Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Syndroom van Asperger, zo herken je de signalen

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die veel overeenkomsten heeft met klassiek autisme. Wat zijn kenmerken van het syndroom van Asperger bij kinderen? Hoe wordt een diagnose gesteld en wat als je kind het Aspergersyndroom heeft?

Wat is het syndroom van Asperger?

Het syndroom van Asperger wordt vaak een vorm van autisme genoemd. Dat komt omdat kinderen met dit syndroom, net als kinderen met klassiek autisme, problemen hebben met het aangaan en onderhouden van sociale contacten en het interpreteren van gebaren en gezichtsuitdrukkingen van anderen. Toch zijn er een aantal verschillen, zoals het moment van het herkennen van de stoornis en bepaalde kenmerken.

Advertentie

Oorzaak Aspergersyndroom

Net als bij andere vormen van autisme is de oorzaak niet bekend. Wel lijkt er een erfelijke factor te zijn, omdat het syndroom of een aanverwant ervan regelmatig vaker in een familie voorkomt. Asperger is geen veelvoorkomende stoornis: zo’n drie op de 10.000 mensen hebben er last van.

Diagnose

Kinderen met het syndroom van Asperger ontwikkelen zich als baby ‘normaal’. Vaak zijn ze juist zelfs snel in hun ontwikkeling. Zo praten ze vaak voor hun tweede verjaardag. Dat is over het algemeen niet het geval bij kinderen met klassiek autisme. Hierdoor wordt Asperger vaak pas later ontdekt: meestal pas als het kind naar school gaat en met andere kinderen en een groep in contact komt. Vermoed je dat je kind het syndroom van Asperger heeft, dan kun je een doorverwijzing naar een psycholoog of orthopedagoog vragen bij de huisarts. Deze kan je kind dan testen en een eventuele diagnose stellen.

Kenmerken Syndroom van Asperger

Het syndroom van Asperger is niet zo makkelijk af te vinken met een checklist. Ieder kind vertoont weer andere symptomen. Wel zijn er een aantal kenmerken die vaak worden gezien bij kinderen met Asperger.

 1. Hyperfocus

  Veel kinderen met het Asperger-syndroom kunnen uren bezig zijn met één activiteit en hier helemaal in opgaan. Ook kan er een fixatie zijn voor bepaald speelgoed, zoals die ene favoriete auto, al het speelgoed dat blauw is of boeken. Met dat ene ding wordt dan waanzinnig lang gespeeld en het speelgoed krijgt alle aandacht.”

 2. Kleine professor

  Kinderen met Asperger klinken soms als kleine professors. Ze zijn verbaal sterk, maar vanwege hun autisme lijkt het alsof ze maar over één ding willen praten, hier zijn ze op gefixeerd. Kinderen met het Asperger-syndroom kunnen ook meer formeel zijn dan gebruikelijk is voor hun leeftijd, of liever met volwassenen praten.

 3. Sociaal onhandig

  Voor kinderen met het Asperger-syndroom kan het lezen van lichaamstaal moeilijk zijn, net als het leiden van een gesprek. Op school in groepjes werken is dan vaak ook lastig voor kinderen met Asperger, omdat ze niet begrijpen dat ze op hun beurt moeten wachten of moeite hebben om samen te werken. Als gevolg van hun sociale ‘beperkingen’, kan het lijken dat kinderen met het Asperger-syndroom van hun leeftijdsgenoten geïsoleerd zijn.

 4. Behoefte aan routine

  Structuur is heel erg belangrijk voor kinderen met Asperger. Zijn er geen of te weinig vaste routines en regelmaat dan is dat heel verwarrend voor deze kinderen.

 5. Emotionele uitbarstingen

  Veel kinderen met het Asperger-syndroom kunnen niet overweg met routines of plannen die misgaan. Gaat het anders dan normaal of komt er iets tussen, dan kan het kind hierdoor heel boos of verdrietig worden.

