Het leven met een pasgeboren baby lijkt een aaneenschakeling van voeden, verschonen, neerleggen en wachten tot het riedeltje weer van voren af aan begint. Het gaat continu door en je baby trekt zich er niks van aan of het dag, nacht of etenstijd is. Sterker nog: net als jij een hap in je mond wilt stoppen, komt jullie kleine wonder waarschijnlijk.
Schema
Wanneer er een duidelijk ritme komt? Dat verschilt enorm per kind. De ene baby heeft al na een paar weken een duidelijk schema; terwijl de andere baby zich pas na maanden aan een – in jouw ogen – logische dagindeling houdt. Bij borstvoedingsbaby's duurt het soms nog iets langer omdat die vaak op verzoek gevoed worden.
Twee of drie uur
In het begin drinken baby's meestal om de twee of drie uur. De volgende stap is om de vier uur. Maar er zijn ook baby's die nooit vier uur tussen twee voedingen laten, zuigelingen hebben allemaal weer andere behoeftes en bij borstvoeding heeft het ook met de melk-opslagcapaciteit van jouw borsten te maken. Het is allemaal normaal!
5 tips
Tips om de beste dagindeling te vinden (en het enigszins naar je hand te zetten) uit het boek De melkfabriek:
1. Honger- en slaapsignalen
Ga af op je baby, probeer honger- en slaapsignalen te herkennen. Het kan heel goed zo zijn dat je geen flauw idee hebt wat te doen als je kind na een uur of twee alweer gaat huilen. Wat is er dan? Honger? Of heel wat anders? De eerste dagen weet je dat het voedingstijd is als je baby gaat bewegen en de handjes richting het mondje gaan. Een ander bekend 'hongersignaal' is smakken, maar sommige baby's smakken de hele dag door. Snap je er geen hout van? Vraag het je kraamverzorgster als die er nog is. Ze zeggen dat huilen het laatste voedingssignaal is en dat je dan eigenlijk al te laat bent. Maar baby's zijn net mensen, ze hebben allemaal hun eigen karakter. Misschien tref jij er wel een die het meteen op een huilen zet als hij of zij iets wil (van wie heeft 'ie dat nou weer?). Ik-ben-moe-signalen zijn het hoofdje wegdraaien, minder gefocust zijn, huilen of het handje naar het gezichtje brengen.
2. Slaaptijd
Laat je baby weten dat het slaaptijd is. Hoe? Als je baby iets ouder is, een paar maanden bijvoorbeeld, dan kun je laten merken dat het bedtijd is door de gordijnen dicht te doen en een liedje te zingen (steeds hetzelfde liedje). Maak het 'ritueel' niet te lang en doe het elke keer precies hetzelfde.
Slaapritme baby: hoeveel slaapt een baby?
3. Rekken
Ga wandelen. Als je het gevoel hebt dat je baby te snel weer wil drinken en dat hij of zij best wat langer zou kunnen wachten op de volgende voeding, kun je proberen te 'rekken'. Als je baby ruim terug op geboortegewicht is, mag je rustig proberen om er drie uur tussen te laten. Als het je tweede kind is en je nog een ouder kind rond hebt lopen, moet je baby immers ook leren wachten. Zo is het leven. Natuurlijk wil je je baby liever niet laten huilen, maar dat kun je misschien voorkomen door een flink eind te gaan wandelen. Veel baby's blijven in de kinderwagen lekker rustig en zo stel je het volgende voedingsmoment uit.
De baby op je vingers laten sabbelen, een speentje geven of dragen zijn ook goede 'rek-methodes' zonder je kind te laten huilen. Geef je borstvoeding? Start dan pas met een speen als dat goed loopt. Misschien gaat je baby mee in het rekken en kom je zo op minder voedingen op een dag (waardoor jij weer iets meer je handen vrij hebt). Maar het kan ook dat jouw pogingen om je baby wat later te voeden geen enkel effect hebben en je kind denkt: ja doei, ik wil gewoon drinken, NU (dat koppige heeft 'ie natuurlijk van je partner).
4. Laat het los
Let it goooo. Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Ooit komt dat ritme er echt. Je doet niets fout als elke dag weer anders is. Of je zelf ritme af kunt dwingen, hangt van je kind af. Flexibel zijn is waarschijnlijk de beste manier om niet overspannen te raken.
5. Voorbeeldschema
Heb je behoefte aan wat houvast? Dan hieronder een voorbeeld-schema en indicatie van de wakkertijd per leeftijd, speciaal voor jullie gemaakt door kraamzorg Mireille van het boek De melkfabriek. Let op: dit zijn slechts gemiddelden. Geen garanties dat jouw baby dit schema aanhoudt (want zeg nou eerlijk: wie wil er nou gemiddeld zijn?). Hou dus vooral tip 4 in je achterhoofd terwijl je dit leest.
Schema
-
Baby wordt wakker
-
Verschonen
-
Voeden
-
Spelen/knuffelen
-
Weer slapen
Wakkertijd
-
2 weken: 45 minuten
-
6 weken: 1 uur
-
12 weken: 1.15 uur
-
5 maanden: 1.30 uur