Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

brood baby

Vanaf wanneer mag je baby brood eten?

De eerste maanden drinkt je baby alleen maar melk. Maar op een gegeven moment heeft hij ook andere voeding nodig: groentehapjes, gepureerd fruit en misschien ook een stukje brood. Wanneer mag je baby brood eten? Alles over de eerste boterham en beleg op brood.

Eerste hapjes

De eerste maanden drinkt je baby alleen melk. Maar als je kind tussen de vier en zes maanden is, kun je beginnen met het geven van de eerste hapjes vaste voeding. Dit zijn oefenhapjes: je baby traint zijn mondspieren en hij went langzaam aan andere smaken dan melk.

Advertentie

Daarnaast hebben die eerste hapjes nog een doel: ze verkleinen de kans op een voedselallergie of -overgevoeligheid. Vroeger werd gedacht dat je moest wachten met het geven van vaste voeding tot je kind zes maanden was, omdat hij anders een voedselovergevoeligheid kon ontwikkelen. Uit recent onderzoek is bekend dat die kans juist kleiner wordt als je al vóór de zesde maand begint met oefenhapjes.

Kan je kind er allergisch voor zijn? Wordt hij er hyperactief van? Kortom: alles wat je wilt weten over E-nummers.

TIP: eten wordt een feestje met dit leuke kinderservies en -bestek!

Hoe weet je of je baby klaar is voor ander voedsel?

De meeste baby’s geven zelf aan dat ze klaar zijn voor hun eerste hapje: ze maken bijvoorbeeld smakkende geluiden of kijken het eten uit je mond als jij je bord volschept. Begin niet eerder dan voor die vier maanden met vaste voeding: het spijsverteringskanaal van je baby is dan nog niet klaar voor vast voedsel. Maar begin ook niet veel later dan die zes maanden. Als hij een half jaar is, heeft hij de vaste voeding nodig naast zijn melkvoedingen.

Check ook: handig voedingsschema eerste jaar baby.

Vanaf wanneer mag je baby brood?

Die oefenhapjes kunnen van alles zijn, als het maar gezond is. Veel ouders beginnen met een groente- of fruithap, maar een klein stukje lichtbruin brood zonder korst mag ook. Al heeft je baby nog geen tanden, hij kan hier wel op sabbelen.

Brood zit vol vezels en granen. Hierdoor is het een gezonde energiebron. Ook zit er in brood koolhydraten, eiwitten, jodium, B-vitamines en ijzer. Voedingswaarden die je kind nodig heeft voor zijn verdere ontwikkeling en groei, en voor een gezonde darmwerking en spijsvertering. Je kunt brood op den duur ook af en toe afwisselen met havermout of andere ontbijtgranen (zonder toegevoegd suiker of zout).

Welk brood geef je je baby?

Brood zit vol vezels. De darmen van je baby moeten daar in het begin nog aan wennen. Geef je baby daarom in het begin lichtbruin brood. Hierin zitten minder vezels dan in volkorenbrood, maar het is een gezondere keuze dan wit brood. Hier worden de kiemen en zemelen uit gezeefd waardoor het weinig vezels bevat en de maag van je baby dus ook niet leert om hier goed aan te wennen.

Als je baby lichtbruin brood goed eet, kun je na een tijdje (vanaf acht maanden) overstappen op fijn volkorenbrood. Zo went je kind stap voor stap aan de hoeveelheid vezels. Als je kind een jaar is, kun je hem alle soorten brood geven, ook meergranenbrood of brood met hele pitjes en zaden.

De eerste keer brood eten voor je baby

De eerste keer zal je kind vast nog geen hele boterham eten, maar kleine stukjes zonder korst. Hieronder enkele tips voor die eerste keer brood leren eten van je baby.

 • Begin met lichtbruin brood, zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren.
 • Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
 • Eventueel kan je het brood in wat moeder-, opvolgmelk of slappe thee dopen, zodat je baby het makkelijker kan opeten.
 • Stop het stukje brood in de zijkant van z’n mond, bij z’n wang. Als het goed is, zal je baby dan automatisch kauwbewegingen maken en het stukje langzaam vermalen.
 • Blijf er altijd bij als je baby aan het eten is.

Wil je baby nog geen brood leren eten en trekt hij zijn neus op voor brood en houdt hij zijn lippen stijf dicht? Wacht dan een paar dagen en probeer het later nog eens. Elke baby is er op zijn eigen moment klaar voor, maar blijf het wel zo rond de zes maanden regelmatig aanbieden.

Voedingsschema voor een baby van 6 maanden

Hieronder vind je een voedingsschema voor een baby van zes maanden. Zo kun je zien op hoeveel en welke momenten je hem brood kunt geven.

