Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Voedingsbh: ideaal bij het geven van borstvoeding

De voedingsbh is een uitkomst bij het geven van borstvoeding. Zo’n bh is niet alleen handig omdat je ‘m niet helemaal uit hoeft te trekken tijdens het voeden, maar hij biedt ook goede ondersteuning voor je borsten. Het is dan ook belangrijk om een goed exemplaar aan te schaffen als je borstvoeding gaat geven.

Advertentie

Wat is een voedingsbh?

Een voedingsbh is, net als een zwangerschapsbh, gemaakt van een rekbare, ademende stof. Er zijn verschillende modellen om uit te kiezen. Voedingsbh’s waren vroeger behoorlijk basic en saai, maar tegenwoordig zijn ze er, net als gewone bh’s, in allerlei kleuren, met en zonder prints, met en zonder voorgevormde cups en in verschillende pasvormen.

Er zijn tegenwoordig ook voedingsbh’s te koop beugel. Een beugel wordt weleens afgeraden omdat het de melktoevoer zou afremmen, maar dat is met de bh’s van nu geen probleem meer. Een beugel biedt extra steun, wat als je grote borsten hebt heel prettig kan zijn. Met een beugelbh slapen is daarentegen geen aanrader, omdat de beugel kan irriteren en vervormen als je erop ligt.

Tip! Fijne voedingsbh’s shop je via deze link.

Het verschil tussen een voedingsbh en een zwangerschapsbh

Het verschil met een zwangerschapsbh is dat de cups van een voedingsbh afhankelijk van elkaar met een simpele beweging kunnen worden losgemaakt, zodat je de bh niet helemaal hoeft uit te trekken op het moment dat je wilt voeden. Zo zit je er tijdens het voeden niet te bloot bij en blijft je andere borst ondersteund. Bovendien hebben de cups een voering van zacht materiaal dat snel droogt en afgewerkte naden die de gevoelige huid niet irriteren.

Advertentie

Waarom een speciale borstvoedingsbh

Mocht je de eerder genoemde voordelen van een voedingsbh niet zo belangrijk vinden, er zijn nog andere redenen dat het aanschaffen van een echte voedingsbh een aanrader is. Een normale bh groeit niet met je mee tijdens en na je zwangerschap, terwijl je borsten constant van omvang veranderen. Zeker als je borstvoeding geeft. Een normale bh kan gaan knellen, waardoor de melkkanalen verstopt raken en je het risico loopt een borstontsteking te krijgen.

voedingsbeha

Wanneer koop je een voedingsbh?

In de laatste maand van je zwangerschap komt de maat van je borsten redelijk overeen met de maat van je borsten ná de stuwing die na de bevalling op gang komt. Dan zou je dus al een voedingsbh kunnen kopen. (Zie maattabel onder dit artikel.) Ook kan het prettig zijn om in de laatste maanden van je zwangerschap alvast een voedingsbh te dragen, omdat deze comfortabel zitten en goede ondersteuning geven aan je inmiddels flink groter geworden borsten.

Een voedingsbh als je borstvoeding geeft

Sommige vrouwen dragen al een voedingsbh in de laatste weken of maanden van hun zwangerschap, maar het is pas echt nódig op het moment dat je borstvoeding geeft.

Advertentie

De eerste dagen na de bevalling zullen je borsten gaan stuwen; ze zullen groter en harder worden dan ooit en sommige vrouwen vinden geen enkele bh dan prettig zitten. De eerste paar dagen na je bevalling is geen bh dragen of een zacht topje dan ook een optie. Als je borsten wat zachter zijn geworden, kun je dan alsnog een voedingsbh gaan dragen. Die kun je ook gewoon ’s nachts aanhouden. Dit is vaak ook prettig omdat je zo lekken kunt voorkomen. Doe ’s nachts zoogkompressen in je bh als je hier last van hebt. Een exemplaar met beugel is niet zo’n goed idee, omdat de bh kan vervormen doordat je erop ligt en een beugel vervelend kan aanvoelen.

Meer weten? Je borsten veranderen tijdens de zwangerschap. Ze worden voller en gevoeliger, maar wat je er nog meer van kunt verwachten lees je hier.

Dit kost een voedingsbh

Voor een goed merk (Noppies, Anita) ben je al gauw tussen de dertig en zeventig euro kwijt, maar je kunt tegenwoordig ook ‘sexy’ modellen bij H&M of basic voedingsbh’s bij Hema kopen voor zo’n twaalf euro. Kijk, vergelijk en probeer uit. Tip: een goede voedingsbh is zijn geld waard, want je hebt er elke dag plezier van.

Tips bij het kopen van een goede voedingsbh

Net als bij het kopen van een gewone bh, is het belangrijk dat een voedingsbh goed zit. Hier een aantal dingen waar je op kunt letten als je een voedingsbh aanschaft.

  1. Een voedingsbh mag net als een gewone bh niet knellen en voldoende steun bieden. Vooral bij grotere borsten is goede ondersteuning belangrijk. Laat je informeren door de verkoopster om de juiste maat te vinden.
  2. Houd bij het kopen van de bh rekening met een zoogkompres, want die heb je waarschijnlijk straks dagelijks nodig als je borstvoeding geeft.
  3. De gordel moet niet te los of te strak zitten. Als je er twee vingers onder kunt krijgen, is de maat van de gordel meestal goed. De gordel moet ook niet omhoog kruipen op je rug.
  4. Brede bandjes en een sluiting met meerdere haakjes bieden meer ondersteuning.
  5. Check of je de sluiting van de cup makkelijk met een hand open en dicht kunt maken. Wel zo handig als je straks een baby op je arm hebt liggen, terwijl je met de hand van je andere arm je bh moet losmaken.
  6. Sommige voedingsbh’s hebben een knoopje in het midden dat je naar links of rechts kunt schuiven. Zo kun je bijhouden welke borst bij de volgende voeding als eerste aan de beurt is – of met welke borst je voor het laatst gevoed hebt.
  7. Koop een voedingsbh in een winkel waar ze er verstand van hebben en je dus goed kunnen adviseren over de juiste maat en pasvorm.
  8. Koop meteen meerdere voedingsbh’s. Zo kun je ze afwisselen als er een in de was zit of plotseling kletsnat is geworden omdat je bent vergeten om een zoogkompres te gebruiken.

Maattabel

Je bh-maat bestaat uit een cupmaat en de omtrek van je lijf direct onder je borsten (onderwijdte). Je cupmaat kun je zelf, misschien met wat hulp van een ander, opmeten.

Meet eerst de bovenwijdte door een meetlint over het volste gedeelte van je borsten, meestal de tepels, om je bovenlijf te leggen. Meet dan de onderwijdte door het lint direct onder je borsten langs om je lijf te leggen. Trek het meetlint strak aan zonder dat-ie knelt.

Trek de onderwijdte  van de bovenwijdte af: de uitkomst is je waarschijnlijke cupmaat, zoals aangegeven in de tabel hieronder. De pasvorm van een bh of de vorm van je borst kan ertoe leiden dat jouw bhmaat afwijkt van wat de tabel aangeeft – daarom is een professioneel oog van een verkoopster altijd meegenomen.

Cupmaat Jouw bh-maat
10 – 12 cm AA
12 – 14 cm A
14 – 16 cm B
16 – 18 cm C
18 – 20 cm D
20 – 22 cm DD
22 – 24 cm E
24 – 26 cm F
26 – 28 cm G
28 – 30 cm H
30 – 32 cm I
32 – 34 cm J
34 – 36 cm K
36 – 38 cm L

 

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu