Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

kind ziekenhuis

Met je kind naar het ziekenhuis

Als je kind naar het ziekenhuis moet voor een onderzoek, behandeling of operatie, is dat best spannend. Voor jou en voor je kind. Het helpt als je hem en jezelf goed voorbereidt, maar hoe doe je dat?

Waarom je kind voorbereiden?

Als je met je kind naar het ziekenhuis moet, is het verstandig om hem zo goed mogelijk voor te bereiden. Hij voelt of weet dat er iets belangrijks gaat gebeuren en heeft daar zelf misschien allerlei gedachten over. Door hem in passende taal te vertellen wat er ongeveer gaat gebeuren en wat hij kan verwachten, krijgt hij grip op de situatie. Dat kan angst en stress (deels) wegnemen. Ook helpt het hem op jou te vertrouwen als je hem goede informatie geeft.

Advertentie

Hoe bereid je je kind voor?

Hier volgen tips die je kunt gebruiken om je kind voor te bereiden op een bezoek aan het ziekenhuis. Dit kan voor allerlei gebeurtenissen zijn: als hij naar een polikliniek moet, bij een ziekenhuisopname, een behandeling, een onderzoek of een ingreep onder narcose.

 1. Zorg dat je zelf goed weet wat er gaat gebeuren.
 2. Lees eerst zelf de informatie die je van de arts, verpleegkundige of andere hulpverlener krijgt.
 3. Neem rustig de tijd om je kind erover te vertellen.
 4. Kies een handig tijdstip uit, niet vlak voordat hij naar bed gaat.
 5. Leg duidelijk uit en wees eerlijk. Vertel bijvoorbeeld niet dat een onderzoek vast geen pijn doet als de arts heeft gezegd dat het pijnlijk kan zijn. Wacht ook af met welke vragen je kind zelf komt en wat hij (nu) wel en niet wil weten.

Meer tips: zo help je een angstig en onzeker kind

Boeken ter voorbereiding

Er zijn veel kinderboeken die over het ziekenhuis gaan. Zoek een boek uit waarvan je denkt dat het je kind aanspreekt en lees het voor of laat het hem zelf lezen als hij oud genoeg is. Wees dan wel beschikbaar als hij het erover wil hebben. Dit zijn voorbeelden van kinderboeken waarin het ziekenhuis een grote rol heeft:

 • Nijntje in het ziekenhuis van Dick Bruna
 • Karel in het ziekenhuis van Liesbet Slegers
 • Ik wil niet naar het ziekenhuis van Tony Ross
 • Een bed op wieltjes van Vivian den Hollander en Dagmar Stam
 • Lucas en de slaapdokter van Stefan Boonen en Birgitte Vangehuchten
 • De operatie van Kleine Olifant van Jose Boone
 • Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens

Speciaal voor ouders is er het boek Als je kind naar het ziekenhuis moet van pedagoge José Sagasser.

Voorlichtingsbijeenkomst

Vaak organiseren ziekenhuizen ook voorlichtingsbijeenkomsten, waarbij kinderen spelenderwijs worden voorbereid op wat er gebeurt in het ziekenhuis.

Hoe begeleid je je kind?

Ook als je eenmaal in het ziekenhuis bent, kun je het je kind makkelijker maken door hem goed te begeleiden. Deze tips kunnen bij allerlei gebeurtenissen in het ziekenhuis helpen:

 • Ga zelf met je kind mee, of je partner. Kan dit niet, zorg dan dat er iemand meegaat bij wie hij zich heel vertrouwd voelt. Dat geeft hem een veilig gevoel.
 • Vertel kort van tevoren nog eens stap voor stap wat je al tijdens de voorbereiding hebt verteld.
 • Blijf zo rustig mogelijk. Dat maakt je kind ook rustiger.
 • Vind je het zelf heel eng of naar om met je kind mee te gaan naar het ziekenhuis? Dat kan je kind aanvoelen, waardoor zijn stress verergert. Of hij kan het gevoel krijgen dat hij voor jou moet zorgen, terwijl hij zelf steun nodig heeft. Je kunt ook iemand anders met je kind mee te laten gaan als dat het beste voor jullie allebei is.
 • Ga je samen met je partner of iemand anders met je kind mee, zorg dan voor een duidelijke rolverdeling. Wie geeft hem instructies, bij wie gaat hij op schoot, wie troost hem? Als jullie dit tegelijk en door elkaar heen doen, kan dat onrustig en verwarrend zijn voor je kind. Helemaal als hij van twee kanten verschillende instructies krijgt.
 • Wees met je aandacht bij je kind. Je hoeft niet steeds tegen hem te praten, je kunt hem ook in stilte laten voelen dat je er voor hem bent. Ga niet uitvoerig met andere ouders of patiënten kletsen of op je telefoon kijken.
 • Vraag advies aan medewerkers van het ziekenhuis als je twijfelt hoe je je kind het beste kunt begeleiden.

