Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Voedingsschema baby (vanaf 8 maanden)

De eerste paar maanden heeft je baby genoeg aan borst- of flesvoeding. Als hij tussen de 4 en 6 maanden is, is hij toe aan zijn eerste hapjes en rond 8 maanden lijken zijn dagmenu’s steeds meer op wat jij eet. Hier lees je alles over het voedingsschema baby 8 maanden.

In samenwerking met expert

Henrike ter Horst

medisch adviseur

Meer vast voedsel en minder melk

Als je baby 8 maanden is, eet hij steeds meer vaste voeding per dag en krijgt hij minder borst- of flesvoeding. Je baby krijgt elke dag op vaste momenten een kleine hoeveelheid vast voedsel. Hoe ouder je kind is, hoe grover de structuur van zijn eten mag zijn en ook de hoeveelheden worden wat groter.

Advertentie

TIP: Sommige baby’s vinden het heerlijk om vast voedsel te eten en bij andere kinderen gaat het niet zo soepel. Ieder kind went in zijn eigen tempo aan eten. Maak je je zorgen of je baby wel genoeg binnenkrijgt? Bespreek dit met de jeugdarts op het consultatiebureau of met je huisarts. ten per dag. Bouw de vaste voeding uit tot je kind een jaar wordt. Vanaf dat moment mag hij met de pot mee gaan eten. Hierbij enkele dagmenu’s behorend bij een voedingsschema baby 8 maanden:

Van pureren naar meer structuur

Als je baby begint met het eten van vast voedsel, kun je dat op verschillende manieren aanbieden. In het begin – als je baby tussen de vier en zes maanden is – kun je de vaste voeding pureren en met een kleine lepel geven. Later kun je het voedsel wat grover laten, zodat je baby went aan eten met meer structuur. Je kunt er ook voor kiezen om de voeding in de vaste vorm te laten, zodat je baby het uit zijn vuistje kan sabbelen. Dit noem je de Rapley-methode. Hier lees je meer: de Rapley-methode, eten uit het vuistje.

Borst- of flesvoeding is nog steeds belangrijk voor je baby, maar dit wordt minder naarmate hij meer vast voedsel op een dag krijgt. Stap voor stap gaat de vaste voeding één hele maaltijd op een dag vormen. Denk bijvoorbeeld aan een boterham of een bord pap. Sommige baby’s zijn al toe aan twee maaltijden op een dag. Ook hier geldt: wanneer dit is, verschilt per kind.

TIP: Met dit kinderbestek wordt eten een feestje!

Advertentie

Borst- of flesvoeding vervangen

De eerste hapjes worden er steeds meer en op een gegeven moment eet je baby echte maaltijden. Hij heeft dan steeds minder borst- of flesvoeding nodig. Kortom: je kunt beginnen met afbouwen. Dit doe je bijvoorbeeld door tussen de middag geen melkvoeding meer te geven, maar een boterham. Merk je dat je kind meer behoefte krijgt aan vaste voeding? Vervang dan de melkvoeding rond het avondeten door een warme maaltijd.

Lees meer: Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat

Je geeft per dag dus steeds minder melk, maar het is belangrijk dat je baby wel genoeg vocht binnenkrijgt. Geef daarom naast de maaltijden ook een bekertje water of lauwe thee (zonder suiker). Zo leert je kind ook om uit een beker te drinken. Dat is goed voor zijn mondmotoriek. Hier lees je meer over de overgang van drinken uit een tuitbeker naar een gewone beker.

Hoeveel moet een baby per dag eten?

Tot je baby zes maanden is, heeft hij in principe genoeg aan alleen borst- en/of flesvoeding. Wel adviseert het Voedingscentrum om je baby al vanaf vier maanden de eerste hapjes te geven. Dit zijn kleine hapjes, zodat je baby kan wennen aan de smaak en de structuur van vaste voeding. De hapjes vervangen nog geen melkvoedingen.

Advertentie

Daarna mag je beginnen met bijvoeden. Als je kind acht maanden is, hoeft hij per dag nog maar drie melkvoedingen. Eén daarvan kun je gebruiken om je kind pap te geven. Naast de melk heeft je baby behoefte aan fruit, groente, brood en vlees. De hoeveelheid verschilt per kind, je kunt zelf het beste in de gaten houden hoeveel eten jouw kind nodig heeft. Ook bepaal jij wanneer je kind eet, zodat hij went aan een aantal eetmomenten per dag. Bouw de vaste voeding uit tot je kind één jaar wordt. Vanaf dat moment kan hij met de pot gaan mee-eten. Als je over het eetpatroon van je kind twijfelt, kun je hulp vragen aan het consultatiebureau of je huisarts.

Voorbeeldmenu voedingsschema baby 8 maanden

Als je baby acht maanden is, krijgt hij nog ongeveer drie melkvoedingen op een dag. De hapjes die hij al krijgt, breid je steeds verder uit naar maaltijden. Die maaltijden vervangen de overige melkvoedingen. Het is in het begin misschien even zoeken naar een goed voedingsschema. Het consultatiebureau kan je hierbij helpen. Hier vind je een voorbeeldmenu:

Voorbeeldmenu voedingsschema baby 8 maanden
Ontbijt

 • Borst- of kunstvoeding
 • 1 sneetje bruinbrood met margarine en geprakte aardbei
 • Of: pap van opvolgmelk

Tussendoor

 • Fruithap van drie lepels geraspte appel
 • Een bekertje water

Lunch

 • 1 sneetje bruinbrood met margarine en appelstroop
 • Borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Tussendoor

 • Een korst bruinbrood of soepstengel
 • Een bekertje lauwe thee zonder suiker of een bekertje water

Avondeten

 • Een half geprakt gekookt ei of wat rul gebakken gehakt, drie eetlepels kleingesneden gekookte broccoli en twee eetlepels geprakte aardappel. Je kunt een beetje melk of een klontje zachte margarine eraan toevoegen om het wat smeuïg te maken.
 • Een bekertje water

Voor het slapengaan

 • Borst- of flesvoeding

Als je borstvoeding geeft, kun je je baby nog steeds op verzoek voeden. Als je baby meer borstvoeding wil, kun je dat gerust geven. Geef je kunstvoeding? Geef dan tussen de 150 en 200 ml opvolgmelk.

Welke tussendoortjes zijn geschikt voor een baby en hoe vaak mag je ze geven?

Zodra je baby vaste voeding accepteert, kun je hem af en toe een tussendoortje geven. De gezondste keuze is fruit. Maar er bestaan ook diverse babykoekjes, die makkelijk en snel uit elkaar vallen in de mond, of geef een broodkorst. Probeer zo lang mogelijk te wachten met zoetigheid. Een baby of klein kind vraagt daar zelf niet om en mist niets zolang hij het niet kent. Hier vind je meer gezonde tussendoortjes voor je baby.

Voedingsschema baby 8 maanden: tijden

Wanneer je baby eet, bepaal jij. Er zijn geen vaste richtlijnen voor eettijden, kijk vooral naar de behoefte van jouw kind. Wel is het belangrijk dat er niet te veel tijd tussen twee eetmomenten zit, en dat je een vast dagritme aanhoudt. Zo went je baby aan de eetmomenten en kun je ervoor zorgen dat hij (langzamerhand) met het ritme van het gezin gaat meedoen. Dat is wel zo handig als hij echt met de pot gaat mee-eten.

Tips: zo maak je van je baby een goede eter

Voor je baby kunnen die nieuwe smaken best wennen zijn. Ook is het even schakelen als de glad gepureerde hapjes die hij gewend was opeens wat grover zijn. Hierbij wat tips om je baby tijdens het eten te stimuleren:

 • Blijf rustig: misschien maakt je baby er één grote kliederboel van, omdat hij het ‘nieuwe eten’ maar niets vindt. Misschien speelt hij alleen maar met zijn eten en weigert hij een hap te nemen. Maak je er niet druk om en probeer van het eten een gezellig moment te maken. Hoe relaxter jij bent, hoe groter de kans dat je baby vanzelf toch een hapje wil proberen.
 • Geef het goede voorbeeld: eet samen met je kind aan tafel en laat hem zien hoe lekker je het vindt. Kinderen kopiëren het gedrag van een ander.
 • Juiste timing: even snel een boterham naar binnen werken? Vergeet het maar. Neem de tijd voor de maaltijd van je kind.

Genoeg eten en drinken is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Hier lees je een handig voedingsschema voor je baby, dat per maand is opgesteld.

Bron: Voedingscentrum

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Henrike ter Horst

medisch adviseur

Henrike is jeugdarts KNMG en werkte jaren op verschillende consultatiebureaus.

Op dit moment is zij medisch adviseur bij het RIVM en houdt zij zich bezig met het hielprikprogramma en het rijksvaccinatieprogramma.

Met regelmaat schrijft Henrike blogs en columns voor JGZ Captise en Dokters voor Kinderen.

Voor meer informatie: kijk op Dokters voor Kinderen en voor achtergrond:
Twitter
Website

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu