Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
borstvoeding afbouwen

Borstvoeding afbouwen: hoe doe je dat?

Hoe moet je de borstvoeding afbouwen? Kan dat zomaar van de ene op de andere dag? Lactatiekundige Christine Bulsing legt uit hoe je dit kunt aanpakken.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Stoppen met borstvoeding

Het is niet verstandig om van de ene op de andere dag te stoppen met het geven van borstvoeding. Het risico op een verstopping of borstontsteking is dan groot. Gemiddeld staat er één week voor het afbouwen van één voeding. Hoe snel dit in de praktijk gaat, hangt af van je melkproductie.

Advertentie

Tip: Hier vind je alles wat je nodig hebt om aan flesvoeding te beginnen

Moet of wil je toch in één keer stoppen met voeden aan de borst, kolf dan tot je melkproductie voldoende is afgebouwd. Je kunt kiezen of je de borstvoeding die je weglaat vervangt door kunstvoeding of door vast voedsel, afhankelijk van de leeftijd van je baby.

Lees hier alle feiten en fabels over borstvoeding overzichtelijk op een rij.

Borstvoeding afbouwen: voedingen laten vallen

Je kunt zelf kiezen welke voeding je als eerste laat vallen. Dat kan de voeding zijn waar je baby de minste belangstelling voor heeft of die jou het slechtst uitkomt. Aan het eind van de middag heb je vaak de minste melk. Dat kan een goed moment zijn om de eerste voeding te laten vallen.

Advertentie

Wacht met het afbouwen van de tweede voeding tot je borsten soepel aanvoelen op het tijdstip dat je de eerste voeding hebt laten vervallen. Dit kan ongeveer zeven  dagen duren. Meestal kost het afbouwen van de eerste voedingen de meeste tijd en gaat het sneller als je al een aantal voedingen hebt afgebouwd. Je kunt het beste niet twee opeenvolgende voedingen achter elkaar afbouwen. Het kan zijn dat je borsten dan te vol raken en dat geeft kans op verstoppingen. De kans op een borstontsteking is dan groot, lees hier hoe je een borstontsteking kunt voorkomen.

Afkolven bij gespannen borsten

Als je een voeding afbouwt kun je drie tot vier dagen lang op een bepaald tijdstip de spanning van je borsten halen door kort te kolven. Na die drie tot vier dagen ‘weten’ je borsten dat ze op dat tijdstip geen melk meer hoeven aan te maken. Hierna kies je een volgend voedingsmoment om af te bouwen en herhaal je de procedure totdat je alle voedingen hebt afgebouwd.

Tip: De draadloze Elvie kolf is mega populair, maar is-ie echt het geld waard? Lees hier de uitgebreide review.

Voeden op verzoek

Vrouwen die borstvoeding geven, voeden meestal op verzoek. Bij kunstvoeding was het altijd gebruikelijk om volgens een vast schema te voeden, maar steeds vaker wordt geadviseerd om ook met de fles op verzoek te voeden. Je geeft dan wat vaker per dag een kleinere portie. De melkstroom uit de fles is sneller dan uit de borst. Om te zorgen dat je baby niet te snel te veel melk naar binnen klokt, kun je hem zo rechtop mogelijk voeden met de fles zo horizontaal mogelijk (zorg wel dat de speen altijd helemaal gevuld is met melk).

Advertentie

Houd ook in de gaten wanneer je baby even een pauze nodig heeft. Je kunt dan de fles uit zijn mond halen en na een korte adempauze opnieuw aanbieden. Let er bij kunstvoeding op verzoek op dat je niet over de maximum hoeveelheid melk heen gaat.

Lees hier hoe je weet of je baby voldoende heeft gedronken.

Afbouwschema borstvoeding

Het volgen van een afbouwschema kan je helpen bij het afbouwen van borstvoeding. Onderstaand schema is een voorbeeld en gaat uit van acht voedingen. Je kunt het ook gebruiken als je minder voedingen geeft.

Voeding Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6 Week 7 Week 8
1 Borst Borst Borst Borst Borst Borst Fles Fles
2 Borst Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles
3 Borst Borst Borst Fles Fles Fles Fles Fles
4 Borst Borst Fles Fles Fles Fles Fles Fles
5 Borst Borst Borst Borst Borst Fles Fles Fles
6 Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles
7 Borst Borst Borst Borst Fles Fles Fles Fles
8 Borst Borst Borst Borst Borst Borst Borst Fles

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Meer lezen? Kolven op werk: dit zijn je rechten

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: La Leche League

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu