Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby zit in de stoom van de luchtbevochtiger

Luchtbevochtiger voor je baby: hoe werkt dat?

Hoest je baby ’s nachts vaak? Heeft hij droge lippen en een droge huid? Het zou kunnen dat hij last heeft van droge lucht in huis. Ventileren helpt, daarnaast kun je de luchtvochtigheid verbeteren met een luchtbevochtiger. Zo werkt een luchtbevochtiger voor je baby.

Advertentie

Luchtbevochtiger voor je baby: hoe werkt het?

De ideale vochtigheidsgraad in een ruimte is tussen de veertig en zestig procent. Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan de lucht, zodat die juiste vochtigheidsgraad houdt of krijgt. Zo voorkom je dat de lucht te droog wordt. Te droge lucht kan ontstaan wanneer er niet goed genoeg kan worden geventileerd en er te weinig toevoer van verse lucht is. Vooral als de verwarming veel aan staat en de ramen weinig open zijn, daalt de luchtvochtigheid in de babykamer al snel onder de veertig procent.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Klachten baby door droge lucht

Het vervelende is: de luchtwegen en huid van een baby reageren gevoeliger op droge, onzuivere lucht dan die van een volwassene. Dat kan voor verschillende klachten zorgen. De slijmvliezen in de luchtwegen zijn droger en sneller geïrriteerd, waardoor je baby kan gaan hoesten en niezen. Ook kunnen de ogen van je baby te droog zijn, waardoor hij eerder oogontsteking kan krijgen. Een droge huid is gevoeliger voor het ontwikkelen van eczeem, en bovendien worden bacteriën en virussen makkelijker verspreid in droge lucht. Je raakt dan ook sneller besmet met bijvoorbeeld verkoudheid. Daarnaast kunnen droge lippen bij je baby een gevolg zijn van te droge lucht.

Raam open babykamer

Om te zorgen voor genoeg aanvoer van verse lucht, is het allereerst verstandig om goed te ventileren. Zet elke dag de ramen een halfuur open, zodat er frisse lucht binnenkomt. Met name ’s winters, als de verwarming aanstaat en de ramen niet lang open kunnen, circuleert er (vooral in goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen) te weinig frisse lucht en kan de lucht erg droog worden. Een luchtbevochtiger voor je baby kan dan een uitkomst zijn. Ook altijd goed, trouwens: veel planten in huis. Die verdampen vrijwel al het water dat je ze geeft en zijn daarom natuurlijke luchtbevochtigers. Hieronder vind je de voordelen en nadelen van een luchtbevochtiger voor je baby.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Voor- en nadelen luchtbevochtiger

4>Voordelen:
 • Betere luchtkwaliteit in huis.
 • Minder kans op klachten door een droge huid, ogen, neus en keel.
 • Virussen en bacteriën verspreiden zich minder snel.
 • Beter slapen door minder hoesten en makkelijker ademhalen.
 • Minder kans op scheuren in houten vloeren en houten en leren meubels.
 • Planten blijven mooier.
4>Nadelen:
 • Je moet regelmatig iets doen om te zorgen dat-ie goed blijft werken: filters vervangen, waterreservoir schoonmaken en bijvullen.
 • Doe je dit niet, dan kan je apparaat juist schimmels en bacteriën gaan verspreiden.
 • Apparaten die niet zelf automatisch de vochtigheidsgraad in huis meten en daarop hun bevochtiging afstellen, kunnen de ruimte ook te vochtig maken. Dit kan ook gebeuren als je het apparaat zelf niet goed afstelt. In te vochtige ruimtes kan schimmelvorming ontstaan.
 • Bij apparaten zonder kalk- en mineralenfilter ontstaat steeds een laagje wit stof rondom het apparaat, dat je moet schoonmaken.
 • Bij veel stoombevochtigers is er risico op verbranding als een kind (of huisdier) het apparaat aanraakt of omstoot.
 • Sommige apparaten maken veel geluid, wat ’s nachts storend kan zijn. Hoewel het ook wel weer lijkt op white noise, waar baby’s vaak goed op slapen.

Welke soorten luchtbevochtigers voor je baby zijn er?

De makkelijkste manier om voor meer vocht in de lucht te zorgen, is een bakje met water op de verwarming zetten. Er zijn ook speciale waterreservoirs die je aan de radiator kunt hangen. Dan ben je het goedkoopst uit. Wil je een luchtbevochtigingsapparaat kopen, dan kun je uit veel soorten kiezen, vaak met allerlei extra functies. Globaal zijn ze onder te verdelen in vier typen:

Advertentie
 1. Ultrasone luchtbevochtiger
  Ultrasone luchtbevochtigers zijn met name geschikt voor de babykamer, omdat ze heel stil hun werk doen. Deze apparaten werken met een membraan dat vibreert door ultrasone geluidstrillingen, waardoor er kleine waterdruppeltjes ontstaan. Die worden vervolgens als een fijne nevel verspreid in de lucht, waardoor het water verdampt. Er zit vaak een antikalkfilter in, zodat de kalk in het water niet in de lucht komt en vervolgens neerslaat. Het water wordt niet verwarmd, waardoor deze apparaten energiezuinig zijn en veilig voor kinderen. Ook werken ze meteen als je ze aanzet: ze hoeven niet op te warmen. Huisdieren kunnen niet altijd tegen ultrasoon geluid, dat kan een nadeel zijn.
 2. Koudwaterverdamper
  Een koudwaterverdamper werkt met een ventilator, die droge lucht langs een vochtig element blaast en op die manier vocht toevoegt aan de lucht. Het apparaat blaast de lucht vervolgens de ruimte in, waar het water verdampt op een natuurlijke manier. Omdat er geen stoom of warmte van koudwaterverdampers af komt, zijn ze veilig voor de kinderkamer. De luchtvochtigheid kan bovendien nooit te hoog worden als het apparaat aanstaat. Doordat er geen warmte wordt gebruikt zijn deze apparaten energiezuinig.
 3. Stoombevochtiger
  Een stoombevochtiger brengt het water in het reservoir aan de kook en blaast (bacterievrije) stoom de ruimte in. Deze manier van bevochtigen kan helpen als je kind vaak verkouden is of astma heeft. Het verhoogt de luchtvochtigheid erg snel; koudwaterverdampers hebben hier meer tijd voor nodig. Het apparaat maakt de ruimte ook warmer, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Omdat stoombevochtigers met hitte werken, zijn ze eigenlijk niet geschikt voor de kinderkamer. Wil je er toch één gebruiken, zet hem dan op een onbereikbare plek (ook voor huisdieren!) en niet te dicht in de buurt van het bed. Er zijn ook stoombevochtigers te koop waar alleen koude stoom uitkomt, zoals de Babymoov luchtbevochtiger.
 4. Luchtbevochtiger en luchtreiniger in één
  Heb je huisdieren, of heeft je kind een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen, dan is het fijn als de luchtbevochtiger de lucht ook zuivert. 2-in-1-apparaten filteren stof, uitlaatgassen, virussen, schimmels, pollen en vieze geurtjes (grotendeels) uit de lucht en verbeteren tegelijkertijd de luchtvochtigheid. Ze werken vaak met filters, en het is belangrijk dat je die telkens op tijd vervangt. Zit het filter vol, dan kan het apparaat de lucht juist viezer maken. Ook zijn er luchtbevochtigers met een ionisator, die schadelijke deeltjes ioniseert. Daardoor worden ze zwaarder dan de lucht en zakken ze naar de grond: je ademt ze dus niet meer in.
 5. Met geurverspreider
  Sommige luchtbevochtigers voor je baby kun je ook gebruiken om een geurolie te vernevelen. Zo zou lavendelgeur baby’s beter laten slapen en eucalyptusolie helpen bij verkoudheid. Bedenk wel dat baby’s en kinderen een geur al snel te sterk vinden en dat sommige geurstoffen de luchtwegen juist kunnen irriteren. Laat je dus goed adviseren welke geuroliën geschikt zijn voor in een diffuser voor baby’s en vanaf welke leeftijd de geur gebruikt mag worden. Gebruik de aroma-functie alleen als je de ruimte ook kunt ventileren.

Extra functies luchtbevochtiger kinderkamer en babykamer

Behalve een geurverspreider zijn er meer extra functies waar je aan kunt denken bij een luchtbevochtiger voor je baby:

