Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kinderyoga

Kinderyoga: 6 oefeningen voor thuis

Kinderyoga is een goede manier om je kind met stress en spanning te leren omgaan. En er zijn nog veel meer redenen waarom kinderyoga goed is voor je kind. Hier alle voordelen op een rijtje en 6 kinderyoga-oefeningen die samen met je kind gewoon thuis kan doen.

In samenwerking met expert

Madeline Dijckmeester

Trainer Mindful Ouderschap & Kinderyoga

Tip! Yogamatten in verschillende kleuren shop je via deze link.

Advertentie

Wat is kinderyoga?

Het doel van yoga is om je lichaam en geest in balans te brengen. Tijdens een yogasessie voer je oefeningen uit (Asana’s) die je energie en kracht geven. Hierdoor voel je je ontspannen, minder gestrest en zit je beter in je vel. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Kinderyoga heeft een gunstig effect op de ontspanning, motoriek, het zelfvertrouwen en het concentratievermogen. Ook stimuleert het de fantasie en creativiteit. Je kind kan thuis kinderyoga doen of in een speciale les bij een yoga- of sportschool bij jullie in de buurt.

Een ‘monkey mind’

Yoga is ook een manier om de ‘monkey mind’ tot rust te brengen. Dit is een term uit het boeddhisme waarmee wordt bedoeld dat je gedachten alle kanten opgaan, als aapjes die van tak tot tak springen. Dat is heel normaal, want onze geest is altijd op zoek naar nieuwe prikkels. Door kinderyoga, en ook mindfulness, leert je kind hoe hij kan omgaan met gedachten die hem afleiden, om zich vervolgens weer te focussen op zijn lijf en ademhaling.

Vanaf welke leeftijd kinderyoga?

Yoga is er voor alle leeftijden geschikt en zeker ook voor kinderen. Je kunt thuis oefeningen doen met je kind of ervoor kiezen om je kind mee te laten doen met een groep. Veel yogastudio’s en sportscholen hebben lessen voor kinderen van vier tot en met ongeveer twaalf jaar. Deze zijn meestal verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen, zodat de lessen kunnen worden aangepast aan hun belevingswereld. Er bestaat ook baby- en peuteryoga. Dit wordt samen met één van de ouders gedaan, heeft een speels karakter en de lessen duren meestal wat korter.

Voordelen van kinderyoga

Kinderyoga heeft heel wat voordelen, zoals:

Advertentie
  • Een soepel lichaam. Door beoefenen van yoga worden de spieren flexibeler. Het lichaam wordt hierdoor beweeglijker en het verkleint de kans op blessures.
  • Betere lichaamshouding. Yoga maakt je bewuster van je lichaam en van je houding. Zeker in een tijd dat kinderen vaak ingezakt voor een scherm zitten, een groot voordeel.
  • Meer zelfvertrouwen. Yoga leert kinderen om vol te houden, geduldig te zijn en naar een doel toe te werken. Als een bepaalde houding lukt, wordt het zelfvertrouwen vergroot.
  • Betere concentratie. Door oefeningen met aandacht uit te voeren, leren kinderen zich beter te concentreren. En dat zorgt ervoor dat ze ook op school de aandacht er beter bij kunnen houden.
  • Minder stress. Ook kinderen kunnen last hebben van spanning en onrust. Door yoga te doen leren ze te ontspannen en om beter met stress om te gaan.
  • Goede nachtrust. Is je kind een slechte slaper? Doe wat yogaoefeningen voor het naar bed gaan en je kind slaapt waarschijnlijk een stuk beter.

Waar doe je kinderyoga?

Nog een voordeel van yoga: je kunt het overal doen. En dat geldt ook voor kinderyoga. Je kunt je kind inschrijven voor kinderyoga bij een yogastudio of sportschool bij jullie in de buurt. Het voordeel van kinderyoga in groepsverband is dat je kind in les krijgt met leeftijdsgenootjes. Wel zo gezellig en de lessen zijn helemaal afgestemd op de fase waarin je kind zit. Je kunt ook kiezen voor yogales op maat. Hierbij krijgt je kind alleen of in een klein groepje yogales waarbij er aan een bepaald probleem wordt gewerkt, zoals stress of onzekerheid. Maar je kunt natuurlijk ook thuis of op vakantie yoga met je kind doen.

