Borstvoeding afbouwen: hoe doe je dat?

Hoe moet je de borstvoeding afbouwen? Kan dat zomaar van de één op andere dag? Lactatiekundige Annelies de Haan legt uit hoe je dit aan kunt pakken.

Stoppen met borstvoeding

De borstvoeding afbouwen duurt 2 tot 4 weken. Hoe snel het gaat hangt af van je melkproductie. Stop je te snel, dan loop je het risico dat je een borstontsteking krijgt. Moet of wil je toch in één keer stoppen met voeden aan de borst, kolf dan tot je melkproductie voldoende is afgebouwd. Je kunt kiezen of je de borstvoeding die je weglaat vervangt door kunstvoeding of door vast voedsel, afhankelijk van de leeftijd van je baby.

Borstvoeding afbouwen: voedingen laten vallen

Je kunt zelf kiezen welke voeding je als eerste laat vallen. Dat kan de voeding zijn waar je baby de minste belangstelling voor heeft of die jou het slechtst uitkomt. Aan het eind van de middag heb je vaak het minste melk. Dat kan een goed moment zijn om de eerste voeding te laten vallen.

Wacht met het vervangen van de tweede voeding tot je borsten soepel aanvoelen. Dit kan ongeveer 7 dagen duren. Meestal kost het afbouwen van de eerste voedingen de meeste tijd en gaat het sneller als je al een aantal voedingen hebt afgebouwd. Je kunt het beste niet 2 opeenvolgende voedingen achter elkaar afbouwen. Het kan zijn dat je borsten dan te vol raken en dat geeft kans op verstoppingen.

Afkolven bij gespannen borsten

Als je een voeding afbouwt kun je 3 à 4 dagen lang op een bepaald tijdstip de spanning van je borsten halen door kort te kolven. Na die 3-4 dagen ‘weten’ je borsten dat ze op dat tijdstip geen melk meer hoeven aan te maken. Hierna kies je een volgend voedingsmoment om af te bouwen en herhaal je de procedure totdat je alle voedingen hebt afgebouwd.

Voeden op verzoek

Vrouwen die borstvoeding geven voeden meestal op verzoek. Bij flesvoeding was het altijd gebruikelijk om volgens een vast schema te voeden, maar steeds vaker wordt geadviseerd om ook met de fles op verzoek te voeden. Je geeft dan wat vaker per dag een kleinere portie. De melkstroom uit de fles is sneller dan uit de borst. Om te zorgen dat je baby niet te snel teveel melk naar binnen klokt, kun je hem zo rechtop mogelijk voeden met de fles zo horizontaal mogelijk (zorg wel dat de speen altijd helemaal gevuld is met melk). Houd ook in de gaten wanneer je baby even een pauze nodig heeft. Je kunt dan de fles uit zijn mond halen en na een korte adempauze opnieuw aanbieden. Let er bij flesvoeding op verzoek op dat je niet over de maximum hoeveelheid melk heen gaat.

Afbouwschema borstvoeding

Het volgen van een afbouwschema kan je helpen bij het afbouwen van borstvoeding. Onderstaand schema is een voorbeeld en gaat uit van 8 voedingen. Je kunt het ook gebruiken als je minder voedingen geeft.

Voeding Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6 Week 7 Week 8
1 Borst Borst Borst Borst Borst Borst Fles Fles
2 Borst Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles
3 Borst Borst Borst Fles Fles Fles Fles Fles
4 Borst Borst Fles Fles Fles Fles Fles Fles
5 Borst Borst Borst Borst Borst Fles Fles Fles
6 Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles
7 Borst Borst Borst Borst Fles Fles Fles Fles
8 Borst Borst Borst Borst Borst Borst Borst Fles

Annelies de Haan

Lactatiedeskundige

Annelies de Haan is lactatiekundige met een eigen praktijk, anneliesdehaan.nl. Ze helpt moeders die hulp nodig hebben bij het geven van borstvoeding. Daarnaast geeft ze borstvoedingscursussen aan zwangeren en hun partner (ook in het Engels). Annelies heeft twee kinderen.