Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Naomi krijgt hulp van een slaapcoach: 'Ik dacht eerst: dat slaapritme fiks ik zelf wel'

Oud-hockeyer Naomi van As (39) vertelt over haar leven met partner Sven Kramer en hun twee kinderen. In 2018 werden ze ouders van dochter Kae Robin, in augustus 2022 is hun zoon Dexx Bynt geboren. Deze keer: hoe ongevraagde hulp enorm hielp.

Advertentie

Nog even over dat slapen. Of eigenlijk niet slapen. Er stond een weekendje weg op de planning en Svens zusje wilde graag oppassen. Ik zat er een beetje mee in mijn maag: hoe gaan we dat dan doen? Waar zadel ik haar mee op?

Geschreven door

Naomi van As

Naomi van As - topsportster/moeder

Met Dexx die in de nacht nog slokjes van de borst wilde. En die late uurtjes, of kan ik beter zeggen: de ­vroege uurtjes waarop hij wakker werd. Hem in slaap wiegen. En maar wiegen en wiegen. Ergens had ik gelezen dat hij in deze periode al zelf zou moeten kunnen inslapen.

Lees ook: Sophie trok alles uit de kast om haar baby te laten doorslapen: ‘Zodra we haar neerlegden, zette ze het op een krijsen’

Koffie nodig

En toen zette ik iets op Insta. Een post over dat ik koffie nodig had. Waarop een slaapcoach reageerde: ‘Als ik je ergens mee kan helpen, wil ik dat graag doen.’ Ik stuurde meteen een bericht terug. Het begon met een evaluatie over wanneer Dexx slaapt, zijn gewoontes, waar hij slaapt (altijd in mijn buurt), in welke slaapzak, hoe het gaat met de hapjes, hoeveel borstvoeding hij krijgt (nog één keer ’s avonds en daar wil ik vanaf), hoe ik hem in slaap breng (uren wiegend door de kamer) en wat zijn slaapuren zijn (dat mag best wat meer).

Lees ook: Met hulp van slaapcoaching kun je je baby helpen beter te slapen

Methode kiezen

Toen kwam er een gesprek met twee duidelijke aandachtspunten: Dexx heeft moeite met zelf in slaap komen en hij wordt heel vroeg wakker. Vervolgens kregen we een slaapschema waarin al Dexx’ slaapjes waren uitgewerkt. Hoe lang, waar (altijd in zijn eigen bed) en wanneer ­(belangrijk dat we ons er strikt aan zouden houden). Ik mocht een methode kiezen: de pick up, put down of gecontroleerd laten huilen. ‘Welke heeft het meeste effect?’ vroeg ik.

Handig! Onze slaapschema van baby’s per maand

Advertentie

Gedisciplineerd

Het werkte ongeveer zo: Ik legde Dexx in zijn eigen bed, en als hij huilde, liet ik hem liggen, sprak zachtjes tegen hem, aaide over zijn bolletje, maar pakte hem niet op en verliet de kamer. De slaapcoach zei al dat het moeilijk zou zijn, maar als we het heel gedisciplineerd zouden doen, we het snelste effect zouden hebben.

Tuurlijk wilde ik hem oppakken als hij huilde. Heb ik stiekem ook een keer gedaan. Elke keer moest ik een langere tijd laten zitten tussen de momenten dat ik op zijn kamer kwam. De eerste dag heeft ie een halfuur gehuild. Ik heb me beneden bij de was verstopt, daar hoorde ik hem niet zo goed. Zo zielig. Ja, dat ging door merg en been. Schuldig voelde ik me. Maar ik zette door.

Rust in de tent

En toen: als een haas sprintte Dexx na twee dagen al op het einddoel af: rust in de tent. Nu hoor ik alleen één piep als ik hem op bed leg. Geen avondflesje meer en ook met de borstvoeding ben ik gestopt. Ik dacht eerst: dat slaapritme fiks ik zelf. Zo zie je maar hoe fijn hulp kan zijn. Geen NPO Zappelin meer om zes uur in de ochtend. Hij slaapt zelf in. En door. En wij daarmee ook.

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu