Borstkolf en handkolf schoonmaken: hoe doe je dat?

Voor het reinigen van je borstkolf en handkolf is het belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat. Maar hoe kun je je kolf goed steriliseren, en hoe vaak is dat nodig? Hier een handig stappenplan.

Als je de borstkolf of handkolf voor het eerst gebruikt, is het belangrijk dat je eerst alle onderdelen steriliseert. Dit kun je doen door de kolf uit te koken. Nadat je dit hebt gedaan, kun je ‘m volgens de beschrijving in elkaar zetten en gebruiken.

Hoe vaak?

Het is niet nodig om na elke kolfsessie alles schoon te maken en te steriliseren. Als je bijvoorbeeld meerdere keren per dag kolft, dan voldoet schoonspoelen onder de kraan na elk gebruik. Leg wel na het schoonspoelen alle kolfspullen in een schone dichtgeknoopte theedoek in de kast tot de volgende kolfsessie. Het steriliseren van alle kolfspullen doe je in zo’n geval alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg er in ieder geval voor dat je kolf bij dagelijks gebruik 1 keer per dag steriliseert.

Hoe steriliseer je de kolf?

Voordat je de kolf, flessen en onderdelen gaat steriliseren, is het belangrijk dat je ze schoonmaakt met koud water. Dit voorkomt het stollen van de eiwitten in de melk; melkresten zijn dan beter te verwijderen. Vervolgens was je alle onderdelen met zeepsop om vetresten te verwijderen. Nadat je dit hebt gedaan, kun je beginnen met het steriliseren van de kolf. Je kunt dit op 2 manieren doen.

1. Steriliseren in een pan

Je kunt je kolf uitkoken in een pan. Dit doe je op de volgende manier:

  • Vul een grote pan met koud water (om kalkaanslag te voorkomen, kun je een scheutje azijn toevoegen).
  • Stop de kolfonderdelen in de pan, en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn, vrij kunnen bewegen en niet klem liggen tegen de wand van de pan.
  • Wacht tot het water kookt en laat het water dan zo’n 5 minuten doorkoken.
  • Voeg de laatste 3 minuten (niet langer) spenen en andere plastic onderdelen (bijvoorbeeld ventielen en slangen) toe.
  • Haal de onderdelen uit het water met behulp van een tang. Zet vervolgens alles ondersteboven op een schone theedoek en laat goed uitlekken.
  • Sla de slangen droog.
  • Laat de onderdelen zo’n 5 minuten uitwasemen (niet afdrogen).

Na het afkoelen bewaar je de onderdelen op een schone, droge plek of onder een schone theedoek.

2.  Steriliseren in de afwasmachine

  • Leg de flessen en onderdelen met de holle kant naar onder gericht in de afwasmachine.
  • Gebruik het langste afwasprogramma met de hoogste temperatuur.
  • Leg de onderdelen vervolgens op een schone, droge plek of onder een schone theedoek.