Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

baby in de box

Veiligheid in de box

Een box is handig om je kind even in neer te leggen als je je handen vrij wilt hebben. Je hebt hem niet meteen nodig als je een baby krijgt, maar het is wel fijn om er een in huis te hebben. Wanneer mag je baby in de box? En hoe zit het met de veiligheid?

Vanaf welke leeftijd in de box slapen?

Zodra je kind geboren is, mag hij in de box. Natuurlijk is het dan nog geen plek om te spelen, maar om te slapen. Het is voor jou prettig om je baby dicht bij je te hebben en voor je baby is het gezellig om de geluiden uit de huiskamer te horen. Bovendien leert je kind zo sneller het verschil tussen dag en nacht kennen. De eerste 3 maanden kun je je kind als hij wakker is ook met een wipstoeltje in de box zetten. Dit is vooral veilig als je een ondernemend peutertje hebt rondlopen of als je huisdieren hebt.

Advertentie

Vanaf maand 3: regelmatig in de box

Het is goed om je baby vanaf 3 maanden regelmatig in de box te leggen zodat hij zich goed kan bewegen en ontwikkelen. Geef hem wat kleine zachte speeltjes of hang een mobile boven de box. Leg je baby ook regelmatig op de buik, maar houd hem dan wel goed in de gaten.

Oudere baby’s

Ook als je kind wat ouder is, blijft de box een veilige speelplek. Zorg wel dat je de bodem bijtijds laat zakken, dus ruim vóórdat je kind zich gaat optrekken. Zelfs als je kind al kan lopen, blijft de box reuze handig. Als je even bezig bent en niet op kunt letten, is het fijn als je kind eraan gewend is om in de box te spelen. Bovendien kan het een rustpunt voor hem zijn. Hij wordt niet geprikkeld en uitgedaagd door al die spannende dingen die er in de huiskamer te zien zijn, maar moet zich even bezighouden met het speelgoed in de box.

Veilige box

Alle boxen die in Nederland te koop zijn, voldoen aan strenge veiligheidseisen. Welke box je kiest, hangt af van de ruimte die je beschikbaar hebt en wat je mooi vindt. Een box is vaak van hout en is in allerlei vormen verkrijgbaar. Rond, vierkant, of driehoekig, zodat je hem kwijt kan op een plek die voor jou handig is.

Een veilige box kopen

Let bij het kopen van een box op de volgende dingen:

 • Stabiliteit: De box moet een stevige constructie hebben, en niet wiebelen. Let erop dat de box een stevige bodemplaat heeft en dat hij glad afgewerkt is.
 • Bodem en zijwand: De opening tussen de bodem en zijwand mag niet meer dan 0,5 cm zijn. Zo kan je baby zijn vingers er niet tussen krijgen.
 • Verstelbare bodem: De bodem moet niet te gemakkelijk te verstellen zijn. Een stelregel is dat je hierbij een stuk gereedschap nodig moet hebben.
 • Wielen: Boxen met vier of meer wielen moeten goed te blokkeren zijn. Minimaal twee wielen moeten een rem hebben.
 • Spijlbox: Bij een spijlbox is de afstand tussen de spijlen 4,5 en 6,5 cm. Dit om beklemming te voorkomen.

Bronnen: Consumentenbond, GGD Utrecht

Wat je verder moet weten

 • Zorg dat de box veilig staat, dus niet te dicht bij de verwarming, kamerplanten, koordjes van gordijnen of een raam dat open kan.
 • Zorg bij een inklapbare box dat je deze altijd helemaal uitklapt voordat je je kind erin zet en contoleer of alle scharnieren goed vergrendeld zijn.
 • Controleer regelmatig of er geen gaten in de mazen van een netbox zitten en of het net overal nog goed vastzit.
 • Zet de box in de laagste stand zodra je denkt dat het niet lang meer gaat duren voordat je kind zich gaat optrekken tot staan.
 • Als je kind wat groter wordt, is het belangrijk dat er geen spullen in de box liggen die hij als opstapje kan gebruiken om eruit te klauteren.
 • Je zult merken dat een box al snel een bewaarplaats voor speelgoed wordt. Veel spullen in de box is niet veilig, want je kind kan eronder bedolven raken. Ruim speelgoed daarom ergens anders op.