
Baby in de box: veilig slapen en spelen
Een box is handig om je baby even in neer te leggen als je je handen vrij wilt hebben. Je hebt hem niet meteen nodig als je een baby krijgt, maar het is wel fijn om er één in huis te hebben. Maar wanneer mag je baby eigenlijk in de box? En wat is belangrijk om te weten over de veiligheid in de box?
Vanaf welke leeftijd in de box?
Zodra je baby is geboren, mag hij in de box. Hierin kan je hem steeds korte periodes neerleggen. Voor je baby is het fijn om dicht bij jou te zijn en te horen dat je in de buurt bent. Hij went zo ook aan de geluiden in de huiskamer. Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.
Tip! De leukste boxkleden shop je via deze link.
Vanaf maand 3: regelmatig in de box
Vanaf ongeveer 3 maanden gaat je baby de box gebruiken om echt in te spelen. Voor de motorische ontwikkeling is het goed als je baby meteen vanaf de geboorte vrij kan bewegen op een speelkleed of in de box. Zo oefent hij al zijn spieren en kan hij allerlei bewegingen uitproberen. Vanaf drie maanden wordt speelgoed voor je baby steeds interessanter, maar zorg ervoor dat er niet te veel knuffels en speeltjes in de box liggen. Je baby heeft namelijk ruimte nodig om te bewegen. Geef hem een klein, zacht speeltje of hang een mobile boven de box. Leg je baby ook elke dag een tijdje op zijn buik (tummy time) en blijf er dan altijd bij.
Oudere baby’s in de box
Ook als je kind wat ouder is, blijft de box een veilige speelplek. Zet de bodem wel op tijd op de laagste stand, zodat je baby nooit uit de box kan vallen. Doe dit zodra je kind beweeglijker wordt en ruim voordat hij zich aan de spijlen van de box gaat optrekken. Zelfs als je kind al kan lopen, blijft de box handig. Als je even bezig bent en niet op hem kunt letten, is het fijn als je kind eraan gewend is om in de box te spelen. Bovendien kan het een rustpunt voor hem zijn. Hij wordt niet geprikkeld en uitgedaagd door al die spannende dingen die in de huiskamer te zien zijn, maar moet zich even bezighouden met het speelgoed in de box.
Een veilige box kopen
Er zijn verschillende modellen boxen: vierkant, rond, recht- of driehoekig. Welke box je kiest, hangt af van wat je mooi vindt en waar je ruimte voor hebt. Er zijn ook inklapbare boxen, die handig kunnen zijn als je klein woont of om bij opa en oma neer te zetten. Alle boxen die je in Nederlandse winkels kunt kopen voldoen aan strenge veiligheidseisen. Je kunt letten op de code NEN-EN 12227:2010 op de verpakking of in de productinformatie. Die garantie is er niet voor tweedehands boxen. Je moet dan zelf beoordelen of de box veilig is. Let bij het kopen van een box in elk geval op de volgende zaken:
- De box moet een stevige constructie hebben en stabiel staan. Hij mag niet kunnen wiebelen of kantelen, ook niet als er een kind aan gaat hangen.
- De bodemplaat moet stevig zijn (check eventueel tot welk gewicht de box geschikt is) en glad afgewerkt.
- De hoogte gemeten vanaf de bodem op de laagste stand moet minimaal 60 centimeter zijn, op de hoogste stand is dit 30 centimeter.
- De ruimte tussen de bodem en de zijkant mag maximaal 0,5 cm zijn. Zo kan je baby zijn vingers er niet tussen krijgen.
- De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn, om beklemming te voorkomen.
- De bodem moet alleen met gereedschap te verstellen zijn. Je kind moet dit niet zelf (per ongeluk) kunnen doen.
- Let op dat al het materiaal goed is afgewerkt: glad en zonder splinters, uitsteeksels door beschadiging of loslatende verf. Boxen met een foam-laag langs de rand zijn gevoelig voor beschadiging, omdat kinderen hier graag op knagen
- Een box met wielen moet goed te blokkeren zijn. Minimaal twee wielen moeten een rem hebben.
- Wil je een inklapbare box kopen? Let erop dat de vergrendeling kindveilig is: hij klikt meteen in het slot als je de box uitklapt en is alleen te openen met twee handelingen. Zo voorkom je dat je kind dit zelf kan doen.
- Sommige boxen hebben zijkanten van net-stof: let erop dat de mazen van het net maximaal 0,7 centimeter wijd zijn, zodat je kind er niet in vast kan haken. Vooral bij een oudere tweedehands box kunnen de mazen wijder zijn. Check ook of er geen gaten in zitten en de stof overal goed vastzit langs de randen.
- Wil je je (tweedehands) box verven, doe dit dan met verf op waterbasis en liefst in meerdere dunne lagen. Dan heb je de minste kans dat de verf loslaat als je kind erop sabbelt of bijt.
Veilig gebruik van de box
Niet elke plek in de woonkamer is even geschikt om een box neer te zetten. Let op de volgende punten als je de box gaat gebruiken:
- Zorg dat het niet te warm voor je kind is, dus zet de box niet te dicht bij de verwarming of kachel. Let ook op dat hij niet op de tocht staat.
- Voorkom dat je kind vanuit de box ergens bij kan wat gevaarlijk voor hem kan zijn. Denk aan gordijnkoorden en elektriciteitssnoeren, stopcontacten, kamerplanten, lampen of een raam dat open kan. Hang een mobile of ander speelgoed aan een koord niet op grijphoogte.
- Een hoek van de kamer is een rustige plek voor je kind. Bij een raam kan hij lekker naar buiten kijken. Leg hem niet in direct zonlicht. Ook ramen laten uv-straling door en de huid van je baby is hier extra gevoelig voor.
- Gebruik je een inklapbare box, controleer dan of hij helemaal is uitgeklapt en de scharnieren vergrendeld zijn voordat je je kind erin zet.
- Zet de bodemplaat op de laagste stand als je baby beweeglijker wordt, en ruim voordat hij leert hoe hij zich kan optrekken. Vergeet niet om de klemmen of pinnen te verwijderen waar de bodem op rustte in de hogere stand.
- Leg geen matras in de box. Je baby kan tussen het matras en de zijkant van de box bekneld raken. Geef je baby ook geen dekentje in de box.
- Leg niet te veel knuffels en speeltjes in de box, voorkom dat je baby eronder bedolven kan raken. Let er bij een oudere baby op dat hij het speelgoed niet gebruikt om op te staan om zo uit de box te klimmen.
- Bevestig geen opstaande kussenachtige rand in de box, ook wel een boxomrander genoemd. Daar kan je baby met zijn gezicht tegenaan rollen en dan kan hij minder goed ademhalen.
Boxkleed kopen: waarop letten?
Boxkleden heb je in allerlei kleuren en materialen: (bad)stof, plastic, rubber of schuim. Een stoffen kleed of schuimkleed is lekker zacht en op rubber heeft je baby grip, wat kan helpen wanneer hij gaat leren zitten. Een plastic kleed kun je makkelijk afnemen met een doekje. De meeste kleden zijn tussen de drie en vier centimeter dik. Een dikker kleed geeft meer risico op verstikkingsgevaar.
Laat je baby sowieso niet zonder toezicht slapen op een boxkleed. Let erop dat hij niet met zijn neus en mond in de zachte ondergrond of tegen een opstaande rand komt te liggen. Een schapenvel kun je beter niet in de box leggen: als je kind met zijn gezicht in de lange haren ligt, is er kans op rebreathing. Ook isoleert een schapenvel zo goed dat er warmtestuwing kan ontstaan en je baby het dus veel te warm krijgt.
Hier vind je meer tips voor de aanschaf van een boxkleed.
Hangmat of babynestje?
Er zijn speciale babyhangmatjes te koop, die je in de box kunt vastmaken om je baby in te laten slapen. Volgens de Consumentenbond is de veiligheid ervan niet te garanderen en kun je beter geen hangmatje gebruiken. Onder meer omdat de ademhaling wordt bemoeilijkt door de gebogen houding van je baby in een hangmat. Laat je baby er in ieder geval niet zonder toezicht in slapen en gebruik het helemaal niet meer vanaf twee maanden oud. Voor een babynestje geldt hetzelfde: de zachte rand kan gevaarlijk zijn als je baby er met zijn gezicht tegenaan komt te liggen. Gebruik een babynestje nooit zonder toezicht. Wil je af en toe je handen vrij hebben, maar wil je baby alleen in jouw buurt slapen? Dan kun je een draagdoek of draagzak proberen.
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: Consumentenbond, Veiligheid.nl