Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Netelroos bij baby’s en kinderen

Ze lijken uit het niets te komen: bleekroze, gezwollen vlekken op de huid van je kind die enorm jeuken. Netelroos is een vervelende huidaandoening die vaak snel weer verdwijnt, maar je kind kan er ook lang last van houden. Hoe komt een kind aan netelroos, is netelroos besmettelijk en is er een netelroos behandeling?

In samenwerking met expert

Hans de Groot

Allergoloog

Wat is netelroos?

Netelroos (urticaria) is een onschuldige, jeukende huidaandoening, die veel voorkomt. De medische naam is urticaria. Netelroos symptomen zijn vaak eerst rode of roze vlekjes op de huid, soms met een wit randje eromheen. Die plekken worden daarna bleker van kleur en kunnen licht opzwellen. Deze plekken heten galbulten en ze kunnen heel erg jeuken en branderig aanvoelen. Je kunt het vergelijken met de uitslag die je krijgt door een brandnetel, vandaar de naam netelroos. Het heeft ook iets weg van muggenbulten.

Advertentie

Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Soms zit een kind helemaal onder de vlekken, maar het kan ook plaatselijk zijn of bijvoorbeeld eerst op de rug zitten en later op de buik. Het kan erg vervelend zijn voor je kind. Doordat het zo jeukt, kan hij huilerig zijn en steeds willen krabben.

Acute netelroos ontstaat heel plotseling. Vaak is het dan maar van korte duur en verdwijnt het weer binnen een uur, een dag of een paar dagen. Als het langer dan zes weken aanhoudt, spreken we van chronische netelroos. Die vorm komt niet veel voor bij kinderen, maar vooral bij volwassenen tussen de twintig en veertig jaar.

netelroos
Er zijn online veel verschillende netelroos foto’s te vinden. Meestal is het te herkennen aan roodroze vlekken op de huid, zoals bij deze baby.

Lees hier alles over de verschillende kinderziektes met rode vlekjes 

Advertentie

Netelroos oorzaak: hoe komt een kind aan netelroos?

Netelroos ontstaat, net als sommige soorten eczeem, door een overgevoeligheid of een allergische reactie. Er komt dan plotseling histamine vrij in de huid. Daardoor ontstaan er vochtophopingen en jeuk: dit noem je galbulten.

De reactie ontstaat door een prikkel van buitenaf of door een voedselovergevoeligheid. Het is vaak moeilijk te achterhalen wat de prikkel precies is geweest, omdat dat verschilt per persoon. Meestal wordt de precieze oorzaak niet gevonden. Bij kleine kinderen treedt netelroos meestal kortdurend op bij een virale infectie, zoals verkoudheid of buikgriep. Netelroos kan ook een reactie zijn op een externe prikkel. Als dat het geval is, treden de galbulten steeds binnen 15 tot 30 minuten op nadat je kind aan die prikkel is blootgesteld. Zo kan netelroos worden veroorzaakt door:

Meer lezen: Hoe herken je waar je kind allergisch voor is?

Netelroos kind en gezin: is netelroos besmettelijk?

Als je kind netelroos heeft, maak je je misschien zorgen over de rest van het gezin: is netelroos besmettelijk? Gelukkig kun je daar gerust op zijn. Je kunt niet besmet raken met netelroos, het ontstaat alleen door een overgevoelige of allergische reactie. Netelroos is ook niet erfelijk. Je kind met netelroos kan gewoon naar school of de opvang als hij zich fit genoeg voelt.

Advertentie

Netelroos door stress

Netelroos en galbulten kunnen ontstaan of erger worden door stress. Kinderen kunnen uit gewoonte over hun huid wrijven of zich krabben als ze spanning of stress ervaren. Dit een risicofactor voor netelroos, omdat het lichaam als reactie histamine kan vrijmaken. De stress kan ook juist dóór de netelroos komen, als je kind er slecht door slaapt en er heel veel last van heeft. Dan wordt het een vervelende vicieuze cirkel.

Lukt het niet om de stress te doorbreken? Of heeft je kind last van emotionele spanning door een bepaalde gebeurtenis en vermoed je dat dit wel eens de aanleiding kan zijn voor netelroos? Vraag je huisarts advies, die kan ook breder kijken welke ondersteuning jullie kan helpen.

Behandeling netelroos

Er is geen wondermiddel tegen netelroos. Je kunt weinig meer doen dan wachten tot het overgaat, dit gebeurt vanzelf. Hoe lang duurt netelroos gemiddeld? Een paar dagen, maar soms verdwijnt het al binnen een paar uur. Je kind houdt er niets aan over.

Wel kun je met deze tips netelroos jeuk verzachten:

  1. Een lauwe douche geeft tijdelijk verkoeling.
  2. Laat je kind losse, luchtige (katoenen) kleding dragen.
  3. Hou je kind uit de zon en zorg dat hij het niet te warm krijgt.
  4. Gebruik verkoelend mentholpoeder.
  5. Vraag bij de drogist of apotheek naar een verkoelende zalf (lees voor gebruik de bijsluiter).
  6. Probeer te voorkomen dat je kind gaat krabben: dat maakt de jeuk alleen maar erger.

Naar de huisarts

Bel direct de huisarts als je kind naast netelroos ook last heeft van benauwdheid of als zijn lippen of oogleden gaan opzwellen. Het gaat dan mogelijk om een hevige allergische reactie. Lees hier wat je zelf kunt doen in dat geval. 

In principe gaat netelroos vanzelf over, maar als dat niet gebeurt of als je kind zijn huid steeds openkrabt, kun je beter even langs de huisarts gaan. Hij kan antihistaminica aanraden (anti-allergiemiddelen) die geschikt zijn voor kinderen, waardoor de jeuk vermindert.

Ga in elk geval langs de huisarts als:

  • je kind zijn huid heeft opengekrabd en de wondjes ontstoken raken.
  • de jeuk alleen maar erger wordt in plaats van minder en zich steeds verder over het lichaam uitbreidt.
  • de netelroos na zes weken niet vanzelf overgaat. Het kan dan gaan om chronische netelroos.

Soms ontstaat netelroos door een bijwerking van bepaalde medicijnen. Heb je het idee dat dit zo is bij jouw kind, geef dit dan aan bij de huisarts. Hij neemt dit op in het dossier van je kind, zodat er in de toekomst rekening mee gehouden kan worden.

Is netelroos gevaarlijk voor een baby?

Hoe vervelend de jeuk ook is, netelroos is in de meeste gevallen onschuldig en gaat vanzelf over. Wel kunnen mogelijke andere klachten die met de netelroos samenhangen een reden zijn om naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als je kind zijn huid heeft opengekrabd en de wondjes gaan ontsteken. Bel ook de huisarts als je twijfelt of je baby netelroos heeft of toch iets anders.

Terugkerende netelroos

Soms blijft het niet bij een eenmalige uitbraak, maar krijgt je kind telkens weer last van netelroos. Of de klachten gaan langer dan zes weken niet over. Dit noem je ook wel chronische netelroos. Het kan zijn dat je kind steeds opnieuw in aanraking komt met de prikkel die netelroos bij hem veroorzaakt.

Om erachter te komen welke prikkel dit zou kunnen zijn, kun je een dagboek bijhouden. Schrijf per dag op wat je kind heeft gegeten, wat je op zijn huid hebt gesmeerd, of hij medicijnen heeft ingenomen, wat hij heeft gedaan en op welke plekken hij heeft gespeeld. Noteer ook op welke momenten er weer netelroos uitbreekt. Misschien ontdek je zelf een patroon of een oorzaak. Lukt dat niet, dan kun je je notities aan je huisarts voorleggen: misschien ziet hij een verband.

Vaak wordt de oorzaak niet gevonden. Wel kan de arts bij chronische netelroos antihistaminica voorschrijven om de klachten onder controle te krijgen.

Heeft je kind huiduitslag? Check dan deze handige rode vlekkenwijzer

Netelroos voorkomen

Je kunt niet voorkomen dat je kind netelroos krijgt. Het komt bij zo’n 20% van de mensen wel eens voor en er zijn zoveel verschillende oorzaken, die je niet allemaal kunt vermijden. Heeft je kind al eens netelroos gehad en weet je precies waardoor het kwam? Dan kun je proberen te voorkomen dat je kind opnieuw in contact komt met deze (voedings)stof.

Als je kind heel regelmatig last van netelroos heeft, kun je met de huisarts overleggen of het verstandig is om een anti-allergiemiddel in huis te halen om ervoor te zorgen dat een volgende uitbraak snel weer verdwijnt.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Gezondheidsplein, Thuisarts, Isala

Hans de Groot

Allergoloog

Hans de Groot ziet als allergoloog zowel kinderen als volwassenen en is gespecialiseerd in o.a. voedselallergie, insectallergie, hooikoorts en de behandeling ervan met immunotherapie. In het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft heeft Hans een allergiecentrum opgezet, inclusief de zogenaamde pindapoli waar met snelle diagnostiek en introductie van voeding een allergie zo snel mogelijk wordt voorkomen bij baby’s met eczeem.