 6. Gebrek aan empathie

  Een ander teken van het Asperger-syndroom zou een gebrek aan empathie voor anderen zijn. Het is niet dat ze gemeen zijn, iemand met Asperger hebben simpelweg geen idee dat andere mensen ook gevoelens of wensen en behoeften hebben. Dit idee is trouwens omstreden, zoals je hier kunt lezen.

 7. Begrijpt subtiliteit niet

  Sommige mensen met het Asperger-syndroom hebben moeite met het begrijpen of het verstaan van de toon of klemtoon van anderen. Ze kunnen woorden heel letterlijk nemen en niet in staat zijn om sarcasme of grapjes te begrijpen.

 8. Ongebruikelijke lichaamstaal

  Andere signalen van het syndroom van Asperger zijn ongewone gezichtsuitdrukkingen of houdingen. Daarnaast hebben kinderen met Asperger soms de neiging om naar anderen te staren of het oogcontact juist helemaal te vermijden.

 9. Vertraagde motorische ontwikkeling

  Een slechte of trage motoriek kan ook een teken van het Asperger-syndroom zijn. Kinderen hebben bijvoorbeeld moeite met leren fietsen of knippen.

 10. Zintuigelijk gevoelig

  Veel kinderen met het syndroom van Asperger zijn extra sensorisch gevoelig. Dit betekent dat alles extra hard bij ze binnenkomt: geluiden, geuren en ook fysieke prikkels. Een kind kan snel overprikkeld raken door bijvoorbeeld sterk licht, harde geluiden of een bepaalde textuur.

Dit ervaart een kind met autisme

Omdat het voor mensen zonder deze aandoening moeilijk voor te stellen is hoe het is om te leven met een autistische stoornis, maakte de National Autistic Society een indrukwekkende video. Omdat er veel verschillende vormen van autisme zijn, zullen niet alle ouders van een kind met autisme zich kunnen identificeren met het filmpje. Toch zijn er heel wat ouders van een kind met autisme die blij zijn met de video, zo blijkt uit de reacties.

In deze video kun je zien hoe een kind met Asperger de wereld om zich heen ervaart.

Tips als je kind Asperger heeft

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je kind met Asperger te helpen. Aangezien niet alle kinderen met Asperger tegen dezelfde problemen aanlopen, zullen niet alle tips op jouw kind van toepassingen zijn. Maar er zitten vast wat handige tips bij. Die vaak trouwens ook prima werken voor kinderen die geen Asperger hebben.

 • Zorg voor een gestructureerde en voorspelbare omgeving.
 • Bereid je kind tijdig voor op nieuwe gebeurtenissen of verandering van regels. Houd er rekening mee dat kinderen met het syndroom van Asperger niet goed tegen onverwachte situaties/veranderingen kunnen.
 • Leer je kind de sociale omgangsregels door letterlijk aan te geven hoe en wat te zeggen in verschillende sociale situaties. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van rollenspellen of tijdens het spelen met poppetjes.
 • Doordat kinderen met Asperger de gevoelens van anderen niet goed aanvoelen, moet je ze leren hoe ze op de juiste manier reageren. Reageert je kind anders dan gepast is of gebruikelijk, leg hem dan uit hoe hij dit anders kan doen en geef het goede voorbeeld.
 • Laat je kind teruggetrokken gedrag zien, moedig hem aan om met anderen te spelen en deel te nemen aan activiteiten met leeftijdgenoten.
 • Laat je kind niet continu over zijn eenzijdige interesses praten. Beperk de tijd waarop het kind over zijn interesse mag praten.
 • Neem een huisdier. Hier lees je waarom.

Toekomst kind Aspergersyndroom

De meeste kinderen met het syndroom van Asperger leren naarmate ze ouder worden beter omgaan met hun beperkingen. Het feit dat ze Asperger hebben kan soms zelfs in hun voordeel werken. Want je kind zal het ook later misschien sociaal wat moeilijker hebben, de kans is groot dat hij supergoed is in een specifiek iets dat hem echt interesseert. Wist je dat er van Einstein, Napoleon, Beethoven en Elvis Presley wordt gedacht dat ze het syndroom van Asperger hadden?

Bronnen: Hersenstichting, Parnassia Groep, NVA