Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Netelroos bij baby’s en kinderen

Ze lijken uit het niets te komen: bleekroze gezwollen vlekken op de huid van je kind die enorm jeuken. Dit is netelroos, een vervelende huidaandoening die soms weer net zo snel kan verdwijnen als dat het opkwam. Maar het kan ook langer duren en je kind kan erg veel last hebben van de jeuk. Wat is netelroos en wat kun je ertegen doen?

Wat is netelroos?

Netelroos is een onschuldige – maar veel voorkomende – jeukende huidaandoening. De medische naam is urticaria. Ongeveer één op de vijf mensen krijgt ooit weleens last van netelroos. Het ontstaat net als sommige soorten eczeem door een overgevoeligheid of een allergische reactie, maar het ziet er anders uit. Netelroos begint vaak met rode of roze vlekjes op de huid, soms met een wit randje eromheen. Die plekken worden daarna bleker van kleur en kunnen licht opzwellen. Deze plekken zijn de galbulten en kunnen heel erg jeuken. Netelroos is niet besmettelijk.

Advertentie

In principe is netelroos bij kinderen hetzelfde als bij volwassenen, maar de impact kan wel wat heftiger zijn. Doordat het zo jeukt kan je kind huilerig zijn en steeds willen krabben. Je kunt de plekken vergelijken met de bulten die je krijgt als je door een brandnetel bent gestoken. Het heeft ook iets weg van een muggenbult.

Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Soms zit een kind helemaal onder de vlekken, maar in andere gevallen is het plaatselijk. Het kan ook van lichaamsdeel verplaatsen: dan zitten de vlekken bijvoorbeeld eerst op de rug en later op de buik.

Acute netelroos ontstaat heel plotseling. Vaak is het dan maar van korte duur en verdwijnt het weer binnen een uur, een dag of paar dagen. Als het langer dan zes weken aanhoudt spreken we van chronische netelroos. Die vorm komt niet veel voor bij kinderen, maar vooral bij volwassenen tussen de twintig en zestig jaar.

netelroos
Een baby met netelroos, herkenbaar aan de roodroze vlekken op de huid.

Lees hier alles over de verschillende kinderziektes met rode vlekjes. 

Oorzaken

Netelroos wordt veroorzaakt doordat er plotseling histamine in je lichaam vrijkomt. Dat gebeurt na een prikkel van buitenaf of door een voedselovergevoeligheid die een allergische reactie in gang zet. Het is vaak moeilijk te achterhalen wat die prikkel veroorzaakt heeft, omdat dat verschilt per persoon. In de meeste gevallen wordt daardoor ook nooit de oorzaak achterhaald. Bij kleine kinderen zijn virale infecties meestal de oorzaak van kortdurende optredende urticaria.

Het kan echter (in de minderheid van de gevallen) ook een uiting zijn van iets anders, zoals een reactie op:

Meer lezen: Hoe herken je waar je kind allergisch voor is?

Mijn kind heeft netelroos, wat nu?

Tegen netelroos kun je eigenlijk niet veel doen, behalve wachten tot het overgaat. Dit gebeurt vanzelf: meestal binnen enkele dagen, maar soms al binnen een paar uur. Je kind houdt er niets aan over.

Je kunt op deze manieren de jeuk bij je kind wat verzachten:

  1. Een lauwe douche kan verkoeling geven
  2. Geef je kind luchtige (katoenen) kleren aan die niet te strak zitten
  3. Hou je kind voorlopig even uit de zon en zorg dat hij het niet te warm krijgt
  4. Gebruik verkoelende mentholpoeder
  5. Vraag bij de drogist of apotheek naar verkoelende zalfjes (lees voor gebruik de bijsluiter)
  6. Probeer te voorkomen dat je kind gaat krabben: dat maakt de jeuk alleen maar erger
  7. Geef je kind geen aspirine, die kan de netelroos verergeren

Naar de huisarts

Bel direct de huisarts als je kind naast netelroos ook last heeft van benauwdheid of als zijn lippen of oogleden gaan opzwellen. In die gevallen gaat het mogelijk om een hevige allergische reactie. Lees hier wat je zelf kan doen in zo’n geval. 

In principe gaat netelroos vanzelf over, maar als dat niet gebeurt of je kind blijft de huid steeds openkrabben, kun je beter even langs de huisarts gaan. Hij kan antihistaminica aanraden (anti-allergiemiddelen) die geschikt zijn voor kinderen, waardoor de jeuk vermindert.

Ga in elk geval langs de huisarts als:

  • je kind de huid open heeft gekrabd en de wondjes ontstoken raken
  • de jeuk alleen maar erger wordt in plaats van minder en zich steeds verder over het lichaam uitbreidt
  • als de netelroos na zes weken niet vanzelf overgaat

In sommige gevallen wordt netelroos veroorzaakt als bijwerking van bepaalde medicijnen. Heb je het idee dat dit bij jouw kind het geval is, geef dit dan aan bij de huisarts. Hij neemt dit op in het dossier van je kind, zodat er in de toekomst rekening mee gehouden kan worden.

Terugkerende netelroos

Soms blijft het niet bij een eenmalige uitbraak, maar lijkt de uitslag keer op keer terug te komen. In dat geval komt je kind waarschijnlijk steeds opnieuw in aanraking met de prikkel die bij hem de vlekken veroorzaakt.

Dan is het slim om een dagboek bij te gaan houden. Schrijf per dag op wat je kind heeft gegeten, wat je op zijn huid hebt gesmeerd, of hij medicijnen heeft ingenomen, wat hij heeft gedaan en op welke plekken hij heeft gespeeld. Hou ook precies bij op welke momenten er weer netelroos uitbreekt. Misschien ontdek je zelf een patroon of een oorzaak. Lukt dat niet, dan kun je je notities aan je huisarts voorleggen: misschien ziet hij een verband.

Heeft je kind huiduitslag? Check dan deze handige rode vlekkenwijzer. 

Netelroos voorkomen

Eigenlijk is het niet te voorkomen dat je kind ooit netelroos krijgt. Er kunnen zo veel verschillende oorzaken zijn en meestal is niet eens te achterhalen wat bij jouw kind de trigger was. Heb je wel ontdekt wat de oorzaak was, probeer dan contact met deze (voedings)stof te vermijden.

Heeft je kind heel regelmatig last van netelroos, overleg dan met de huisarts of je een bepaald anti-allergiemiddel in huis moet halen om ervoor te zorgen dat een volgende uitbraak snel weer verdwenen is.

Bronnen: Gezondheidsplein

Hans de Groot

Allergoloog

Hans de Groot ziet als allergoloog zowel kinderen als volwassenen en is gespecialiseerd in o.a. voedselallergie, insectallergie, hooikoorts en de behandeling ervan met immunotherapie. In het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft heeft Hans een allergiecentrum opgezet, inclusief de zogenaamde pindapoli waar met snelle diagnostiek en introductie van voeding een allergie zo snel mogelijk wordt voorkomen bij baby’s met eczeem.