Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstkolf of handkolf schoonmaken: hoe doe je dat?

Bij het reinigen van je borstkolf en handkolf is het belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat. Maar hoe kun je je kolf goed steriliseren? En hoe vaak is dat nodig? Hier een handig stappenplan.

Kolf voor het eerste gebruik steriliseren

Als je borstvoeding geeft aan je baby, zul je waarschijnlijk ook regelmatig melk afkolven. Daar kun je een borstkolf of handkolf voor gebruiken. Voordat je je kolf voor het eerst gebruikt, is het belangrijk dat je eerst alle onderdelen steriliseert. Of het nou een gloednieuwe kolf is, een tweedehands kolf of een eigen kolf die je een tijdje niet hebt gebruikt.

Advertentie

Het steriliseren (desinfecteren) kun je doen door de kolf uit te koken, gewoon in een pan met kokend heet water. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de kolf volgens de beschrijving in elkaar zetten en gebruiken.

Lees ook: Alles wat je moet weten over borstvoeding in de eerste week

Welke onderdelen borstkolf schoonmaken en steriliseren?

Misschien een open deur, maar je hoeft niet de complete kolf te reinigen en te steriliseren. Alleen de onderdelen en accessoires die met je borsten of melk in contact komen, zoals de flessen, vacuümkleppen, membranen en borstschilden. Je kunt in de gebruiksaanwijzing terugvinden om welke onderdelen het precies gaat.

Tip! Deze fijne producten maken het steriliseren van flessen en kolfonderdelen een stuk makkelijker

Hoe vaak borstkolf schoonmaken en steriliseren?

Het is niet nodig om na elke kolfsessie alles heel grondig schoon te maken en te steriliseren. Als je bijvoorbeeld meerdere keren per dag kolft, voldoet het als je de onderdelen na elk gebruik schoonspoelt onder de kraan (met koud water) en schoonmaakt in een sopje. Leg na het schoonmaken alle kolfspullen in een schone, dichtgeknoopte theedoek in de kast tot de volgende kolfsessie. Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Na de leeftijd van zes maanden is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.

Tip: Kolven op het werk, dit zijn je rechten

Reinigen na gebruik

Na het gebruik van je kolf maak je hem als volgt schoon:

 1. Spoel alle onderdelen die in contact zijn gekomen met melk of je borst even af onder de kraan, met koud kraanwater.
 2. Was de onderdelen daarna af met warm water en afwasmiddel.
 3. Spoel de onderdelen vervolgens nog even af onder de kraan.
 4. Droog alle onderdelen goed af met een schone doek, of laat ze aan de lucht drogen op een schone doek.

Je kunt de kolf ook reinigen in de afwasmachine. Gebruik dan een gewoon vaatwasmiddel. Zorg dat accessoires als flesjes, borstschilden en spenen altijd met de opening naar beneden gericht zijn in de vaatwasser.

Lees ook: Kolven: wanneer, hoe vaak en hoe lang?

Hoe steriliseer je de kolf?

Voordat je de kolf, flessen en onderdelen gaat steriliseren, is het belangrijk dat je ze schoonmaakt met koud water. Dit voorkomt het stollen van de eiwitten in de melk; de melkresten zijn dan beter te verwijderen. Vervolgens was je alle onderdelen met zeepsop om vetresten te verwijderen. Nadat je dit hebt gedaan, kun je beginnen met het steriliseren van de kolf.

Je kunt dit op drie manieren doen:

 1. Steriliseren in een pan
  Je kunt je kolf uitkoken in een pan. Dit doe je op de volgende manier:
  – Vul een grote pan met koud water (om kalkaanslag te voorkomen, kun je een scheut azijn toevoegen).
  – Stop de kolfonderdelen in de pan en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn, vrij kunnen bewegen en niet klem liggen tegen de wand van de pan.
  – Wacht tot het water kookt en laat het water dan zo’n vijf minuten doorkoken.
  – Voeg de laatste drie minuten (niet langer) spenen en andere plastic onderdelen (bijvoorbeeld ventieltjes) toe.
  – Haal de onderdelen uit het water met behulp van een tang. Zet vervolgens alles ondersteboven op een schone theedoek en laat goed uitlekken.
  – Laat de onderdelen zo’n vijf minuten uitwasemen (niet afdrogen). Na het afkoelen bewaar je de onderdelen op een schone, droge plek of onder een schone theedoek.
 2.  Steriliseren in de afwasmachine
  – Leg de flessen en onderdelen met de open/holle kant naar onder gericht in de afwasmachine.
  – Gebruik het langste afwasprogramma met de hoogste temperatuur.
  – Leg de onderdelen vervolgens op een schone, droge plek of onder een schone theedoek.
 3. Met een sterilisator
  Er bestaan ook speciale sterilisators voor flessen en kolfonderdelen, zoals desinfectiezakken of een magnetronsterilisator voor in de magnetron, of een elektrische stoomsterilisator. Gebruik je zo’n sterilisator, lees dan in de gebruiksaanwijzing hoe het steriliseren precies in z’n werk gaat.

Lees ook: Afgekolfde moedermelk bewaren, zo doe je dat

Bron: Lalechelegue

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram