Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De baby van Naomi neemt geen hap: 'Toen de groente zijn lippen raakte, brieste hij als een paard'

Oud-hockeyer Naomi van As (39) vertelt over haar leven met partner Sven Kramer en hun twee kinderen. In 2018 werden ze ouders van dochter Kae Robin, in augustus 2022 is hun zoon Dexx Bynt geboren. Deze keer: een baby die geen hapje wil proeven (en allergisch blijkt).

Advertentie

We begonnen met gekookte appel: vond ie niet te vreten. Hoofd naar achter, lippen stijf op elkaar. Bloemkool dan, dat at Kae als zoete koek. Hoefde ook niet van hem. Toen de groente zijn lippen raakte en ik via een kleine opening iets in zijn mond kreeg, brieste hij als een paard, gevolgd door zo’n rilling die door je lichaam trekt. Zoals bij een brain freeze. Of als je van een warme ruimte de snijdende kou in moet.

Geschreven door

Naomi van As

Naomi van As - topsportster/moeder

Dramatisch doorslikken

Bij de pompoen: hoofd weg, wegtrekkers. ‘Je moet het een beetje proeven lieve Dexx,’ hoorde ik mezelf aanmoedigend zeggen. Ik snap het wel, die rare structuur en smaken en dan die lepel, joe wat doet die ineens in mijn mond. Maar met zijn lippen stijf op elkaar gebeurde er in elk geval niks. Soms propte ik de hapjes er zachtjes in. Zijn blik: ik vind dit dus echt niet lekker, vervolgens slikte hij het dramatisch door. En zo ploeterden we een beetje door.

Lees ook: Vanaf wanneer geef je je baby zijn eerste hapjes?

Banaan en pindakaas

‘Op tijd ei en pinda introduceren,’ zeiden ze op het consultatiebureau. Dus ik ook een keer gekookt ei met broccoli gemaakt. Kon ie prima tegen, lekker vond ie het uiteraard niet. Bij pinda kneep ik ’m een beetje, want mijn zusje was er vroeger allergisch voor.

Waarom weet ik niet, maar ik dacht ineens aan de combinatie banaan en pindakaas. Hij spuugde, zo niet blies, alles uit. Ik snel alles van zijn gezicht snoetenpoetsen.

Rode vlekken

Toen ik hem later die middag na zijn slaapje uit bed haalde, zat zijn gezicht onder de rode vlekken. Benauwd was hij gelukkig niet. Ik belde de huisarts, maar omdat ik niet zeker wist of het de banaan of de pindakaas was, zei hij: wacht het even af en test het later nog eens. Dat deed ik. Inderdaad: het was de pindakaas, want weer verschenen er rode vlekken rond zijn mond.

Advertentie

De huisarts stuurde ons door naar de kinderarts en na wat onderzoeken weten we inmiddels dat Dexx allergisch is voor pinda. We komen nu in een traject hoe we dat het beste kunnen aanpakken zodat hij eroverheen kan groeien.

Lees ook: Allergoloog Hans de Groot over pinda-allergie bij baby’s en peuters

Boos als het eten op is

Het goeie nieuws is dat hij inmiddels bijna alle hapjes eet, hij vindt niet alles lekker en geniet er niet zo gelukzalig van als Kae destijds. Die werd boos als al het eten op was. Geen garantie voor succes trouwens, want inmiddels hebben wij dit soort gesprekken met haar aan tafel.

Ik: ‘Kae, je moet wel proeven van de rijst.’
Kae: ‘Dat heb ik op de bso geprobeerd, zo vies.’
Ik: ‘Maar je eet nooit warm op de bso.’
Kae: ‘Is echt heel lang geleden.’
Ik: ‘Maar je gaat nog niet heel lang naar de bso.’
Kae: ‘Op de crèche dan?’
Ik: ‘Doe jij nu een Pinokkiootje?’

Lees ook: Handige tips en producten om je kind beter te laten eten

Ja, gaf ze toe, maar er ging nog steeds geen korrel in. Mijn zusje at vroeger intens slecht. En nu eet ze alles. Dus, uiteindelijk komt alles goed, denk ik dan maar.

Advertentie

Beeld: Rolinda Windhorst

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu