Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Scheiden en kinderen: wanneer moet je je zorgen maken?

Kan mijn kind een scheiding verwerken?

Een scheiding is heftig voor alle gezinsleden. Kinderen zijn flexibel en als ouder kun je je kind helpen door hem goed voor te bereiden en zijn emoties de ruimte te geven. Toch kan het zijn dat je kind de scheiding niet goed verwerkt. Welke signalen kunnen daarop wijzen?

Scheiding verwerken als kind

Je kunt er vanuit gaan dat een scheiding je kind behoorlijk bezighoudt. Daarom is het opvallend als hij helemaal niet over de scheiding praat. Ook als je kind onverstoorbaar of onaangedaan op situaties reageert is dat een waarschuwingssignaal. Hij is niet meer enthousiast over dingen waar hij vroeger wel enthousiast over was (voetbal, paarden, et cetera). Het andere uiterste is ook mogelijk. Je kind is dan juist erg boos of ongehoorzaam of vertoont rusteloos of roekeloos gedrag.

Advertentie

Onvoorwaardelijke liefde

Sommige kinderen worden overdreven behulpzaam en heel makkelijk. Dat geldt vooral vaak voor meisjes. Of je kind zoekt extra bevestiging van jouw onvoorwaardelijke liefde en trouw, bijvoorbeeld door je briefjes te geven met teksten als ‘ik zal altijd van je blijven houden’. Lief, maar het is een teken dat hij of zij moeite heeft met het verwerken van de scheiding. Nog zo’n teken is als je kind plotseling interesse heeft in ‘zielige’ dingen, bijvoorbeeld films.

Terugval

Een scheiding verwerken kan veel energie kosten. Je ziet dan ook vaak dat een kind terugvalt in kinderlijk gedrag als bedplassen en duimzuigen. Hij kan het ineens moeilijk krijgen met afscheid nemen op school of op de crèche.

Blijf in gesprek

Herken je een van deze signalen, dan is het belangrijk om in gesprek te blijven met je kind. Je kunt daar ook boekjes bij gebruiken. Verbetert de situatie niet, dan zijn er speciale programma’s als Zandkastelen en KIES (plaatselijk aangeboden door scholen/GGD) die je kind helpen met de situatie om te gaan. Het zijn groepsprogramma’s waarin je kind andere kinderen met gescheiden ouders ontmoet. Is er nog meer hulp nodig, zoek dan individuele begeleiding van een kindercoach of -psycholoog.

Bron: Gescheiden. Met je ex toch samen goede ouders door Carlijne Vos.