Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe weet je of je baby genoeg gedronken heeft?

Twijfel jij wel eens of je baby genoeg heeft gedronken en wil je meer zekerheid? Met deze tips van lactatiekundige Christine Bulsing kun je checken of je baby voldoende heeft binnen gekregen.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Hoeveel drinken pasgeboren baby’s gemiddeld?

Op de eerste dag maakt een baby kennis met de borst. Het maagje is dan zo groot als een knikker en hij drinkt ongeveer tien ml per voeding. De eerste week moet je baby overdag ten minste elke drie uur drinken. ’s Nachts mag er ongeveer vijf uur tussen de voedingen zitten.

Advertentie

In totaal voed je de baby tussen de acht en twaalf keer per dag. Als hij niet uit zichzelf komt om te drinken, maak hem dan wakker. Hoe vaker hij aan de borst gaat, hoe sneller je borsten meer melk zullen aanmaken. De baby zal dan ook uit zichzelf wakker worden en gevoed willen worden.

Bied je baby bij elke voeding beide borsten aan. Laat hem aan de eerste borst drinken tot hij voldaan is of niet meer actief drinkt. Meestal duurt dit tien tot twintig minuten. Verschoon je baby dan en laat hem boeren. Daarvan wordt hij weer goed wakker. Bied daarna de tweede borst aan als toetje, en laat ook nu je baby zo lang drinken als hij wil.

Check hier ons handige borstvoedingsschema.

TIP! Door te kolven met een goede borstkolf weet je hoeveel melk er in je borst zit. De beste exemplaren vind je hier.

Advertentie

Wanneer genoeg gedronken?

Baby’s hebben genoeg gedronken als ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een voldane slaap vallen of hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, bied je borst dan nogmaals aan. Blijft je baby onrustig, dan kan dit betekenen dat je misschien onvoldoende melkproductie hebt. Een lactatiekundige kan je hierbij adviseren, door bijvoorbeeld eens mee te kijken met een voeding.

Lees ook: Maak ik te weinig borstvoeding aan?

Je voelt het aan je borsten

Je kunt ook voelen of je borsten goed zijn leeggedronken. Voel regelmatig voor de voeding zodat je leert herkennen hoe ‘volle’ borsten voelen. Voel na de voeding het verschil. Als het goed is voelt je borst dan soepel aan en zitten er geen ‘bobbeltjes’ meer. Die bobbeltjes zijn volle melkklieren.

Tips om een borstontsteking te voorkomen.

Advertentie

Luiers tellen

Een andere manier om zelf te zien of de baby voldoende melk binnen krijgt, is door de luiers te tellen. Zes zware plasluiers en twee à drie poepluiers per etmaal is een normale hoeveelheid. Eventueel kun je je kind ook laten wegen tijdens het inloopspreekuur op het consultatiebureau.

Hou hier rekening mee:

 • Minimaal vier tot zes plasluiers per etmaal.
 • Minimaal één gele poepluier per etmaal.
 • Je baby is meerdere keren per dag goed wakker.
 • Alleen maar slapen is een alarmsignaal, en een baby die steeds onrustig is, kan te weinig voeding hebben gehad.
 • Je baby drinkt het grootste deel van de voeding met open ogen.
 • Je baby neemt grote regelmatige slokken achter elkaar, afgewisseld door korte pauzes, en slikt hoorbaar.
 • Je baby is alert.
 • Je baby maakt een tevreden indruk.
 • Je baby meldt zich voor de voedingen.
 • Na het voeden voelen je borsten anders aan dan vóór het voeden.
 • Je baby krijgt twee borsten per voeding aangeboden, en na de voeding is in ieder geval één borst duidelijk zacht en soepel.

Is één van deze punten niet van toepassing op je baby of jou, bel dan voor de zekerheid het consultatiebureau of een lactatiekundige voor overleg.

Lees ook: Dit kun je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens een voeding

Te dik door borstvoeding?

Een baby kan niet te dik worden van borstvoeding. De moedermelk past zich aan aan de leeftijd van de baby en aan de vraag. Je ziet wel dat sommige baby’s 300 à 400 gram aankomen per week. Normaal is dat ongeveer gemiddeld 150-250 per week de eerste acht weken. Dit heeft meer te maken met het feit dat moeders soms alle signalen die hun baby afgeeft als hongersignalen zien. Daardoor geven ze na een maand bijvoorbeeld nog steeds tien keer per dag voeding aan hun baby. Als de moeder en de baby verder gelukkig zijn is er niks aan de hand. Als de moeder moe blijft, slaapgebrek heeft en het allemaal te veel wordt dan is het tijd om hulp te zoeken bij een lactatiekundige of het consultatiebureau. Vervolgens kan ze misschien het aantal voedingen aanpassen zodat iedereen gelukkig is en de baby nog steeds goed aankomt.

Dit zijn de 25 meest gestelde vragen over borstvoeding

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu