Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Spelen met je baby

Samen spelen is leuk en leerzaam voor je baby. Hij leert ervan om naar je te kijken en je na te doen. Speel je met je baby, dan help je hem op onderzoek uit te gaan en om de verschillende mogelijkheden van speelgoed te ontdekken.

Advertentie

Samen met je baby spelen stimuleert

Als je je baby tijdens het spelen beloont voor wat hij doet, wordt hij extra gestimuleerd om door te gaan met de ontdekkingstocht. Hij vindt jouw aandacht heerlijk. Samen spelen ontspant hem, waardoor hij meer open staat voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Door met hem te praten tijdens het spelen, leert je baby dat dat een manier is om dingen duidelijk te maken. Ook leert hij hoe een gesprek in elkaar zit en hoort hij dat er verschillende manieren van praten zijn; snel of langzaam, hard of zacht, vragend of gebiedend.

TIP! Hier vind je het leukste speelgoed voor baby’s vanaf 6 maanden.

Spelen in de box

Vanaf ongeveer twee maanden kun je je baby eraan laten wennen om wakker in de box te liggen. Hij speelt dan nog niet echt, maar kijkt en luistert volop. De spijlen van de box zijn straks een handig hulpmiddel als steun bij het zitten of optrekken. Verlaag wel ruim voordat je baby gaat zitten of staan de bodem, zodat hij er niet uit kan klimmen.

Een baby heeft niet veel speelgoed nodig in zijn box, wel afwisseling. Behalve een mobile zijn een paar kleine zachte speeltjes voldoende. Door te veel speeltjes kan je baby overprikkeld raken. Op het boxkleed kun je een speelkleed leggen. Aan sommige kleden zitten bogen met speeltjes om naar te kijken. Een speelkleed kan ook op de grond (uit de tocht).

Advertentie

Naarmate je baby ouder wordt, is het handig als hij gewend is om even in de box te spelen. De box is een rustpunt, want de huiskamer is een uitdagende omgeving voor je kind. Jij hebt zo bovendien even je handen vrij.

Spelen op de grond

Merk je dat de box te krap wordt voor je baby, dan is het tijd voor spelen op de grond. Vanaf de vloer ziet de wereld er anders uit. Leg je baby lekker op een speelkleed, zodat hij comfortabel ligt. Zorg ook dat de ruimte om het kleed heen veilig is, zodat hij niet tegen de tafelpoot stoot als hij zich voor het eerst omrolt. Je baby zal zich op zijn kleed heerlijk vermaken met een babygym. Die zijn ontworpen om de fysieke en educatieve ontwikkeling van je kind te stimuleren. Hij zal op den duur vormen, kleuren en geluidjes gaan herkennen en na een poosje grijpt hij ook naar de speeltjes. Ga eens bij je baby op het kleed liggen, dan zie je de wereld vanuit zijn perspectief.

Leg je baby ook af en toe op zijn buik. Dit stimuleert hem zijn hoofd omhoog te houden. Schoppen en slaan in de lucht zorgt voor een goede ontwikkeling van de spierspanning. Van zijn buik op zijn rug rollen is een belangrijke voorloper van leren zitten. Bij elke mijlpaal krijgt hij meer controle over zijn lijfje en dat is weer belangrijk om later meer complexe bewegingen te leren.

Zittend spelen

Zodra je baby kan zitten, kun je op schoot met hem spelen. Trek gekke bekken en maak geluiden en hij barst gegarandeerd in lachen uit. Spelletjes als ‘hop paardje, hop’ vinden bijna alle kinderen leuk. Ook de volgende spelletjes zijn geschikt:

Advertentie
 • Balsport
  Achter een bal aan kruipen is een mooi spel. Als je kind wat groter is, kun je de bal naar hem toerollen en stimuleren om de bal terug te spelen.
 • Een blokkentoren bouwen
  Plastic of houten blokken zijn leerzaam speelgoed. Blokken nodigen uit om vast te pakken. Bouw een blokkentoren en je zult merken hoe snel je baby doorkrijgt dat je die kunt omgooien. Dat kan hij eindeloos herhalen. Later leert je kind ook zelf stapelen.
 • Ringen stapelen
  Stapelringen zijn al leuk voor jonge baby’s, omdat ze die gemakkelijk kunnen vastgrijpen. Als je kind ouder wordt, is stapelen ook leuk. Eerst haalt hij de ringen er waarschijnlijk vooral af, maar na een poosje leert hij zelf te stapelen.
 • Dingen nadoen
  Kinderen doen graag na. Ga voor je baby zitten en klap in je handen, zwaai of schud met je hoofd. Vanaf een maand of elf vinden kinderen het leuk om net te doen alsof ze bellen met een speelgoedtelefoon.

Spelen in bad

Met kleine baby’s kun je al in bad spelen, zoals blazen op zijn blote buik of zachtjes water over zijn buik of rug laten glijden. Een oudere baby vindt het ook leuk om met badspeelgoed te spelen. Badspeeltjes stimuleren de fijne motoriek doordat je baby ze zal proberen te pakken. Vaak kunnen ze water spuiten, zodat je je baby voorzichtig nat kunt spuiten. Ook zijn er speciale badboekjes die tegen water kunnen. Vanaf een maand of zes zijn ook speeltjes waar water uit stroomt leuk.

Buiten spelen

Buiten doet je baby allemaal nieuwe indrukken op. De zonnestralen op zijn gezicht, het gevoel van grassprietjes of een fris briesje door zijn haren. Zijn zintuigen worden optimaal geprikkeld. Laat je kindje als het wat ouder is voelen aan zand of een steentje, dat is buiten spelen voor je baby. Natuurlijk is het belangrijk dat de speelomgeving buiten ook veilig is voor je baby. Zeker als hij gaat kruipen. Staan er bijvoorbeeld struiken met besjes in je tuin? Of felgekleurde bloemen? Ook een vijver in de tuin kun je beter dempen als je je kind buiten wilt laten spelen. Wil je even een kop koffie zetten, neem je kind dan mee naar binnen.

Muziek maken

Zing regelmatig hetzelfde liedje met je kind. Kies liedjes met een eenvoudig ritme. Je baby gaat de melodie herkennen. Slaapliedjes zorgen bijvoorbeeld voor een vast ritueel bij het slapen gaan. Later herkent je kind ook de woorden. Maak zelf eenvoudige liedjes met een repeterende melodie, maar met steeds andere klanken. Langzamerhand zal je baby mee gaan brabbelen en de klanken nadoen. Ook samen dansen is leuk. Hoe groter je baby wordt, hoe meer je echt samen kunt dansen. Meestal geldt hoe gekker je doet, hoe mooier hij het vindt. Zing ook liedjes met gebaren erbij, zoals ‘Klap eens in je handjes’. Je baby gaat de liedjes herkennen en uiteindelijk zelf meedoen. Toepasselijke kinderliedjes bij het badderen zijn: ‘Alle eendjes zwemmen in het water’, ‘Twee emmertjes water halen’ en ‘Visje, visje’. Zingen is ook een handige manier om je kind af te leiden tijdens het afdrogen en omkleden, want de meeste baby’s vinden dit niet zo leuk.