Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
slaapapneu baby

Slaapapneu bij baby of kind

Vrijwel iedere ouder heeft weleens boven het bed van zijn baby of kind gehangen om te horen of hij nog ademt. Maar wat nou als je kind opeens stopt met ademen? En na twintig seconden nog steeds niet ademt? Tot hij opeens toch weer een ademteug neemt. Misschien heeft je kind dan slaapapneu. Lees er hier alles over.

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Wat is slaapapneu (OSAS)?

Slaapapneu houdt in dat de ademhaling regelmatig stopt tijdens het slapen. Deze ademstilstanden zijn tijdelijk; na een tijdje gaat de ademhaling vanzelf weer verder. Hoe lang zo’n ademstilstand duurt, verschilt per persoon met slaapapneu. Er wordt gesproken van slaapapneu als de adempauzes langer dan tien seconden duren en zeker twintig keer per nacht gebeuren.

Advertentie

De bekendste vorm van slaapapneu is het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Hierbij wordt het bovenste deel van de keel of luchtpijp tijdens het slapen (gedeeltelijk) afgesloten. Doordat de ademhaling stopt, daalt het zuurstofgehalte in het lichaam even, maar vervolgens komt de ademhaling weer op gang.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Slaapapneu bij baby en kind

Hoewel slaapapneu vooral voorkomt bij mensen van 45 tot 65 jaar oud, kunnen ook baby’s en kinderen lijden aan slaapapneu. Het komt bij ongeveer twee procent van de kinderen voor. De kans op slaapapneu is groter voor kinderen met overgewicht; daar gaat het om één op de acht kinderen. Ook komt het vaker voor bij kinderen die aan een andere ziekte lijden, zoals spierziektes, bij achondroplasie (dwerggroei) en bij het syndroom van Down.

Ook al klinkt het eng dat je kind regelmatig stopt met ademhalen tijdens zijn slaap, toch hoef je niet bang te zijn dat de ademhaling blijvend stopt. Bij slaapapneu komt de ademhaling vanzelf weer op gang.

Lees ook: Dit is de reden dat een baby niet op zijn buik mag slapen

Oorzaak slaapapneu

Slaapapneu kan verschillende oorzaken hebben, maar bij baby’s en kinderen wordt het meestal veroorzaakt door vergrote keelamandelen of ontstoken keelamandelen. Daardoor is er minder ruimte in de keel en kunnen de luchtwegen tijdelijk geblokkeerd raken. Daarnaast kan slaapapneu veroorzaakt worden door het verslappen van de spieren tijdens het slapen. Als je kind zich ontspant tijdens zijn slaap, verslappen de spieren in zijn keel, gezicht en rondom de luchtpijp. Die spieren zorgen er normaal gesproken voor dat de keel en luchtpijp goed open blijven staan. Door het verslappen van de spieren kunnen de weke delen in de keel en de tong tegen elkaar aan komen te liggen en de ademhaling (deels) blokkeren.

Advertentie

Tip: Zo voorkom je wiegendood: 7 voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen

Slaapapneu herkennen

Slaapapneu komt dus bij twee procent van alle baby’s en kinderen voor, maar de meeste ouders weten niet dat hun kind het heeft. Bij kinderen is slaapapneu soms lastig te herkennen. Volwassenen met slaapapneu worden vaak ’s nachts wakker na een ademstilstand, terwijl de meeste kinderen na een adempauze gewoon doorslapen.

Toch zijn er een aantal mogelijke symptomen waaraan je slaapapneu bij je baby of kind kunt herkennen. De mogelijke symptomen op een rijtje:

  1. Hoorbare ademstops: als je in dezelfde kamer slaapt als je kind, of als je wel eens naar hem luistert terwijl hij slaapt, kun je soms duidelijke ademstops horen. Zo’n adempauze kan een paar seconden duren of zelfs een paar minuten. Na een adempauze snakt je kind soms naar adem.
  2. Snurken: veel kinderen die slaapapneu hebben, snurken. Dat betekent overigens niet dat alle kinderen die snurken aan slaapapneu lijden.
  3. Blauwe verkleuring rond mond: tijdens een adempauze daalt het zuurstofgehalte in het bloed van je kind. Daardoor kan hij een blauwe verkleuring rondom de mond krijgen, al is dat ’s nachts vaak moeilijk te zien.
  4. Veel bewegen in slaap: vaak reageren kinderen op adempauzes door te gaan bewegen in hun slaap. Ze lijken daardoor erg onrustig te slapen.
  5. Slapen met overstrekte nek: sommige kinderen met slaapapneu slapen in een vreemde houding, vaak met hun nek ver achterover. Ook andere vreemde slaaphoudingen komen voor, zoals zittend slapen. In deze houdingen wordt de keel minder geblokkeerd.
  6. Veel zweten: sommige kinderen met slaapapneu zweten ’s nachts erg veel.
  7. In bed plassen: ook bedplassen komt gemiddeld vaker voor bij kinderen met slaapapneu.
  8. Verminderde ademhaling: sommige kinderen met slaapapneu hebben duidelijk hoorbare ademstops, maar er zijn ook kinderen waarbij de ademhaling continu verminderd is. Daardoor merk je eigenlijk geen adempauzes, maar toch krijgt je kind door een verminderde ademhaling minder zuurstof binnen.

Bovenstaande symptomen zou je vrijwel allemaal tijdens de slaap van je kind kunnen merken. Maar er is ook een aantal mogelijke symptomen die je overdag kunnen opvallen. Zo hebben sommige kinderen ’s ochtends hoofdpijn (of soms zelfs de hele dag), doordat ze ’s nachts minder zuurstof hebben gekregen. Ook zijn kinderen met slaapapneu overdag vaak snel vermoeid, omdat ze ’s nachts onrustig en te licht hebben geslapen. Andere mogelijke symptomen zijn afvallen of een verminderde groei, vaak de mond open hebben staan en aandachts- en concentratieproblemen, gedragsproblemen of hyperactiviteit.

Advertentie

Is slaapapneu ernstig?

Als je kind slaapapneu heeft, hoef je niet bang te zijn dat hij blijvend stopt met ademen. Uiteindelijk geven de hersenen een signaal aan het ademhalingsstelsel als ze te weinig zuurstof krijgen, waardoor je kind vanzelf weer gaat ademen. Toch kan slaapapneu wel ernstige gevolgen hebben als je kind elke nacht te vaak of te lange adempauzes heeft. Tijdens zo’n adempauze daalt het zuurstofniveau in het lichaam van je kind. Als slaapapneu niet wordt opgemerkt of behandeld, kan dat op de lange termijn leiden tot een groeiachterstand of een achterstand in de ontwikkeling. Daarnaast kunnen ernstige vermoeidheidsklachten en aandachts- en gedragsproblemen optreden, waardoor je kind moeite heeft om zich op school te concentreren en mogelijk slechter gaat presteren.

Tip: Zo help je een kind met concentratieproblemen

Behandeling slaapapneu

Denk je dat je kind slaapapneu heeft? Ga dan naar de huisarts en vertel over je vermoedens. Vaak denken artsen niet direct aan slaapapneu bij kinderen, omdat het niet zo vaak voorkomt als bij volwassenen. Maar als jij je vermoedens uitspreekt, kan de arts vervolgens onderzoeken of er inderdaad sprake is van slaapapneu.

Daarna bekijk hij wat de mogelijke oorzaak is. Afhankelijk van de oorzaak is slaapapneu bij kinderen vaak goed te behandelen. Als slaapapneu wordt veroorzaakt door vergrote of ontstoken amandelen, kun je de amandelen laten verwijderen. Als je kind lijdt aan slaapapneu en overgewicht heeft, dan helpt het vaak als je kind gaat afvallen. Check hier of je kind een gezond BMI heeft.

Is er geen aanwijsbare oorzaak of helpt het afvallen niet, dan kan je kind ’s nachts een speciale beugel, een bitje of een maskertje dragen dat de ademstops voorkomt. Zorg ook dat er niet gerookt wordt in huis, want sigarettenrook kan slaapapneu verergeren.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Kinderneurologie.nl

Lees ook: ALTE bij baby’s: wat is het en hoe herken je het?

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken