Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind gelukkig is en sterk in zijn schoenen staat. Zelfvertrouwen opbouwen bij een kind is belangrijk voor zijn geluk. Hoe kan jij als ouder helpen je kind meer vertrouwen in zichzelf te laten hebben? Hier acht praktische tips.

In samenwerking met expert

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Tip 1: Waar is je kind wél goed in?

Ouders wijzen hun kinderen vaak op wat niet goed gaat of op wat ze niet kunnen. Probeer dat waar mogelijk om te draaien en wijs ze op wat wél goed gaat. Benadruk wat je kind wel kan en wat zijn talenten zijn en ga daar steeds een stapje verder in. Zo kun je steeds iets meer van hem vragen, bijvoorbeeld qua zelfstandigheid of iets zelf ondernemen. Als je kind het volgende punt heeft bereikt, geeft hem dat een goed gevoel en zal zijn zelfvertrouwen groeien.

Advertentie

Ook leuk: Met deze ‘Kletspot’ ga je op een luchtige manier het gesprek aan met je kind.

Tip 2: Meer zelfvertrouwen door zelf te doen

Als ouder wil je je kind beschermen en behoeden voor fouten en gevaren. Toch zul je je kind dingen zelf moeten laten ondernemen, want juist dit geeft je kind meer zelfvertrouwen. Leer je kind zelfstandigheid door hem zelf dingen te laten proberen (ook al gaat het dan minder snel en goed), hem zelf kleine problemen op te laten lossen, zelf om hulp te vragen, zelf met anderen mensen te praten.

Als je kind dingen echt zelf probeert en doet kan je hem daar een compliment over geven door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Je vond het spannend/moeilijk, maar toch is het je helemaal zelf gelukt!’ of ‘Jeej, helemaal zelf geprobeerd, het lukte al beter dan de vorige keer!’

Zo krijgt je kind meer zelfvertrouwen en zal hij vaker dingen zelf ondernemen en uitdagingen aan durven gaan.

Advertentie

Tip 3: Onzeker zijn mag

Iedereen is wel eens onzeker, zeker bij nieuwe ervaringen, het maken van keuzes of in onbekende situaties. Op dit soort momenten is het van belang dat je de onzekerheid benoemt en niet in de doofpot stopt. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Vind je het spannend? Dat mag hoor. Iedereen voelt zich wel eens onzeker bij nieuwe dingen, dat hoort erbij en als je het dan toch probeert dan voel je je daarna hartstikke trots en is het de keer erna al veel minder spannend.’

Tip 4: Complimenten geven

Complimenten geven is belangrijk voor het zelfvertrouwen van je kind. Als je kind iets nieuws doet is het belangrijk dat je laat merken dat je gezien hebt wat je kind gedaan heeft en dat ook uitspreekt. Een mooie manier is om in plaats van ‘goedzo’ eerder ‘gelukt’ of ‘het is je gelukt’ te zeggen. Dat zegt namelijk iets over wat je kind er zelf voor gedaan heeft en niet wat jij ervan vindt. Dat geeft hem nog meer zelfvertrouwen van binnenuit.

Lees ook: De keerzijde van het geven van te veel complimenten

Tip 5: Zelf laten beslissen en oplossen

Onzekere kinderen schuilen dikwijls achter hun ouders. Ze kunnen de neiging hebben om bij alles om een bevestiging te vragen van de ouders. Probeer de bal terug te kaatsen door je kind zelf te laten beslissen en dingen op te lossen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Hoe zou je het zelf oplossen?’, ‘Wat vind je er zelf van?’, ‘Wat zou je zelf doen?’ Door deze vragen te stellen leert hij zelf na te denken en te vertrouwen op zijn eigen beslissing.

Tip 6: Je kind is goed zoals hij is

Een van de belangrijkste levenslessen die je een kind kunt meegeven, is dat hij altijd zichzelf moet blijven. Geef je kind het zelfvertrouwen en de bevestiging dat hij kan zijn wie hij wil zijn. Je kind is goed zoals hij is. Op die manier zal je kind veel zelfverzekerder in het leven staan. Ook zal hij op deze manier eerder anderen accepteren zoals ze zijn. Belangrijk hierbij is om zelf het goede voorbeeld te geven.

Advertentie

zelfvertrouwen-kind

Tip 7: Het belang van onderwijs

Laat je kind regelmatig merken dat het heel belangrijk is om naar school te gaan. Benadruk hierbij dat hij echt niet alleen maar tienen hoeft te halen: waar het uiteindelijk om gaat is dat hij zijn best doet, goed oplet, vragen stelt en zichzelf blijft ontwikkelen. Leer je kind dat het ook belangrijk is dat hij zich buiten school in onderwerpen blijft verdiepen die hij interessant vindt.

Meer lezen: Je kind leren omgaan met teleurstellingen

Tip 8: De kracht van het woordje ‘nog’

Zegt jouw kind regelmatig: ‘Dat kan ik niet’, ‘Het lukt me niet’, ‘Dat weet ik niet’? Dan kun je antwoorden met: ‘Dat kun jij nóg niet!’. Dat impliceert dat het gaat komen als je bijvoorbeeld doorzet, oefent, ouder wordt of hulp vraagt en fouten maakt. En dat hoort erbij als je dingen wilt leren.

Video: Zo geef je jouw kind zelfvertrouwen:


Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Tischa Neve (1970) is psycholoog, en opvoedkundige, auteur, moeder van Dim (2009) en pleegmoeder. Sinds het opvoedtv-programma Schatjes (2006) waarin zij ouders coachte, richt zij zich met haar bedrijf ‘Groot&klein’ op het inspireren en ondersteunen van ouders en professionals bij de opvoeding en het grootbrengen van kinderen. Boeken, lezingen, workshops, coaching en online cursussen: alles om opvoeden (nog) leuker en makkelijker te maken.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier