
Kind 8 jaar oud
Dat meisje dat voor je gevoel gisteren nog een peuter was, wandelt nu alleen naar het huis van haar beste vriendin. Wat gaat het allemaal snel! Wat kun je qua ontwikkeling verwachten van een kind van 8 jaar?
Jouw kind van 8 jaar in het kort
Bewust liegen. Sporttalent. Jij moet. Ah, dat is zielig! Ik ben niet moe.
1. Verstandelijk
Niet leuk, maar waar: een achtjarige denkt abstract en kan daardoor bewust besluiten niet helemaal eerlijk te zijn. In zijn hoofd maakt hij de afweging: wat gebeurt er als ik eerlijk ben en wat als ik dat niet ben? Een kind jokt meestal omdat dit hem simpelweg meer oplevert. Althans, daar is-ie zelf van overtuigd. En eigenlijk is dat best logisch. Je staat er nog van te kijken hoe overtuigend een kind je kan vertellen dat hij écht niet stiekem snoep heeft gekocht van het geld dat op tafel lag. Het kan je kind een gevoel van macht geven als je hem gelooft. Dit kan het jokken stimuleren.
Tip: liegt je kind vaak, check dan je regels. Misschien zijn ze gericht op jongere kinderen en toe aan revisie. Jokt hij over geld? Misschien is je kind dan aan zakgeld toe.
2. Cognitieve ontwikkeling
Het rekenen gaat steeds verder en je kind van 8 jaar kan inmiddels met getallen tot de duizend optellen en aftrekken. Verder kan je achtjarige:
- de tafels van 1 t/m 10 redelijk goed uit het hoofd.
- met een ‘pizzaverdeling’ best al wat begrijpen van breuken: half, kwart, een derde.
- steeds beter rekenen met geld en snapt hij ook bedragen achter de komma een beetje.
- lengtematen begrijpen.
- redelijk omgaan met maal- en deelsommen.
- klokkijken op een analoge klok en leert hij inmiddels ook om digitaal klok te kijken.
Lees ook: Dit leert je kind nog meer in groep 5
3. Lichamelijke/Motorische ontwikkeling
Je achtjarige is ongeveer 1.30 meter lang en weegt gemiddeld 27 kilo.
Kinderen van acht kunnen al prima gooien, vangen en balanceren. Sommigen blijken zelfs behoorlijk atletisch te zijn, of tonen aanleg voor een bepaalde sport. Weet je waar het talent van jouw kind ligt? Aanleg voor sport of niet: z’n spieren en motoriek moeten nog flink worden geoefend. Zorg dat hij genoeg beweging krijgt en niet urenlang achter een beeldscherm zit.
Zit je kind niet op een sport, ga dan regelmatig lekker naar buiten met een bal. Ook op het strand, in het bos, in de speeltuin of op de kinderboerderij zijn genoeg avonturen te beleven. En ga als het kan fietsend of lopend naar school. Lees hier alles over veilig buitenspelen.
Tip: veel kinderen gaan automatisch op de sport die ook door andere gezinsleden wordt beoefend. Maar misschien wil jouw achtjarige eigenlijk liever naar judo in plaats van voetbal of hockey. Laat hem zelf kiezen. Dan is de kans groter dat hij er helemaal voor gaat en het ook volhoudt. En hier vind je de leukste sportoutfits
4. Sociaal-emotionele ontwikkeling
De afgelopen jaren ging je kind steeds meer nadenken over zichzelf, wat hij wel en niet kan, hoe hij eruitziet, hoe hij zich voelt, wat hij wil. Achtjarigen gaan zichzelf vergelijken met andere kinderen; ik kan niet zo hoog springen als hij, maar ik kan wel beter voetballen.
Kinderen van acht zijn constant bezig zichzelf te bewijzen. Dat kan zich uiten in de baas spelen in een groep – alhoewel je dat als ze jonger zijn ook al goed kunt waarnemen. Er zijn nu eenmaal kinderen die graag de regels bepalen en dat zorgt ervoor dat er op het schoolplein flinke ruzie kan ontstaan. Pesten ligt op de loer, vooral als één kind tegenover de rest staat.
Zelfs achtjarigen kunnen overgaan op chantage: ‘Jij moet naar mij luisteren, anders mag je niet meedoen!’ Kinderen die niet zo weerbaar zijn, zijn gemakkelijke slachtoffers. Merk je dat je kind pest of wordt gepest? Er moet meteen worden ingegrepen. Als ouder ben je erg emotioneel betrokken en misschien is het beter als een leerkracht dat doet. Alle betrokken kinderen mogen zeggen wat ze willen en ze moeten allemaal luisteren naar elkaar. Zo spelen alle partijen een even grote rol en kunnen ze samen werken aan een oplossing waar iedereen vrede mee heeft. Zo leren ze ook rekening met elkaar te houden. Achtjarigen kunnen dit al verrassend goed!
Tip: leer kinderen spelenderwijs onderhandelen met een ‘huisvergadering’. Ieder gezinslid brengt punten in en je beslist gezamenlijk. Dat gaat dan bijvoorbeeld over wat je dit weekend gaat doen of wie op welke dag de hond uitlaat.
Tip: geef complimenten wanneer je kind zijn best doet op een goede manier met anderen om te gaan en bijvoorbeeld een ruzie probeert op te lossen. Benoem de bijbehorende gevoelens en zeg er iets over. Geef zelf het goede voorbeeld. Benoem welk gedrag gewenst en welk gedrag niet gewenst is en geef alternatieven. Herken en benoem gevoelens.
5. Persoonlijkheid/gedrag
Kinderen van 8 jaar zijn aardig op de hoogte van situaties van anderen. Ze kunnen bijvoorbeeld diep medelijden hebben met kinderen die het slechter hebben: leeftijdgenootjes of kinderen in rampgebieden. Ze willen soms hun eigen knuffel opsturen (terwijl ze die zelf af en toe nog hard nodig hebben). Neem die gevoelens serieus, bijvoorbeeld met een gezamenlijke spaarpot voor een goed doel. Je kind kan geld verdienen met klusjes en jij kunt er af en toe wat wisselgeld van de boodschappen of geld van lege flessen in doen. Of bedenk en organiseer samen een actie: een sponsorloop of een rommelmarkt. Zo leert je kind dat hij daadwerkelijk iets kan bijdragen.
Tip: komt je kind met een halfdood vogeltje thuis? Neem de reddingsactie serieus, maar leg ook uit dat er een kans is dat het diertje doodgaat. Ademt het beestje niet meer? Een begrafenisritueel in de tuin of in het park helpt je kind zijn verdriet te verwerken.
6. Opvoeding: kind 8 jaar oud
‘Ik ben niet moe’
Veel kinderen van 8 jaar zijn ‘helemaal niet moe’ als ze naar bed moeten. Af en toe een kwartiertje later gaan slapen is niet erg, maar sommigen liggen nog lang in bed te lezen en krijgen duidelijk slaapgebrek. Je merkt dit bijvoorbeeld als je kind bleek en vermoeid uit bed komt of geen zin meer heeft in sporttraining. Grijp dan in: bedtijd is bedtijd. Een half uurtje lezen mag, maar daarna gaat het licht uit. Lees hier wat een geschikte bedtijd is voor een achtjarige.
Sommige kinderen slapen trouwens slecht omdat ze spanningen aanvoelen. Vooral onuitgesproken spanningen maken angstig. Hou daarom niets geheim, maar leg uit wat er thuis of in de familie speelt. Kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn, en kunnen meer hebben dan je misschien denkt.
Tip: sommige kinderen slapen slecht door nachtmerries. Laat je kind ‘nadromen’: de droom vertellen, tekenen of erover knutselen. Dat maakt de droom tastbaar. Je kunt ook samen een betere afloop bedenken.
Vrij hebben en houden
Sommige mensen kunnen moeilijk hun werk op kantoor laten, of werken veel over, of zeggen nooit ‘nee’ tegen personeelsuitjes. Probeer je vrije dag echt vrij te houden voor jezelf en je gezin. Grenzen stellen en afspraken maken is belangrijk; bijvoorbeeld dat je op de verjaardag van je kind niet overwerkt en hem zelf naar school brengt op de dag dat hij trakteert. Het zijn dingen die je kind altijd onthoudt en die hij meeneemt in zijn eigen overwegingen en keuzes.
Tips: zo maak je je kind vertrouwt met (zak)geld.
Kledingkeuze
Heb je net de tijd van mierzoete prinsessenjurken of Paw Patrol-schoenen gehad, breekt de volgende fase aan qua kledingkeuze: de smaak van de klas. Wat is in en wat kan echt niet meer? Je wilt niet altijd ‘nee’ brommen, maar vergeet niet dat jij de ouder bent. Jij bent degene die de kleding van je kind uiteindelijk afrekent. Ook als je kind per se iets wil kopen van z’n zakgeld, of geld dat hij voor z’n verjaardag kreeg, heb jij daar nog wel iets over te zeggen. Leg wel uit waaróm jij dat shirt met dat bloed niet ziet zitten, of die lakschoenen met hoge hakken. Geef dan ook meteen aan wat je kind wél mag kopen. Een compromissen sluiten zou natuurlijk geweldig zijn: ‘Je kunt dit shirt niet aan naar school, maar je mag het best in bed dragen.’
Lees ook: Dit kan een kind van 9 jaar
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bron: Nederlands Jeugdinstituut, Centrum Jeugd en Gezin Maasland
Hoe ontwikkelt jouw kind zich, jaar na jaar, vanaf het moment dat hij naar de basisschool gaat? Elk kind is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, dat vooropgesteld. En met die belangrijke nuance in gedachten geven wij je een algemeen overzicht van wat je zou kunnen verwachten van je 4-jarige dochter, je 5-jarige zoon, enzovoorts, tot en met je 12-jarige puber.