Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verplichte werkgeversbijdrage voor kinderopvang

De kosten voor kinderopvang hoef je niet helemaal zelf te betalen. Je krijgt een deel terug van de Belastingdienst: de kinderopvangtoeslag. Een deel van die toeslag wordt betaald door je werkgever.

Advertentie

Verplichte werkgeversbijdrage

Alle werkgevers zijn sinds 2007 verplicht om een werkgeversbijdrage voor de kinderopvang te betalen. Daar merk je zelf eigenlijk niets van, want je krijgt het geld niet direct van je werkgever. Het geld wordt via de Belastingdienst aan jou uitgekeerd als deel van de kinderopvangtoeslag.

De kinderopvangtoeslag bestaat dus uit een overheids- en een werkgeversbijdrage. Je krijgt het totaalbedrag automatisch op je rekening gestort.

Lees hier alles over de kinderopvangtoeslag in 2020.

Voor iedere werkgever

Iedere werkgever betaalt een werkgeversbijdrage voor de kinderopvang. Ook als er bij dat desbetreffende bedrijf helemaal geen personeel in dienst is dat gebruikmaakt van de kinderopvang. Het maakt ook niet uit hoeveel werkende ouders in dienst zijn bij het bedrijf: alle werkgevers betalen een vaste premie aan de overheid. De hoogte van het percentage van die premie wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid.

Advertentie

Wie ontvangt de werkgeversbijdrage?

Iedereen die werkt en gebruikmaakt van de kinderopvang heeft recht op de werkgeversbijdrage. Dit geldt dus:

  • Als je in dienst bent bij een werkgever.
  • Als je een eigen onderneming hebt.
  • Als je zonder vergoeding meewerkt in het eigen bedrijf van je partner.
  • Als je inkomsten uit andere werkzaamheden hebt, bijvoorbeeld als freelancer of artiest.
  • Als je een re-integratietraject volgt via je werkgever.

Hoeveel ontvang je?

Hoeveel de werkgeversbijdrage voor jou is, hangt niet af van je inkomen. Alleen het deel van de kinderopvangtoeslag dat de overheid betaalt, is inkomensafhankelijk. De werkgeversbijdrage is vastgesteld op een zesde deel van de totale opvangkosten die jij betaalt. Als jij en je partner allebei werken, krijg je allebei een zesde deel uitgekeerd: in totaal dus een derde van de opvangkosten.

Wat moet je regelen?

Je hoeft zelf niets te regelen om de werkgeversbijdrage te ontvangen. Deze krijg je automatisch van de Belastingsdienst uitgekeerd als onderdeel van de kinderopvangtoeslag.

De kinderopvangtoeslag moet je wel zelf aanvragen. Dat kan via toeslagen.nl. Daar vul je in hoeveel uur kinderopvang je afneemt en wat de uurprijs van de opvang is. De Belastingdienst keert vervolgens elke maand een bedrag aan je uit.

Advertentie

Hier tips voor de belastingaangifte van jonge ouders, weet waar je recht op hebt.

Meer toeslagen en tegemoetkomingen

Ben jij een werkende moeder en is je baby tussen de tien en twaalf weken oud? Dan zit je zwangerschapsverlof er (bijna) op. De combinatie carrière-gezin is voor veel moeders wennen. Hier lees je tips voor een soepele overgang, omgaan met slaaptekort en wat je kunt doen als je kind ziek is.