Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
luieruitslag tips baby luier oudersvannu

Luieruitslag: 6 dingen die je wel en niet moet doen

Vrijwel iedere baby krijgt er vroeg of laat een keer last van: luieruitslag. Knalrode billen, een schrale huid en soms ook bultjes, wondjes of blaasjes. Voor je baby is het absoluut geen pretje. Het doet pijn als je zijn luier verschoont en ’s nachts kan hij wakker liggen door de jeuk. Zes do’s en don’ts bij luieruitslag.

Advertentie

Wel doen bij luieruitslag:

1. Vaker de luier verschonen

Als je baby luieruitslag heeft, is de huid geïrriteerd geraakt door het vele contact met urine en ontlasting in de luier. In een vochtige luier kan het behoorlijk broeierig worden. Door die nattigheid, de bijtende stoffen die in urine en ontlasting zitten en de wrijving van de luier over de huid, kan de huid beschadigen. De beste manier om luieruitslag te verhelpen, is dus voorkomen dat je baby in een natte, volle luier ligt. De billen moeten zo droog en schoon mogelijk blijven, zodat de huid kan herstellen.

Dat doe je door je baby vaker te verschonen: ongeveer elke drie tot vier uur. Verschoon de luier sowieso direct als je baby heeft gepoept of als je voelt dat de luier zwaar is door de urine. Maak bij het verschonen de billen goed droog. Heeft je baby gepoept, maak zijn billen dan extra goed schoon, het liefst met een washand en water. Gebruik geen zeep en liever ook geen billendoekjes als je baby luieruitslag heeft. Heeft je baby veel last van luieruitslag? Doe dan eens géén luier aan, maar laat hem met blote billetjes op een kleedje liggen. Zo kan zijn geïrriteerde huid goed drogen aan de lucht, waardoor het sneller kan genezen.

Lees ook: Luiers verschonen: dit is de beste manier

2. Zinkzalf smeren

Heeft je baby luieruitslag op zijn billen, smeer dan bij elke verschoonbeurt zijn billetjes in met zinkzalf of een billenzalf met een hoog percentage zinkoxide, zoals Sudocrem. Het mag best een dikke laag zijn, zodat er echt een beschermend laagje zit tussen de huid en de vochtige urine en ontlasting in de luier. Zo krijgt de huid de kans om te genezen en te vernieuwen. Lees hier waar zinkzalf nog meer goed voor is.

Let er wel op dat je geen luiercrème gebruikt met parfum erin. Sommige luiercrèmes vallen in de categorie ‘cosmetica’ en zijn niet bedoeld om de huid te genezen, maar reinigen en beschermen alleen. Daar wordt de huid niet beter van, integendeel: door de toegevoegde parfum kan de huid extra geïrriteerd raken.

Advertentie

3. Talkpoeder strooien

Je kunt na het verschonen en het droogdeppen van de huid ook nog wat talkpoeder op de billetjes doen. Talkpoeder absorbeert vocht, werkt verkoelend en vermindert wrijving met de luier. Doe een klein beetje poeder op je hand en dep het vervolgens op de rode huid, ook in de huidplooien van de billen. Let er wel goed op dat er geen poederwolk ontstaat, want het is gevaarlijk als je baby dat inademt.

Niet doen bij luieruitslag:

4. Billendoekjes gebruiken

Vaker de luier verschonen is de belangrijkste tip om van luieruitslag af te komen, op voorwaarde dat je daar géén vochtige billendoekjes bij gebruikt. Aangeraden wordt om de billen op de ouderwetse manier schoon te maken, met een zacht washandje en lauw water. Daarna dep je billetjes voorzichtig droog, met een hydrofiele doek of wat toiletpapier. Wil je toch graag vochtige doekjes gebruiken? Kies dan in elk geval voor neutrale billendoekjes zonder lekkere geur, want parfum irriteert de huid juist extra. Meer weten? Probeer deze billendoekjes te vermijden.

5. Geen crèmes met parfum smeren

Wat voor de billendoekjes geldt, geldt eigenlijk voor alle babyverzorgingsproducten die je gebruikt. Gebruik alleen milde producten, zonder parfum, zonder alcohol en het liefst hypoallergeen en pH-neutraal. Ook in billencrèmes en babyzalf kunnen allerlei allergenen zitten. Let er in elk geval op dat er geen parfum in de crèmes en zalfjes zit. In het geval van luieruitslag is het beter om even helemaal geen crème of babyzalf te gebruiken, behalve als het een genezende zalf is met een hoog percentage zinkoxide.

6. Geen maïzena in de luier doen

Het is een hardnekkige huis-tuin-en-keukentip die je regelmatig op internet voorbij ziet komen: maïzena in de luier zou helpen tegen luieruitslag. Maar dit is een mythe. Het is echt geen goed idee, maïzena in de luier is juist gevaarlijk bij luieruitslag. Als de maïzena in de wondjes terechtkomt, kunnen er namelijk granulomen (ontstekingen) ontstaan, waardoor je baby wild vlees kan krijgen.

Advertentie

Wanneer naar de huisarts?

Gaat de luieruitslag met de bovenstaande tips niet vanzelf over, wordt het juist erger of heeft je baby er veel pijn door? Ga dan met je kind langs bij de huisarts. Misschien is er sprake van een schimmelinfectie. De huisarts kan in dat geval een crème voorschrijven waardoor de geïrriteerde huid weer geneest.

Lees ook: Hoe voorkom je luieruitslag? Dermatoloog Marjolein Leenarts legt uit

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu