Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
TOG-waarde (Thermal Overall Grade)

TOG-waarde (Thermal Overall Grade): hier moet je op letten

Je baby heeft veel slaap nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk dat hij het niet te warm of te koud heeft als hij in zijn bed ligt. De TOG-waarde is een richtlijn die je hiervoor als hulpmiddel kunt gebruiken.

Advertentie

Wat is TOG-waarde?

TOG is de afkorting van Thermal Overall Grade. Deze richtlijn toont aan in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding lichaamswarmte vasthouden. In Groot-Brittanië wordt de TOG-waarde al veel langer gebruikt dan in Nederland. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies.

De TOG-waarde is geen keiharde regel, maar je kunt deze richtlijn als hulpmiddel gebruiken om te voorkomen dat je baby oververhit raakt. Daarnaast slaapt een baby die het te warm of te koud heeft niet lekker. De TOG-waarde kan dus ook invloed hebben op de nachtrust van je baby (en indirect dus ook van jezelf).

Waar vind ik de TOG-waarde?

Op de labels van dekens, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding staat vaak beschreven wat de TOG-waarde is. Als het er niet op staat, vraag de verkoper dan om advies.

Gemiddelde TOG-waarden

Dit zijn de gemiddelde TOG-waarden:

Advertentie
Romper zonder mouwen of met korte mouwen 0,2 TOG
Laken 0,2 TOG
Boxpak of jumpsuit van katoen 1,0 TOG
Oude deken (1 laag) 1,5 TOG
Nieuwe deken (1 laag) 2,0 TOG
Dekbed 8,0 TOG*
Inbakerdoek 0,2 – 2,9 TOG**
Zomerslaapzak 0,3 – 1,0 TOG**
Winterslaapzak 2,5 – 3,5 TOG**

* Een dekbed is voor kinderen tot twee jaar nog te warm en wordt daarom afgeraden. Hier lees je hoe je het beste een bed op kunt maken voor je baby.
** De TOG-waarden voor inbakerdoeken, zomer- en winterslaapzakken verschillen per merk en model. Controleer de waarde daarom altijd in het label. Als het er niet op staat, vraag dan de verkoper om advies.

Lees meer: Zo kies je de juiste babyslaapzak

Temperatuur van de babykamer

Dit zijn de gemiddelde TOG-waarden voor bedtextiel in de babykamer zodra je baby zijn lichaamstemperatuur vasthoudt:

TOG  Kamertemperatuur Textiel 
0,5 Boven de 26 graden Alleen luier gebruiken
1 23 – 24 graden Luier met laken of luier met romper
2 20 – 22 graden Babydeken met laken en eventueel romper
2,5 16 – 19 graden Slaapzak, babydeken met laken of overtrek en eventueel romper

Baby’s zijn erg gevoelig voor temperatuurwisselingen: zij kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Zet het wiegje of ledikant daarom niet in direct zonlicht en houd de temperatuur in de babykamer zo constant mogelijk. Een temperatuur van zestien tot achttien graden is ideaal om bij te slapen. Je kunt aan de nek van je baby voelen of hij het te warm of te koud heeft. Het is normaal dat zijn handen en voeten wat kouder zijn dan de rest van zijn lijf. Twijfel je? Als je baby zweet, heeft hij het te warm. Haal dan een laagje kleding of beddengoed weg.

Advertentie

Ook het gewicht van een deken beïnvloedt warmteregulatie. Als de deken zwaarder is, kan er meer warmteontwikkeling zijn. Een goed passende slaapzak werkt het beste.

Lees ook: Hier meer tips voor een gezonde en veilige babykamer.

De ideale TOG-waarde voor veilig slapen

De richtlijn is als volgt: bij een gemiddelde kamertemperatuur van 16 tot 20 graden, moet er een TOG-waarde worden aangehouden van 2,5 tot 3,0 TOG. Door een optelsom te maken op basis van de tabellen, kun je nagaan of je baby te warm of te koud is aangekleed. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5 graden.

Lees meer: Veilig slapen: waar moet je op letten?

Let op warmtestuwing

Door slechte ventilatie in de babykamer en te veel beddengoed kan een baby het te warm krijgen of kan hij moeilijk ademhalen. Als een kind zijn warmte niet kan afgeven en zijn lichaamstemperatuur omhoog gaat, spreken we van warmtestuwing. De bloedvaten in de huid gaan dan wijd openstaan in een poging af te koelen. De bloeddruk daalt hierdoor en het hart moet harder pompen. Hierdoor wordt het hart (te) zwaar belast. Warmtestuwing is een serieus risico voor wiegendood. Let daarom goed op dat je je kind niet te warm toedekt.

Bron: Kraamzorg Het groene kruis

Lees ookDeze 7 voorzorgsmaatregelen kun je treffen om het risico op wiegendood te verkleinen

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken