Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderdagverblijf kiezen, hoe doe je dat?

Heb je besloten om je kind na je verlof naar het kinderdagverblijf te laten gaan, dan zul je er tijdig een moeten kiezen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Advertentie

Op sommige kinderdagverblijven zijn er voor bepaalde dagdelen wachtlijsten, dus het is raadzaam om je baby al voor de geboorte op te geven. Ga dus tijdig op zoek naar kinderdagverblijven in je buurt.

Hoe vind je een geschikt kinderdagverblijf?

Je kunt bij de gemeente vragen welke kinderopvangmogelijkheden er in je buurt zijn, of je kunt dit opzoeken op internet. Kies een aantal locaties uit die in aanmerking komen en ga ze bezoeken. De eerste indruk bij zo’n bezoek is erg belangrijk. Is het voor jouw gevoel een veilige, vrolijke plek die gericht is op de behoeftes van de kinderen? Ook is het belangrijk te kijken naar hoe de pedagogisch medewerkers met de kinderen omgaan? Zijn ze warm en vriendelijk? Gaan ze door de knieën en praten ze op een passende toonhoogte met de kinderen? Voor hoeveel kinderen zorgen ze? Welke activiteiten bieden ze aan? Mogen kinderen zelf kiezen of moeten ze meedoen? Andere zaken waar je op kunt letten, zijn hoe de buitenruimte eruit ziet en hoe schoon het er is. Ook is de veiligheid erg belangrijk. Zijn de stopcontacten hoog geplaatst en zijn ze afgedekt? Zijn er nooduitgangen en is alles brandveilig?

Tips voor het kiezen van kinderdagverblijf

Een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je een kinderdagverblijf gaat kiezen:

 • Hoe groot is de groep waarin je kind komt?
 • Krijgt je kind vaste leidsters?
 • Hoe verloopt het wenproces?
 • Hoe is de omgang met de ouders? Hoe brengen de leidsters je op de hoogte van de dagelijkse gebeurtenissen op de opvang?
 • Heeft de opvangorganisatie vakantieperiodes of wat spreek je met de gastouders af over vakanties en ziekte?
 • Wat zijn de haal- en brenguren en hoe strikt moet je je daar aan houden?
 • Wat zijn de kosten voor de opvang en zijn luiers, maaltijden en dergelijke daarbij inbegrepen?
 • Zijn deze kosten niet hoger dan de maximale prijs die volgens de Wet kinderopvang vergoed wordt?
 • Als je kind bijzondere zorg nodig heeft of een bepaald dieet volgt, is de speciale aandacht die daarvoor nodig is gegarandeerd?

Horizontale en verticale groepen

Sommige kinderdagverblijven werken met horizontale en andere weer met verticale groepen. In een verticale groep zitten kinderen van 0 tot 4 jaar. Doordat er kinderen van verschillende leeftijden aanwezig zijn, lijkt dit het meest op een thuissituatie en kunnen broertjes en zusjes met elkaar in een groep komen. Andere voordelen zijn dat kinderen door de leeftijdsverschillen om leren te gaan en rekening te houden met de behoeftes van kinderen die ouder of jonger zijn. Bovendien houden ze in een verticale groep vaak vier jaar lang dezelfde pedagogisch medewerkers waardoor ze met hen een hechte band kunnen opbouwen.

Advertentie

In een horizontale groep zitten kinderen van dezelfde leeftijd. Een voordeel hiervan is dat de pedagogisch medewerkers specifieker kunnen ingaan op de ontwikkelbehoefte van de kinderen van een bepaalde leeftijd. Het dagritme in de babygroep is bijvoorbeeld heel flexibel en past bij het dagritme van de individuele baby’s, terwijl bij peuters het dagritme juist redelijk vastligt, zodat de kinderen weten wat er komen gaat en ze daardoor grip krijgen op het begrip tijd.

Het is goed om over deze verschillen na te denken en het soort groep te kiezen dat jou als ouder het meeste aanspreekt.

Opa en oma of professionele opvang?

Misschien dat je eerste voorkeur uitgaat naar opvang die vertrouwd is en dicht bij huis. Bij opa en oma bijvoorbeeld. De pedagogisch medewerkers op een kinderdagverblijf ken je tenslotte niet en daarom kan het moeilijk zijn om voor deze manier van opvang te kiezen. Toch zitten er ook voordelen aan het kiezen voor professionele opvang. Van een pedagogisch medewerker weet je dat dat zij minimaal een MBO kinderopvang diploma heeft en dus een professional is als het gaat om de verzorging van kinderen. Bovendien kun je er vanuit gaan dat ze dit beroep gekozen heeft omdat ze hart voor kinderen heeft.

Een andere reden om voor professionele kinderopvang te kiezen, kan zijn dat deze aan strenge eisen moet voldoen. De inrichting is helemaal afgestemd op baby’s en peuters en er is speelmateriaal aanwezig dat geschikt is voor kleine kinderen en dat hun ontwikkeling stimuleert. Kortom een plek, waar je je kind met een gerust hart naar toe kunt brengen als je weer gaat werken. Kies je voor professionele kinderopvang, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikt kinderdagverblijf in de buurt je huis of werk.

Advertentie

Waarop wordt gelet bij inspecties van kinderdagverblijven?

Alle kinderdagverblijven moeten zich aan een aantal eisen en verplichtingen houden en worden regelmatig door de GGD gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en op het uitvoeren van het pedagogisch beleidsplan.

In de wet Kinderopvang staat aan welke eisen elk kinderdagverblijf in Nederland moet voldoen. De Gemeente houdt toezicht op de naleving van de wet en maakt daarvoor gebruik van inspecties door de GGD.

Onderwerpen waarop wordt gelet zijn:

 • deskundigheid van het personeel
 • veiligheid en gezondheid
 • accommodatie & inrichting
 • groepsgrootte en het aantal kinderen per pedagogisch medewerker
 • pedagogisch beleid en praktijk
 • de manier waarop inspraak en betrokkenheid van ouders geregeld zijn
 • hoe wordt omgegaan met klachten

Inspectierapport

Kinderdagverblijven moeten het inspectierapport ter inzage geven aan ouders en veel kinderdagverblijven maken het via hun site toegankelijk.

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu