Wanneer mag je zwemmen na de bevalling?
Zolang je nog bloed verliest na de bevalling, mag je niet zwemmen. Vlak na de bevalling zit er in de baarmoeder een wond van de placenta. Het bloedverlies betekent dat de wond nog niet is genezen. Zwemwater bevat bacteriën die een infectie aan de wond kunnen veroorzaken.
In principe mag je weer zwemmen als het vloeien (bloeden) een paar dagen is gestopt. Dit kan en mag zes weken duren maar vaak is het al eerder gestopt.
Lees ook: Overmatig bloedverlies na bevalling: fluxus postpartum
Wanneer mag je zwemmen na een keizersnede?
Heb je een keizersnede gehad (of andere hechtingen), dan moet ook de wond gesloten zijn.
Lees ook: Dit leert je baby bij een cursus overlevingszwemmen
Zwemmen in zee of sauna na de bevalling?
In wat voor soort water je zwemt, maakt voor het infectiegevaar niet uit. Zowel in de zee als in een meer of zwembad zitten bacteriën. Ook het nemen van een sauna of bad wordt afgeraden zolang je nog bloedt na je bevalling.
Trainen voor het zwemmen
Als je wilt beginnen met zwemmen, is het belangrijk dat je in de weken daarvoor wel wat gewerkt hebt aan het herstel van je bekkenbodem en de core, ofwel de romp. Zo voorkom je klachten en creëer je een goede basis voor het beginnen met zwemmen. Heftige buikspieroefeningen zijn vlak na je bevalling niet de bedoeling, maar je kunt wel je buikspieren aanspannen door bijvoorbeeld je navel rustig in te trekken terwijl je uitademt.
Begin ook rustig met het trainen van je bekkenbodemspieren. Als je zwemt, is het belangrijk dat je goed recht in het water ligt om blessures te voorkomen. Dit vereist een goede aanspanning van de core. Je moet voorkomen dat je met een holle rug gaat zwemmen en de benen naar beneden laat zakken.
Lees ook: Sporten na de bevalling, wanneer mag het weer?
Hoelang zwemmen na de bevalling?
Heb je je eenmaal in je badpak gehesen, loop dan niet te hard van stapel. 'Ga niet als je voor het eerst na je bevalling weer gaat zwemmen een uur lang fanatiek baantjes trekken. Start liever met een kwartier rustig zwemmen', adviseert bewegingsdeskundige en Ouders van Nu-expert Esther van Diepen. 'Luister goed naar je lichaam. Als je merkt dat je na het zwemmen last hebt van je rug of je bekkenbodem voelt zwaar, dan heb je waarschijnlijk wat te veel gedaan.'
Was je voor de bevalling al een ervaren zwemmer, dan pak je het na de bevalling ook weer makkelijker op. Een laatste tip van Esther: 'Ben je niet zo sterk qua techniek? Overweeg dan een zwemles te nemen.'
Mooie (zwangerschaps)badpakken met borstvoedingsfunctie:
Bron: NHS