Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby wil niet eten

Vooral bij de overstap van melk naar hapjes kan je baby zijn kaken stijf op elkaar houden. Maar ook later kan je kind weigeren te eten. Meestal gaat het vanzelf over als hij aan de smaak went. Wat als baby niet wil eten?

Advertentie

Wennen aan nieuwe smaken

Naast zijn vertrouwde flesje melk of jouw borst krijgt je kind ineens een lepel met groente of fruit voor zijn neus. Baby’s vertrouwen in hun kleine wereld vooral op wat bekend is, dus is het niet raar dat ze niet meteen enthousiast zijn en eten weigeren.

Je baby moet wennen aan nieuwe smaken en aan het gevoel van een volle maag. Ook moet hij leren eten van een lepel, drinken uit een beker en ga zo maar door. Het is dus vooral een kwestie van wennen.

Kieskeurig

Omdat je kind in zijn eerste levensjaar veel honger heeft, zal hij heus wel gaan eten als je hem een paar keer een fruithapje voorschotelt. De echte ‘eetproblemen’ doen zich pas voor na het eerste jaar. Dan krijgt je kind namelijk minder honger en meer interesse voor andere dingen. Bovendien wordt hij dan kieskeurig en ontdekt hij dat hij sommige smaken helemaal niet zo lekker vindt.

Vanaf dat moment begint het spel tussen ouder en kind. Want als je je eten uitspuugt en je vader of moeder reageert, is het natuurlijk erg leuk om dat nog een keer te doen.

Advertentie

Wat als je baby iets niet lust?

Een baby kent nog geen andere smaken dan melk en zal niet altijd enthousiast reageren op de eerste hapjes. Dat hoort erbij.

  • Je helpt de baby een smaak te leren waarderen, door een aantal dagen hetzelfde aan te bieden. Dus bijvoorbeeld 3 tot 5 dagen achter elkaar een paar lepeltjes gepureerde appel. Daarna 3 tot 5 dagen gepureerde sperzieboontjes enzovoorts.
  • Geleidelijk aan kun je de porties vergroten en sneller in smaken variëren.
  • Blijf je kind altijd alles aanbieden, ook als iets in eerste instantie niet goed lukt. Wellicht dat je baby bij een volgende poging een aantal dagen of weken later anders reageert.
  • Wanneer je een paar weken verder bent en het eten en slikken goed gaat, kun je meer gaan variëren.

Bied je kind zoveel mogelijk verschillende smaken aan, ook smaken waar je zelf niet zo dol op bent. Dit is de periode waarin je hem alles kunt leren eten, dus het is aan te raden hier goed gebruik van te maken. Zo heb je later een makkelijk eter in huis!

Hoe zorg je dat je baby alles leert eten?

Vanaf 4 maanden mag je fruit en groente aan je baby geven. Bied een bepaalde groentesoort of fruitsoort steeds een aantal dagen achter elkaar aan. Je kindje moet namelijk een aantal keren met dezelfde smaak in aanraking komen om deze te leren waarderen en dat kost tijd. Neem die tijd, want door je kind nu te laten wennen aan verschillende smaken, zal je kind straks waarschijnlijk een makkelijker eter zijn. Laat je baby vanaf 8 maanden als zijn menu nog uitgebreider wordt, met nog meer smaken kennis te laten maken.

Laat je kind zoet, zuur en bitter proeven. Varieer in het broodbeleg en in het geven van groente- en fruitsoorten. Ook kun je je baby langzaam aan mee laten eten met de pot. Houd er wel rekening mee dat je kind nog geen zout mag, dus voeg deze pas toe als je voor je kind hebt opgeschept.

Advertentie

Natuurlijk moeten je harde of vaste gerechten nog wel zachter maken of prakken. Je ook een beetje boter of flesvoeding toevoegen om het gerecht gladder te maken.Probeer het gebruik van potjes te minimaliseren. Laat je kind liever wennen aan voeding die bestaat uit verse ingrediënten, zo voorkom je dat je kind wel van potjes wil eten maar niet van vers gemaakte maaltijden.Weigert je kindje groente te eten, maar lust hij wel fruit? Bied dan juist alleen groente aan en even geen fruit. Doe dit pas als je kind ook wat groente eet.

Tot slot: geef je kind naast de borstvoeding en flesvoeding niet alleen diksap, maar ook water. Zo leert je kind water lekker te vinden. Is je kind niet meteen enthousiast? Wanneer je het water iets verwarmd, zal je kindje het waarschijnlijk sneller accepteren.

Andere oorzaken

Als je kind niet wil eten, kan dat ook een andere oorzaak hebben. Misschien komen er tandjes door en is eten pijnlijk. Andere oorzaken kunnen ziekte en vermoeidheid zijn.

Bezorgdheid

Iedere ouder is bezorgd als zijn kind slecht eet. Krijgt-ie wel genoeg binnen? Wat doe ik verkeerd? Waarom eet mijn kind niet? Maar je merkt snel genoeg aan je kind of hij gewoon niet wil eten of dat er meer aan de hand is.

Als het eerste het geval is, kun je het beste in je achterhoofd houden dat een kind zichzelf nooit uithongert. Als je baby echt honger heeft, gaat hij wel eten. En zolang hij energiek is, genoeg drinkt, lekker speelt en gezellig is, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Als je kind na een paar dagen nog steeds niks eet, neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts. Die kan nagaan of er meer aan de hand is.

Eten weigeren afleren

Meestal stopt het eten weigeren na een tijdje en gaat het vanzelf weer over. De beste manier om moeilijk eetgedrag af te leren is door er niet te veel aandacht aan te besteden. Dat is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk wel effectief.

Bron: Voedingscentrum