Tijd Voeding
06:30 – 07:00 180 ml flesvoeding of BV en/of evt. pap óf wat kleine stukjes brood met margarine en beleg
11:30 180 ml flesvoeding of BV + kleine stukjes brood met margarine en beleg
14:30 180 ml flesvoeding of BV
17:00 vaste voeding
18:00 180 ml flesvoeding of BV
18:30 – 20:00 Naar bed

Broodkorst voor je baby

Tot zeven maanden snijd je de korsten nog van het brood. Maar als die hapjes goed gaan, kun je je kind daarna ook af en toe een broodkorst geven. Dit is een prima tussendoortje. De hardere structuur stimuleert ook dat je kind gaat sabbelen en kauwen. Dat is een goede training voor de mondspieren van je baby. Op deze manier oefent je kind met kauwen: ook al heeft hij nog geen kiezen. Met zijn kaken en tong maalt hij het brood fijn.

Veel ouders vinden het geven van een broodkorstje best spannend in het begin, ze zijn bang dat hun kind gaat kokhalzen of zich verslikt. Bij baby’s ligt de kokhalsreflex (of wurgreflex) voor op de tong. De reflex beschermt je kind tegen het verslikken. Door het eten van vast voedsel verplaatst deze reflex zich naar achter in de mond.

Kokhalst je baby snel, probeer dan eens een stukje korst aan de zijkant in z’n mond te stoppen, zodat het al op de goede plek ligt. Je baby hoeft dan niet zelf met z’n tong het voedsel naar de zijkant van zijn mond te brengen.

Boter of niet?

Misschien lijkt het logisch om je kind in het begin kaal brood te geven. Toch wordt aangeraden om altijd wat margarine of boter op het brood van je baby te smeren. Daar zit namelijk een aantal goede vetten in die je kind nodig heeft. Zowel roomboter, margarine als halvarine bevatten vitamine A, D en E.

Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor je baby. In roomboter zit namelijk veel minder vitamine D en het bevat meer verzadigd vet. Margarine is een iets betere keuze dan halvarine, omdat er meer onverzadigde (goede) vetten in zitten. Die vetten heeft je kind nodig voor zijn groei en ontwikkeling. Omdat veel kinderen te weinig van die onverzadigde vetten binnenkrijgen, wordt margarine daarom aangeraden.

Broodbeleg op brood voor een baby

Zolang het brood nog een oefenhapje is, is het voldoende om er boter op te smeren. Broodbeleg is nog niet nodig voor je baby. Vanaf het moment dat brood een maaltijd wordt, kun je er beleg op doen. In het begin is een smeerbare variant het makkelijkst. Denk aan 100% pindakaas of notenpasta, appelstroop, (suikervrije) jam, geprakte banaan of avocado, hüttenkäse of light zuivelspread.

Is je kind ouder dan tien-twaalf maanden, dan kun je als broodbeleg ook kiezen voor magere vleeswaren als ham en kipfilet, vis of ei. Smeerworst en paté wordt tegenwoordig afgeraden als broodbeleg voor jonge kinderen, in verband met de hoge dosis vitamine A die erin zit. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook smeerkaas of gewone kaas kun je beter niet geven: hierin zit te veel zout en verzadigd vet, wat niet goed is voor je baby.

Meer weten? Zoveel extra vitamine A, K en D heeft je baby nodig.

Honing is niet geschikt als broodbeleg voor baby’s. Hier kan de bacterie clostridium botulinum in voorkomen en die kan de darmen van je baby in het eerste jaar nog niet aan. Honing kan dan ook een ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Geef je kind pas vanaf z’n eerste verjaardag honing op brood. Ook rauwe vleeswaren zoals filet americain en ossenworst zijn niet geschikt voor jonge kinderen, daar kunnen ze een voedselinfectie van krijgen.

Probeer vooral te variëren. Zo went je kind aan verschillende smaken, texturen en krijgt hij verschillende voedingsstoffen binnen. Probeer dus regelmatig wat anders. Zo is vis ook lekker op brood. Of avocado, geprakte aardbei of stukjes appel. Plakjes tomaat of komkommer zijn lekker als extraatje op een boterham met hüttenkäse, zuivelspread of vleeswaren.

Lees ook: Wat is het beste broodbeleg voor je baby?

Allergie of intolerantie?

Het kan zijn dat je kind niet goed reageert op brood. Mogelijk heeft hij last van een glutenintolerantie (coeliakie). Dat is vrij lastig te ontdekken bij jonge kinderen, omdat de symptomen soms vaag zijn of op andere problemen kunnen wijzen.

Mogelijke symptomen van een glutenintolerantie zijn:

 • Diarree of juist obstipatie
 • Buikpijn
 • Weinig energie
 • Weinig eetlust
 • Vaak misselijk en overgeven
 • Opgezette buik
 • Niet groeien volgens de groeicurve

Heb je het vermoeden dat je kind coeliakie heeft? Neem dan contact op met de huisarts. Door middel van een bloedonderzoek kan worden gekeken of hij een glutenallergie heeft.

Meer weten? Vanaf deze leeftijd mag je kind met de pot mee-eten.

Video: stappenplan verstikking

Video: KinderEHBO: wat moet je doen als je kind zich ernstig verslikt?

Bron: Voedingscentrum