Bezoek voor onderzoek

Soms verwijst de huisarts je kind naar het ziekenhuis voor onderzoek. Vaak worden kinderen voor het onderzoek gemeten en gewogen. Als je kind voor het eerst bij de kinderarts komt, wordt hij tijdens dat onderzoek eerst door een co-assistent of een arts-assistent gezien en daarna door de kinderarts zelf. Een co-assistent is een arts in opleiding en een arts-assistent is een afgestudeerd arts.

Als je kind bij de kinderarts komt, stelt die jou en je kind vragen. Ook krijgt je kind lichamelijk onderzoek. Soms moet hij daarvoor naar verschillende afdelingen. Denk aan radiologie voor röntgenfoto’s of naar het priklab voor bloed- en urineonderzoek. Aan de hand van de uitkomsten wordt de diagnose gesteld. Vervolgens besluit de arts samen met jou en je kind wat de beste behandeling is.

Acute opname

Als je kind acuut moet worden opgenomen in het ziekenhuis, is er geen of weinig tijd om hem goed voor te bereiden. Probeer zo eenvoudig mogelijk aan je kind te vertellen wat er aan de hand is. Als je hem echt niet kunt voorbereiden, vertelt een pedagogisch medewerker of verpleegkundige aan je kind wat er gaat gebeuren. Als het kan, gebeurt dat samen met jou.

Geplande dagopname

Om je kind goed voor te bereiden op een geplande dagopname, is het belangrijk dat je eerlijk bent. Je kunt een paar dagen van tevoren (afhankelijk van de leeftijd van je kind) al globaal uitleggen wat de dokter bij het onderzoek doet en wat er gebeurt bij de behandeling. Voor jonge kinderen is het beter om niet te diep op de behandeling in te gaan. Vertel bijvoorbeeld wel wie ze gaan zien (mensen met witte kleding), wat ze gaan voelen (een prik in de arm) en horen (piepjes van apparaten). Zeg je kind ook dat hij het mag zeggen als hij het spannend vindt en dat het niet erg is als hij moet huilen.

Langdurige opname

Moet je kind langer dan een dag in het ziekenhuis blijven? Pak dan samen met hem zijn tas in. Welke vertrouwde spullen zijn voor hem belangrijk om mee te nemen? Zijn knuffel(doekje) natuurlijk, maar misschien ook een lievelingspyjama, spelletje of boekje. Leg je kind uit dat jij en je partner de hele dag bij hem mogen zijn op de kinderafdeling. In veel ziekenhuizen mogen ouders ook blijven slapen op een bed naast hun kind. Vraag daar van tevoren naar, zodat je je kind kunt uitleggen hoe het ’s nachts gaat.

Lees meer: Narcose bij baby en kind, dit kun je verwachten

Tips voor afleiding en ontspanning

De meeste kinderen vinden het indrukwekkend en spannend om naar net ziekenhuis te moeten. Zo kun je je kind afleiden en helpen ontspannen:

 • Neem zijn speen, knuffel en/of knuffeldoekje mee.
 • Neem zijn favoriete voorleesboek mee.
 • Zing (zachtjes) samen liedjes.
 • Jullie kunnen samen tellen, sommetjes oplossen of het alfabet opzeggen.
 • Bekijk op je telefoon foto’s of video’s van vertrouwde personen of dieren.
 • Lichamelijk contact stelt gerust: houd zijn hand vast, aai zijn handpalm, kriebel of blaas zachtjes in zijn nek, wrijf over zijn rug of maak er een spelletje van door met je vinger iets op zijn huid te tekenen of schrijven.

Lees ook: Zo kun je het beste omgaan met een verdrietig kind

Calamiteitenverlof

Bij onvoorziene, spoedeisende of bijzondere persoonlijke omstandigheden kun je calamiteitenverlof opnemen op je werk. Dit wordt ook wel kort verzuimverlof genoemd. Vraag ernaar als je kind ziek is of naar het ziekenhuis moet. Calamiteitenverlof kan een paar uur tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. Je werkgever betaalt je salaris meestal door tijdens het verlof, tenzij er in de CAO van je werkgever afwijkende regels staan.

Lees meer: Calamiteitenverlof: dit zijn je rechten als je kind ziek is

Bron: Stichting Kind en Ziekenhuis