 • Instelbaar – als de luchtbevochtiger in maar één stand kan werken, moet je hem steeds zelf aan- of uitzetten als de lucht te droog of te vochtig wordt. Zijn er meerdere standen instelbaar, dan kun je zelf de gewenste bevochtigingsgraad instellen.
 • Vochtmeter – de betere luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer (vochtmeter), die de vochtigheidsgraad in de ruimte meet. Sommige apparaten passen hier automatisch de instellingen op aan. Ook zie je aan de vochtmeter hoe hoog je de bevochtiging zelf moet instellen.
 • Antibacterieel – in het stilstaande water in het reservoir van een luchtbevochtiger kunnen bacteriën groeien. Sommige apparaten hebben een antibacteriële functie om dit tegen te gaan.
 • Filter voor kalk en mineralen – in water zitten kalk en andere mineralen, die bij verneveling als stof neerslaan in je huis. Daarom hebben sommige apparaten een kalk- of mineralenfilter. Je kunt ook gedestilleerd water gebruiken.
 • Nachtmodus – sommige luchtbevochtigers hebben een slaapstand of nachtmodus. Het apparaat gaat dan stiller werken en het licht van het bedieningsscherm wordt gedimd.
 • Nachtlampje of projector – luchtbevochtigers voor de kinderkamer hebben soms ook een nachtlampje of kunnen afbeeldingen op het plafond projecteren, zoals een sterrenhemel.

Luchtbevochtiger babykamer kopen

Tja, maar hoe kies je nu het beste apparaat voor jullie kinderkamer? We zetten nog even op een rijtje waar je bij de aanschaf op kunt letten:

 • Kijk bij de productspecificaties hoe groot de ruimte mag zijn waar je de luchtbevochtiger wilt gebruiken. De eenvoudige, goedkope luchtbevochtigers zijn meestal niet geschikt voor kamers groter dan twintig vierkante meter.
 • Kijk welke functies het apparaat heeft: vind je die allemaal belangrijk? Je betaalt vaak flink meer voor extra functies, terwijl het eigenlijk vooral gaat om de luchtkwaliteit.
 • Kijk hoe groot het waterreservoir is. Een klein reservoir moet je vaker vullen, een groot reservoir maakt ook het apparaat groot en zwaar.
 • Kijk ook of het apparaat zichzelf uitschakelt als het waterreservoir leeg is.
 • Onderzoek of het apparaat stil werkt of veel geluid produceert. Als je je luchtbevochtiger online koopt, vind je dit vaak terug in de specificaties, maar kijk vooral ook even wat anderen erover zeggen in de reviews.
 • Is het apparaat makkelijk schoon te maken en bij te vullen?
 • Check hoe energiezuinig het apparaat is. Wie weet haal je iets hogere aanschafkosten er weer uit door energiekosten te besparen. Plus: zuinig is beter voor het milieu.
 • Wil je het liefst een klein apparaat? Dan is een luchtbevochtiger/-reiniger minder geschikt: dit zijn vaak grote apparaten.
 • Wil je geen lelijk apparaat in je luxe babykamer? Geen zorgen, bij luchtbevochtigers voor kinderen is vaak extra aandacht besteed aan het ontwerp. Er zitten heel leuke tussen.

Zo gebruik je een luchtbevochtiger babykamer 

Er zijn een aantal dingen om op te letten als je een luchtbevochtiger gaat gebruiken:

 • Zet hem in de kamer waar je baby slaapt.
 • Zet hem op een plek waar je baby niet bij kan, zeker als je een apparaat hebt dat warm wordt of heet water kan lekken.
 • Zet het apparaat zo ver bij het bed vandaan, dat de nevel niet op je baby terecht kan komen.
 • Maak het reservoir van de luchtbevochtiger regelmatig schoon en let op dat je eventuele filters op tijd vervangt.

Kind hoesten ’s nachts: tips

Twijfel je nog of je een luchtbevochtiger wilt kopen? Als je kind ’s nachts regelmatig hoestbuien heeft, kun je ook eerst deze tips proberen:

Advertentie
 1. Zorg dat het hoofdeinde van zijn bed iets hoger is, bijvoorbeeld door een opgevouwen handdoek onder het matras te doen. Zo ademt je kind makkelijker.
 2. Geef je kind overdag genoeg te drinken, zodat zijn keel vochtig blijft. Dat voorkomt irritatie die ’s nachts voor hoestbuien kan zorgen.
 3. Is zijn neus verstopt, dan ademt je kind door zijn mond en gaat hij sneller hoesten. Geef voor het slapengaan neusdruppels of neusspray die veilig is voor kinderen.
 4. Ga met je baby in de badkamer zitten, doe de deur dicht en zet de douche of hete kraan aan. De stoom die vrijkomt kan het hoesten verlichten.

Ga ook met je baby of kind naar de huisarts als hij moet hoesten, om te kijken of er een medische oorzaak is. Die los je immers niet op met een luchtbevochtiger.

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken