Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Werkgeversbijdrage kinderopvang

Verplichte werkgeversbijdrage voor kinderopvang

De kosten voor kinderopvang hoef je niet helemaal zelf te betalen. Je krijgt een deel terug van de Belastingdienst: de kinderopvangtoeslag. Een deel van die toeslag wordt betaald door je werkgever. Dit heet de werkgeversbijdrage kinderopvang.

Advertentie

Verplichte werkgeversbijdrage kinderopvang

Kinderopvang kost veel geld en is voor veel ouders de enige oplossing om te kunnen blijven werken. Gelukkig hoef je de kosten ervan niet helemaal zelf te betalen: je werkgever betaalt mee. Alle werkgevers zijn verplicht om een werkgeversbijdrage voor de kinderopvang te betalen. Daar merk je zelf eigenlijk niets van, want je krijgt het geld niet direct van je werkgever. De werkgeversbijdrage wordt via de Belastingdienst aan jou uitgekeerd als deel van de kinderopvangtoeslag.

De kinderopvangtoeslag bestaat dus uit een overheidsbijdrage en een werkgeversbijdrage. Je krijgt het totaalbedrag op je rekening gestort als je recht hebt op kinderopvangtoeslag en dit hebt aangevraagd bij de Belastingdienst.

Lees hier alles over de kinderopvangtoeslag in 2023.

Iedere werkgever betaalt mee

Iedere werkgever betaalt een werkgeversbijdrage voor de kinderopvang. Ook als er bij het bedrijf helemaal geen personeel in dienst is dat gebruikmaakt van de kinderopvang. Het maakt ook niet uit hoeveel werkende ouders in dienst zijn bij het bedrijf: alle werkgevers betalen een vaste premie aan de overheid. Hoe hoog dit percentage is, wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid.

Advertentie

Wie ontvangt de werkgeversbijdrage kinderopvang?

Iedereen die recht heeft op kinderopvangtoeslag, krijgt de werkgeversbijdrage. Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag, moeten jij en je partner (of toeslagpartner) werken, een erkende opleiding doen, een traject naar werk of een verplichte inburgeringscursus volgen. Ook als je zelf dus niet voor een werkgever werkt, maar bijvoorbeeld als zzp’er, krijg je via de kinderopvangtoeslag een werkgeversbijdrage.

Lees meer: dit zijn de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

Hoeveel werkgeversbijdrage kinderopvang ontvang je?

Hoeveel de werkgeversbijdrage voor jou is, hangt niet af van je inkomen. Alleen het deel van de kinderopvangtoeslag dat de overheid betaalt, is inkomensafhankelijk. De werkgeversbijdrage is vastgesteld op een zesde deel van de totale opvangkosten die jij betaalt. Als jij en je partner allebei werken, krijg je allebei een zesde deel uitgekeerd: in totaal dus een derde van de opvangkosten.

Wat moet je regelen?

Je hoeft zelf niets te regelen om de werkgeversbijdrage kinderopvang te ontvangen. Deze krijg je automatisch van de Belastingsdienst uitgekeerd als onderdeel van de kinderopvangtoeslag.

Advertentie

De kinderopvangtoeslag moet je wel zelf aanvragen. Dat kan via toeslagen.nl. Daar vul je in hoeveel uur kinderopvang je afneemt en wat de uurprijs van de opvang is. De Belastingdienst keert vervolgens elke maand een bedrag aan je uit. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van jouw inkomen en dat van je partner, en het aantal uren dat je kind naar de opvang gaat. De overheid vergoedt een maximum uurtarief, dat ieder jaar wordt bijgesteld. Als de kinderopvang van jouw kind een hoger uurtarief rekent, moet je het verschil zelf betalen.

Hier vind je tips voor de belastingaangifte van jonge ouders: handig om te weten waar je recht op hebt!

Meer toeslagen en tegemoetkomingen

Ben jij een werkende moeder en is je baby tussen de tien en twaalf weken oud? Dan zit je zwangerschapsverlof er (bijna) op. De combinatie carrière-gezin is voor veel moeders wennen. Hier lees je tips voor een soepele overgang, omgaan met slaaptekort en wat je kunt doen als je kind ziek is.

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu