hij vanaf de schouders tot en met de voeten in een doek gewikkeld. Omdat zijn bewegingen op deze manier worden beperkt, kan hij zich makkelijker overgeven aan de slaap. Hij schrikt minder snel wakker door zijn eigen bewegingen en slaapt dieper, omdat hij zich ook geborgen voelt.

Video: Inbakeren: hoe doe je dat?

Verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren van inbakeren. Traditioneel wordt een baby in flanellen doeken gewikkeld, maar je kunt ook een kant-en-klare inbakerdoek kopen waarmee je je kind veilig en makkelijk inbakert, of een bakerzak. Deze laatste heeft veel weg van een slaapzak, maar dan zonder armsgaten. Je doet er goed aan om niet meteen zelf aan de slag te gaan, maar je eerst door het consultatiebureau te laten adviseren over hoe inbakeren precies werkt.

Wanneer kun je je baby beter niet inbakeren?

Inbakeren is niet geschikt voor alle kinderen. Je kunt het beter niet doen als je kind:

  • verhoogde kans op dysplastische heupontwikkeling heeft
  • koorts heeft
  • nog geen 24 uur geleden een vaccinatie heeft gehad
  • een ernstige luchtweginfectie en/of last van benauwdheid (bijvoorbeeld door het RS-virus) heeft
  • een voorkeurshouding heeft door een afwijking in de wervelkolom (scoliose)
  • vaak spuugt
  • tijdens de laatste maanden van de zwangerschap in een stuit heeft gelegen of zo is geboren
  • een aangeboren afwijking heeft, zoals een open ruggetje of klompvoet
  • als er tijdens de zwangerschap weinig vruchtwater in de baarmoeder was

Het inbakeren van je baby afbouwen

De gemiddelde leeftijd waarop ouders starten om hun baby in te bakeren, is zes weken.  Er wordt geadviseerd om het inbakeren weer af te bouwen voordat je kind 6 maanden oud is. De kans dat een baby ingebakerd op zijn buik draait, wordt steeds groter naarmate hij ouder wordt en dat kan gevaarlijk zijn.

Draaien en rollen

Wanneer je baby leert draaien of begint te rollen in de box of op een speelkleed, is dat het moment om het inbakeren af te gaan bouwen. Dit gebeurt meestal met 4 à 5 maanden, eerst op hun zij en later vanuit rugligging op de buik. Is je baby ingebakerd en doet hij een poging om naar zijn buik te draaien, stop dan direct met inbakeren.

Inbakeren afbouwen?

Vervang de doek door een slaapzak of bouw het inbakeren af door één armpje vrij te laten. In plaats van ’s nachts kun je ook beginnen met afbouwen tijdens het eerste ochtendslaapje. Het afbouwen duurt meestal een week, afhankelijk van de reactie van je kind.

In de zomer

Dek je baby in de zomer alleen toe met een laken. Dit is prettig bij een warme temperatuur en geeft alsnog een gevoel van geborgenheid. Ook moet het laken minimaal 150 centimeter breed zijn, zodat deze goed blijft zitten. Ook kun je het bed opmaken als een matrozenbedje. Een strak ingestopte baby kan minder makkelijk draaien of rollen.

tip