Kinderyoga oefeningen

Wil je thuis samen aan de slag met yoga? Deze zes relaxte houdingen zorgen voor een kalm kinderbrein en zijn eenvoudig en vooral ook leuk om (samen) thuis te doen.

1. De slang

Achter de schooltafel of hangend voor de tv zitten kinderen vaak wat ineengedoken. Daarom is deze pose zo goed: je bovenlichaam doet het tegenovergestelde en opent je borst. Ga op je buik liggen, steun op je ellebogen en leg je handpalmen plat op de grond. Duw je borst vanuit je handen iets omhoog. Kijk recht vooruit of omhoog en strek je uit tot in de puntjes van je tenen. En sisssss als een slang!

Advertentie

Tip: Little yoga is een kaartenset bestaande uit 50 kaarten met yoga-oefeningen om samen met je kind(eren) te doen.

2. De kikker

Een houding die kinderen erg leuk en grappig vinden om te doen. En als je lol hebt, ontspan je! Ga zitten op je hurken met je knieën naar buiten en je hielen tegen elkaar aan. Houd je rug recht en kijk naar voren. Nu mag je rondspringen en kwaken als een kikker.

3. De hond

De houding van de hond is er een die regelmatig terugkomt bij yoga. Ga op handen en knieën zitten. Je handen staan onder je schouders en je knieën op heupbreedte. Strek nu je benen en duw je billen in de lucht. Laat je hoofd ontspannen hangen en kijk tussen je armen door. In deze houding ontspan je de spieren rond je ruggengraat en ontstaat er een betere doorbloeding van de organen. Kinderen vinden het leuk om bij deze houding te blaffen als een hond of een been omhoog te doen, als jawel, de plassende hond.

4. De vlinder

Ga rechtop zitten en leg je voetzolen tegen elkaar, breng je voeten zo dicht mogelijk bij je zitbotjes. Laat je knieën naar buiten vallen en leg je handen om je voeten. Je kunt je knieën zachtjes op en neer laten veren als de vleugels van een vlinder. En ga nu ook fladderen met je armen! Door zo de spieren in het bekken te rekken stimuleer je de flexibiliteit in de onderrug, het bekkengebied en de liezen.

5. De flamingo

Ga rechtop staan, breng je armen omhoog en leg je handpalmen tegen elkaar. Focus op een vast punt voor je om je evenwicht te bewaren. Verplaats je gewicht dan naar je linkerbeen en til je rechterbeen omhoog. Plaats de voetzool van je rechtervoet tegen de binnenkant van je linkerbeen. Dit mag je bovenbeen zijn, je onderbeen of je tegen je hiel, maar niet tegen de knie. Wiebelen mag! Voel maar hoe je lichaam evenwicht zoekt. Daar is je brein zo druk mee bezig dat er geen tijd is voor vervelende, drukke gedachten. En zo is alles weer in balans. Blijf je focussen op je ademhaling. Breng dan rustig je been en armen naar beneden en wissel van kant.

6. De kameel

De kameelhouding rekt de rugspieren en opent de borst. Maar is ook een uitdagende oefening. Ga op je knieën zitten, krul je tenen in de mat buig voorzichtig naar achteren. Steun met je handen op je onderbenen of je hielen. Kijk omhoog en adem rustig door. Het naar achteren leunen kan een beetje onwennig voelen dus help je kind erbij. Kom heel rustig weer overeind en ga op je knieën zitten. Buig dan langzaam naar voren, leg je voorhoofd op de mat en strek je armen en handen voor je. Deze rusthouding heet de Kindhouding en is belangrijk om meteen na de Kameel te doen, als tegenbeweging van de holle rug.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Mindful opvoeden

Madeline Dijckmeester

Trainer Mindful Ouderschap & Kinderyoga

Madeline Dijckmeester begeleidt ouders op het gebied van stress en de dagelijkse hectiek van het ouderschap. Door mindfulness gaan ouders met een bewuste blik naar zichzelf en hun kind kijken en leren ze hun drukke leven weer in balans te brengen. Daarnaast geeft ze individuele yogatherapie aan kinderen, waar ze hen concrete tools geeft om krachtig overeind te blijven staan in een overprikkelde wereld. Over beide onderwerpen geeft ze regelmatig workshops. Madeline is getrouwd en heeft drie kinderen. Contact: Website Instagram

Commercieel – Hema – Offer – Winterjas

Jassen

Met een zachte teddy voering en twee steekzakken
Vind je hier