Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Meisje knuffelt met huisdier, kind allergisch voor huisdieren

Kind allergisch voor katten, honden of andere huisdieren

Een kat of hond in huis kan zo leuk zijn voor je kind. Behalve als hij aan iedere knuffel tranende ogen of een verstopte neus overhoudt. Hoe weet je of je kind allergisch is voor katten, honden of andere huisdieren? En kun je er wat aan doen?

In samenwerking met expert

Hans de Groot

Allergoloog

Symptomen allergie huisdieren

Als je kind allergisch is voor huisdieren kan hij een allergische reactie krijgen nadat hij een huisdier heeft geaaid, of als hij in een kamer is geweest waar het huisdier ook vaak is. Deze symptomen kunnen optreden:

Advertentie
 • Tranende ogen
 • Opgezwollen ogen
 • Verstopte neus
 • Niezen
 • Jeuk
 • Rode of opgezwollen huid
 • Kortademigheid en/of een piepende ademhaling
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid

Lees ook: Een pinda-allergie bij baby’s en peuters, hoe herken je die?

Sommige kinderen krijgen binnen een half uur een allergische reactie, maar het kan ook een dag duren voordat je iets merkt. Als jullie een huisdier al langere tijd hebben, zit het stofje waar je kind op reageert in de bank, de bedden, vloerkleden, gordijnen, enzovoort. Je ziet dan niet meer direct het verband met aaien van het huisdier. Vaak is er dan sprake van een chronisch verstopte neus, vermoeidheid of kortademigheid. Heeft je kind bovenstaande klachten, dan is het verstandig om uit te zoeken of het niet met het huisdier te maken heeft.

Lees meer: Huisstofmijt allergie bij kinderen, wat kun je ertegen doen?

Voor welke huisdieren kan je kind allergisch zijn?

Kinderen kunnen een allergie hebben voor alle soorten huisdieren, behalve voor vissen. Allergie voor honden en katten komt het meest voor, en de allergische reactie op katten is vaak het heftigst. Maar ook op bijvoorbeeld cavia’s, vogels, konijnen en zelfs op paarden kunnen kinderen allergisch reageren. Door een ritje op een huifkar of ponyrijden kan een kind ineens heel ziek worden. Vaak zijn deze kinderen al bekend met allergieën. Maar een paardenallergie kan net zo heftig zijn als bijvoorbeeld een pinda allergie.

Tips: Zo boost je het afweersysteem van je kind

Advertentie

Wat kun je doen als je kind allergisch is voor katten, honden of konijnen?

Je kunt eerst met je kind naar de huisarts gaan om de klachten uit te leggen. Denkt de huisarts ook dat je kind allergisch is, dan kan hij een huidtest of een bloedonderzoek doen. Als je kind inderdaad allergisch blijkt te zijn voor huisdieren, dan kun je het beste het betreffende huisdier vermijden. 

Hebben jullie zelf een huisdier, dan valt dat niet mee. Voor je kind en voor jezelf kan het erg moeilijk en verdrietig zijn om een huisdier weg te doen. En het kan ook nog jaren duren voordat alle allergenen het huis uit zijn. In plaats daarvan kun je ook dit proberen, in de hoop dat de allergische klachten daardoor genoeg verminderen:

 • Klachten bestrijden met neussprays, oogdruppels, zalfjes of tabletten. Vraag je huisarts om advies.
 • Kies voor gladde vloeren en meubels van materiaal dat makkelijk af te nemen is.
 • Doe vloerbedekking en kleden het huis uit.
 • Stofzuig elke dag, liefst met een stofzuiger met een allergenenfilter.
 • Dweil regelmatig.
 • Hou de slaapkamer van je kind huisdiervrij.
 • Laat je kind voor het slapen gaan douchen en was zijn haren, om te voorkomen dat er allergenen op het kussen komen.
 • Was je huisdier regelmatig (liefst 2x per week).

Bij een heftige allergische reactie blijft het het beste om een ander onderkomen te zoeken voor je huisdier.

Zijn er alternatieven als je kind allergisch voor katten of honden is?

Veel mensen denken dat het uitmaakt welke soort hond of kat je in huis hebt. Ze kopen een dure ‘hypoallergene’ hond of kat, zoals een labradoedel. Maar het verschijnsel hypoallergeen huisdier is een fabeltje en ook een slimme marketingtruc. Er bestaan geen hypoallergene honden of katten. Het ras maakt niets uit wat betreft de eiwitten die de hond of kat uitscheidt in speeksel, zweet, plas, enzovoort. En voor die eiwitten is je kind allergisch. Als je in het ene huis last hebt van een hond en in een ander huis niet, heeft dat meer te maken met hoe vaak er wordt gestofzuigd in het huis en of er bijvoorbeeld kleden of stoffen banken zijn.

Advertentie

In Duitsland worden momenteel onderzoeken gedaan met ‘immunotherapie’ voor katten, zodat mensen niet meer allergisch kunnen worden voor de kat. Dit onderzoek is alleen nog experimenteel.

Zie ook: Kippenei-allergie: allergie voor kippeneiwit

Kan een kind over een allergie voor huisdieren heen groeien?

Kinderen groeien meestal niet snel over een huisdierenallergie heen. Sommige kinderen krijgen in de loop van de tijd minder klachten, anderen juist meer. Kinderen die vanaf de geboorte veel met dieren in aanraking komen, lijken vaker beschermd te zijn tegen dierenallergie. Maar het kan ook gebeuren dat een kind nooit allergisch is geweest voor huisdieren, en later toch nog allergisch wordt. 

Bron: Erasmus MCDiakonessenhuis 

Hans de Groot

Allergoloog

Hans de Groot ziet als allergoloog zowel kinderen als volwassenen en is gespecialiseerd in o.a. voedselallergie bij kinderen, insectenallergie, hooikoorts, bijwerkingen van geneesmiddelen en de behandeling ervan met immunotherapie.

In het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft heeft Hans sinds 2008 een allergiecentrum opgezet, inclusief de zogenaamde pindapoli waar met snelle diagnostiek en introductie van voeding een allergie zo snel mogelijk wordt voorkomen bij baby’s met eczeem. Sinds 3 jaar is hij Medisch Manager van Zorgeenheid Moeder en Kind binnen RdGG. En sinds een jaar is hij (opnieuw) voorzetter van de hoofdredactieraad van het Nederlands Tijdschrift voor Astma en Allergie.

Voor meer informatie:

 • Biografie Hans de Groot - gepubliceerd op Reinierdegraaf.nl.

 • Social media van Hans de Groot:

  Redactioneel – Offer – Ovulatietest

  Ovulatietest

  Jouw 2 meest vruchtbare dagen
  Vind je hier