Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Naomi van As

Naomi: ‘Er is geen peil op te trekken wat het volgende woord zal zijn’

Het duurde even voordat haar dochter Kae begon te praten, maar toen eenmaal het eerste woord over de dam was, ging ze los. En nu maakt Naomi van As kennis met de hilarische woordentrip van Kae.

Advertentie

Het begon met ‘Nijna’. Naar haar grote liefde, Nijntje. En al snel werd het ‘Nijnt’. Zonder vooraankondiging ging ineens haar mond open en daar rolde het eerste echte woord over haar lippen. Een klets-Kae was geboren.

Geschreven door

Naomi van As

Naomi van As - topsportster/moeder

‘Bal’

Want het gekke is dat als er eenmaal één woord over de dam is, er ineens meer volgen. Zo uit het niets. En er is geen peil op te trekken wat het volgende woord zal zijn. Op een mooie morgen, het zonnetje scheen door de ramen, zei ze ineens ‘bal’. Nu denk je misschien: deze familie rolt elke week wel een paar keer een balletje over de grasmat buiten, maar niets is minder waar. Sterker nog, ‘bal’ komt in ons huiselijke vocabulaire weinig voor. Boekjes met ballen hebben we ook niet, tegen een balletje slaan vind ik zelf natuurlijk heel leuk, maar zo vaak is Kae daar niet bij.

Anyway, ineens rolde er ‘bal’ uit haar mond. Of eigenlijk moet ik ‘bal bal bal’ zeggen. Daar bleef het niet bij, want ineens pakte ze er ook nog een bal bij en begon er tegenaan te schoppen. Blijkbaar weet ze instinctief dat je tegen een ‘bal bal bal’ schopt schopt schopt. En dat doet ze dan ook heel lekker moet ik zeggen, ze heeft een goeie rechtse.

Boekjes lezen

Boekjes lezen over dieren doen we wel veel, dus je zou verwachten dat ze het hele assortiment van de kinderboerderij zo opdreunt. Maar dat zeg ik, je kunt er geen peil op trekken, op deze woordentrip. Want de koe is ‘boe’ en de poes een ‘pussssssss’. ‘En Kae, wie is dat?’ Ik wijs ondertussen de hond aan, en een enthousiast gilletje volgt. Dat is dus hond. Hoe werkt dat in die bovenkamer, vraag ik me regelmatig af.

Wacht, het begon natuurlijk niet met ‘Nijna’. ‘Papaaa’, of iets wat daarvoor doorging, was haar eerste woordje. Eerlijk: de definitie van papa is wel breed. Zo zegt ze natuurlijk papa tegen Sven, maar ook tegen de coverfoto van het Chanel-boek dat hier in huis ligt (er staat een koperachtig standbeeldhoofd op). En tegen iedereen in een geel pak. En op schaatsen. Bij Svens laatste wedstrijd paste mijn schoonmoeder op en samen keken ze naar Sven op tv. Bij elk geel pak dat voorbijkwam, riep Kae: ‘Papaaa!’

Advertentie

Maar het allerschattigst vind ik haar verbale, nieuwe ochtendgroet. Net wakker, haren voor haar ogen en dan ineens: ‘Hi!’ Als een echte Amerikaanse. Maar dat komt natuurlijk door haar tweetalige opvoeding. O nee, die boot hebben we helaas gemist. Sven is niet meteen in het Fries tegen gaan praten, dus nu is het best moeilijk om weer van het Nederlands naar het Fries over te stappen. Maar we vinden het dus wel heel leuk! Gelukkig praten pake en beppe wel Fries tegen Kae. Dus hopelijk babbelt ze zich straks tweetalig een slag in de rondte.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Fotografie: Persoonlijke Instagramaccount Naomi van As

Meer lezen:

Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu