Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby acne

Baby acne, wat kun je eraan doen?

Krijgt je baby een paar dagen of weken na de geboorte opeens pukkeltjes op zijn gezicht? Grote kans dat het gaat om baby acne. Gelukkig is het onschuldig. Maar hoe ontstaan deze pukkeltjes, wat kun je eraan doen en hoe weet je zeker dat het om baby acne gaat?

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Wat is baby acne?

Binnen enkele weken na de geboorte kan je baby pukkeltjes in zijn gezicht krijgen die lijken op jeugdpuistjes of op kleine bultjes. Dit wordt baby acne of acne neonatorum of infantum genoemd. Baby acne komt vooral bij pasgeborenen voor, maar soms ook nog op de peuterleeftijd. Meestal ontstaan de pukkeltjes bij je baby binnen twee tot vier weken na de geboorte. De pukkeltjes lijken op (jeugd)puistjes. Er zijn rode bultjes, puistjes (met witte kop) en mee-eters (zwarte puntjes). Deze pukkeltjes verdwijnen meestal vanzelf na enkele weken tot maanden. Heel soms is er een behandeling nodig. 

Advertentie

Erythema neonatorum toxicum (ENT) 

Dertig tot zeventig procent van de kinderen krijgt last van erythema neonatorum toxicum (ENT). Dit wordt ook wel baby acne genoemd omdat het erop lijkt, maar dat is het niet. Het begint meestal enkele dagen na de geboorte en duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. Heel soms houdt ENT weken aan. De bultjes zien er anders uit dan ‘gewone’ (jeugd)puistjes en ze zitten vaak ook in de hals, op de schouders of op andere plekken. 

Oorzaken baby acne

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van puistjes in het gezicht van je pasgeboren baby is. Wel dat het iets met de stimulatie van de talgkliertjes te maken heeft. Jongens hebben er iets vaker last van dan meisjes.

Als je baby nog niet geboren is, staat hij via de navelstreng in contact met jouw bloedbaan. Zo krijgt hij ook hormonen uit jouw bloed in zijn lichaam. Deze hormonen zitten na de geboorte nog steeds in het lichaam van je baby en kunnen voor pukkeltjes zorgen. Deze pukkeltjes zijn eigenlijk kleine verstoppingen van de poriën door een opeenhoping van talg. Omdat het talg (huidsmeer) niet afgevoerd kan worden, raken de talgklieren soms ontstoken, met een puistje als gevolg. Mogelijk spelen ook de bacteriën op de huid hierbij een rol. Er verschijnt dan een rood puistje met een etterkopje. Hoewel het soms wordt gedacht, heeft het geven van borstvoeding niets te maken met het ontstaan van deze vorm van baby acne.

Oorzaken ENT

De pukkeltjes die bij ENT horen zijn lichtgeel of wit van kleur. Soms kunnen deze bultjes zich ontwikkelen tot blaasjes of puistjes. Hoe ENT precies ontstaat, is niet bekend. Het heeft in elk geval niets te maken met het geven van borstvoeding of overgevoeligheid van de huid. Meestal verdwijnen de pukkeltjes binnen een week vanzelf. Heel soms houdt ENT weken aan. Hoe lang het ook duurt, de bultjes zijn onschuldig en gaan vanzelf weer weg.

Behandeling baby acne

Veel ouders vinden het geen leuk gezicht, al die pukkeltjes op de wangen of het lijfje van hun baby. Helaas kun je niets tegen baby acne en ENT doen: het gaat vanzelf over. Meestal al na een paar dagen of hooguit weken. Ga er hoe dan ook niet aan zitten of de puistjes uitknijpen. Zo kunnen er littekens ontstaan. Ook is het niet verstandig om zelf met crèmes of zeep aan de slag te gaan. Vaak worden de pukkeltjes hierdoor alleen maar erger. 

Wanneer naar de huisarts?

Zowel baby acné als ENT zijn onschuldig. Vind je het wel heel lang duren of heeft je kind erg veel pukkeltjes en maak je je hier zorgen over? Ga dan naar de huisarts of bespreek dit op het consultatiebureau. Zo voorkom je ook dat je kind er littekens aan overhoudt. Ook is een bezoek aan de huisarts zeker aan te raden als er rond de neus en mond van je kind gele korsten ontstaan. Dit kan mogelijk wijzen op krentenbaard. Gaat het om met vocht gevulde blaasjes van verschillende grootte, dan heeft je kind mogelijk een kinderziekte, bijvoorbeeld de zesde ziekte of waterpokken.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Centrum Jeugd en Gezinhuidarts.com

Video: Dermatoloog legt uit: zo herken je eczeem bij je baby.

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier