Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Voorraad borstvoeding opbouwen: zo doe je dat

Hoe kun je het best een voorraad borstvoeding aanleggen? Het is niet altijd makkelijk om tussen de voedingen door te kolven, omdat je dan niet zo veel melk hebt. Lactatiekundige Annelies de Haan heeft handige tips.

Voorraad borstvoeding opbouwen

Als je een voorraad wilt opbouwen, dan kun je dat het best doen door na de eerste ochtendvoeding te kolven. Vaak heb je na de nacht de meeste melk. Kijk niet gek op als je niet in 1 kolfbeurt een volledige voeding bij elkaar kolft. Je kunt de gekolfde melk opsparen tot je genoeg hebt voor een volledige voeding. Vries de melk in kleine porties in, dan verspil je zo weinig mogelijk melk.

Advertentie

Ga je een dag zonder baby op stap, neem dan ook vooral je kolf mee. Door een paar keer te kolven voorkom je dat je borsten te vol raken én je vult gelijk je voorraad weer aan.

Hoe groot moet je voorraad borstvoeding zijn?

Op zich kun je tussen alle voedingen door kolven, maar het kan zijn dat het niet zo veel oplevert. Het zal daardoor misschien iets langer duren om een hele voeding op te sparen. Bedenk dat je geen liters voorraad nodig hebt. Ga je werken dan kolf je op dat moment weer voor de volgende dag. Een voeding of 2-3 op voorraad hebben moet genoeg zijn.

Kost het je moeite om te kolven of duurt het lang voordat de melk toeschiet, neem dan een foto mee van je baby. Werkt dat ook niet? Vraag je huisarts om je een oxytocinespray voor te schrijven. Je gebruikt de spray vóór het kolven. De melk schiet dan makkelijker toe.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: La Leche League, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Annelies de Haan

Lactatiedeskundige

Annelies de Haan is lactatiekundige met een eigen praktijk, anneliesdehaan.nl. Ze helpt moeders die hulp nodig hebben bij het geven van borstvoeding. Daarnaast geeft ze borstvoedingscursussen aan zwangeren en hun partner (ook in het Engels). Annelies heeft twee kinderen.