Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Allergisch voor katten, honden of andere huisdieren

Een kat of hond in huis kan zo leuk zijn voor je kind. Behalve als hij aan iedere knuffel tranende ogen of een verstopte neus overhoudt. Is je kind allergisch voor katten, honden of andere huisdieren?

In samenwerking met expert

Marike Stadermann

Kinderarts-allergoloog

Symptomen allergie huisdieren

Als je kind allergisch is voor huisdieren, kan hij een allergische reactie krijgen nadat hij een huisdier heeft geaaid, of als hij in een kamer is geweest waar het huisdier ook vaak is. Deze symptomen kunnen optreden:

Advertentie
 • Tranende ogen
 • Opgezwollen ogen
 • Verstopte neus
 • Niezen
 • Jeuk
 • Rode of opgezwollen huid
 • Benauwdheid
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid

Sommige kinderen krijgen binnen een half uur een allergische reactie, maar het kan ook een dag duren voordat je iets merkt. Als een huisdier in huis er al langere tijd is, zit het stofje waar je kind op reageert in banken, bedden, kleden, gordijnen etc. Je ziet dan niet meer direct de relatie met aaien van het huisdier. Heeft je kind bovenstaande klachten, dan is het verstandig om uit te zoeken of het niet met het huisdier te maken heeft.

Voor welke huisdieren kan je kind allergisch zijn?

Kinderen kunnen een allergie hebben voor alle soorten huisdieren, behalve voor vissen. Allergie voor honden en katten komt het meest voor, en de allergische reactie op katten is vaak het heftigst. Maar ook op bijvoorbeeld cavia’s, vogels, konijnen en zelfs op paarden kunnen kinderen allergisch reageren. Door een ritje op een huifkar of ponyrijden kan een kind ineens heel ziek worden. Vaak zijn deze kinderen al bekend met allergieën. Maar een paardenallergie kan net zo heftig zijn als bijvoorbeeld een pinda allergie.

Wat kun je doen als je kind allergisch is voor katten, honden of konijnen?

Je kunt eerst met je kind naar de huisarts gaan om de klachten uit te leggen. Denkt de huisarts ook dat je kind allergisch is, dan kan hij een huidtest of een bloedonderzoek doen. Als je kind inderdaad allergisch blijkt te zijn voor huisdieren, dan kun je het beste het betreffende huisdier vermijden. Hebben jullie zelf een huisdier, dan valt dat niet mee. Voor je kind en voor jezelf kan het erg moeilijk zijn om een huisdier ‘weg te doen’, en het kan daarbij jaren duren voordat alle allergenen het huis uit zijn. In plaats daarvan kun je ook:

 • Klachten bestrijden met neussprays, oogdruppels, zalfjes of tabletten (vraag je huisarts om advies)
 • Kies voor gladde vloeren en meubels van materiaal dat makkelijk af te nemen is
 • Doe vloerbedekking en kleden het huis uit
 • Stofzuig elke dag, liefst met een allergeenfilter
 • Dweil regelmatig
 • Hou de slaapkamer van je kind huisdiervrij
 • Laat je kind voor het slapen gaan douchen en was z’n haren, om te voorkomen dat er allergenen op het kussen komen
 • Was je huisdier regelmatig (liefst 2x per week)

Bij een heftige allergische reactie blijft het het beste om een ander onderkomen te zoeken voor je huisdier.

Advertentie

Zijn er alternatieven als je kind allergisch voor katten of honden is?

Veel mensen denken dat het uitmaakt welke soort hond of kat je in huis hebt. Ze kopen een dure ‘hypoallergene’ hond of kat, zoals bijvoorbeeld de labradoedel. Het verschijnsel hypoallergeen huisdier is een fabeltje en ook een slimme marketing truc. Er bestaan geen hypoallergene honden of katten. Het maakt qua eiwitten die de hond of kat uitscheidt in speeksel, zweet, plas etc niets uit wat voor soort hond of kat het is. Als je in het ene huis last hebt van een hond en in een ander huis niet, heeft dat meer te maken met hoe vaak er wordt gestofzuigd in het huis en of er kleden of stoffen banken zijn etc.

Er worden momenteel in Duitsland onderzoeken gedaan met ‘immunotherapie’ geven aan een kat, zodat mensen niet meer allergisch kunnen worden voor die kat. Dit onderzoek is alleen nog experimenteel.

Kan een kind over een allergie voor huisdieren heen groeien?

Kinderen groeien meestal niet snel over een huisdierenallergie heen. Sommige kinderen krijgen in de loop van de tijd minder klachten, anderen juist meer. We kennen vanuit de poli’s de situatie dat een kind, dat geen kattenallergie heeft en altijd opgegroeid is met katten, volwassen wordt en het uit huis gaat en wel last krijgt als het een weekend weer thuis is. Dat kind is de tolerantie voor katten verloren en juist allergisch geworden. Dat kan dus ook.

Kijk altijd goed naar je kind en denk aan een huisdierenallergie als je kind teveel neus-, oog- en astmaklachten krijgt binnenshuis. Kinderen die vanaf de geboorte veel met dieren in aanraking komen lijken vaker beschermd te zijn tegen dierenallergie.

Advertentie

 

Bron: Erasmus MC, Diakonessenhuis 

Marike Stadermann

Kinderarts-allergoloog

Marike is kinderarts, in het Diakonessenhuis van Utrecht en Zeist, en gespecialiseerd in allergieën. Haar werk bestaat uit het onderzoeken en behandelen van allergieën bij kinderen. Denk hierbij aan koemelk- of een andere voedselallergie, astma, hooikoorts en wespenallergieën. Tips en adviezen voor ouders zijn te vinden via haar Facebook-pagina; De Allergie dokter voor kinderen.