Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstkolf of handkolf schoonmaken: hoe doe je dat?

Bij het reinigen van je borstkolf en handkolf is het belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat. Maar hoe kun je je kolf goed steriliseren? En hoe vaak is dat nodig? Hier een handig stappenplan.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Kolf voor het eerste gebruik steriliseren

Als je borstvoeding geeft aan je baby, is de kans groot dat je ook melk gaat afkolven. Daar kun je een borstkolf of handkolf voor gebruiken. Voordat je je kolf voor het eerst gebruikt, is het belangrijk dat je eerst alle onderdelen steriliseert. Of het nou een gloednieuwe kolf is, een tweedehands kolf of een eigen kolf die je een tijdje niet hebt gebruikt.

Advertentie

Het steriliseren (desinfecteren) kun je doen door de kolfonderdelen uit te koken, gewoon in een pan met kokend heet water. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de kolf volgens de beschrijving in elkaar zetten en gebruiken.

Ook interessant: De draadloze Elvie kolf is mega populair, maar is-ie echt het geld waard? Lees hier de uitgebreide review.

Welke onderdelen borstkolf schoonmaken en steriliseren?

Misschien een open deur, maar je hoeft niet de complete kolf te reinigen en te steriliseren. Alleen de onderdelen en accessoires die met je borsten of melk in contact komen, zoals de flessen, vacuümkleppen, membranen en borstschilden. Je kunt in de gebruiksaanwijzing terugvinden om welke onderdelen het precies gaat.

Tip: Deze fijne producten maken het steriliseren van flessen en kolfonderdelen een stuk makkelijker

Advertentie

Hoe vaak borstkolf schoonmaken en steriliseren?

Het is niet nodig om na elke kolfsessie alles heel grondig schoon te maken en te steriliseren. Als je bijvoorbeeld meerdere keren per dag kolft, voldoet het als je de onderdelen na elk gebruik schoon spoelt onder de kraan (met koud water) en schoonmaakt in een sopje. Leg na het schoonmaken alle kolfspullen in een schone, dichtgeknoopte theedoek in de kast tot de volgende kolfsessie. Eventueel kun je dit pakketje tussendoor ook in de koelkast bewaren, zodat mogelijke bacteriegroei nog meer beperkt wordt.

Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Als je baby zes maanden of ouder is, is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.

Tip: Kolven op het werk, dit zijn je rechten

Reinigen na gebruik

Na het gebruik van je kolf maak je hem als volgt schoon:

Advertentie
 1. Spoel alle onderdelen die in contact zijn gekomen met melk of je borst even af onder de kraan, met koud kraanwater.
 2. Was de onderdelen daarna af met warm water en afwasmiddel.
 3. Spoel de onderdelen vervolgens nog even af onder de kraan.
 4. Droog alle onderdelen goed af met een schone doek, of laat ze aan de lucht drogen op een schone doek.

Je kunt de kolf ook reinigen in de afwasmachine. Gebruik dan een gewoon vaatwasmiddel. Zorg dat accessoires als flesjes, borstschilden en spenen altijd met de opening naar beneden gericht zijn in de vaatwasser.

Lees ook: Kolven: wanneer, hoe vaak en hoe lang?

Hoe steriliseer je de kolf?

Voordat je de kolf, flessen en onderdelen gaat steriliseren, is het belangrijk dat je ze schoonmaakt met koud water. Dit voorkomt het stollen van de eiwitten in de melk; de melkresten zijn dan beter te verwijderen. Vervolgens was je alle onderdelen met zeepsop om vetresten te verwijderen. Nadat je dit hebt gedaan, kun je beginnen met het steriliseren van de kolf.

Je kunt dit op drie manieren doen:

 1. Steriliseren in een pan
  Je kunt je kolf uitkoken in een pan. Dit doe je op de volgende manier:
  – Vul een grote pan met koud water (om kalkaanslag te voorkomen, kun je een scheut azijn toevoegen).
  – Stop de kolfonderdelen in de pan en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn, vrij kunnen bewegen en niet klem liggen tegen de wand van de pan.
  – Wacht tot het water kookt en laat het water dan zo’n vijf minuten doorkoken.
  – Voeg de laatste drie minuten (niet langer) spenen en andere plastic onderdelen (bijvoorbeeld ventieltjes) toe.
  – Haal de onderdelen uit het water met behulp van een tang. Zet vervolgens alles ondersteboven op een schone theedoek en laat goed uitlekken.
  – Laat de onderdelen zo’n vijf minuten uitwasemen (niet afdrogen). Na het afkoelen bewaar je de onderdelen op een schone, droge plek of onder een schone theedoek.
 2.  Steriliseren in de afwasmachine
  – Leg de flessen en onderdelen met de open/holle kant naar onder gericht in de afwasmachine.
  – Gebruik het langste afwasprogramma met de hoogste temperatuur.
  – Leg de onderdelen vervolgens op een schone, droge plek of onder een schone theedoek.
 3. Met een sterilisator
  Er bestaan ook speciale sterilisators voor flessen en kolfonderdelen, zoals desinfectiezakken of een magnetronsterilisator voor in de magnetron, of een elektrische stoomsterilisator. Gebruik je zo’n sterilisator, lees dan in de gebruiksaanwijzing hoe het steriliseren precies in z’n werk gaat.

Lees ook: Afgekolfde moedermelk bewaren, zo doe je dat

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Lalechelegue

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu