Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Snel huilen: wat doe je eraan?

Het ene kind huilt sneller dan het andere. Moet je er altijd op ingaan als je kind snel huilt, of is negeren een betere aanpak? Wat te doen bij snel huilen?

Advertentie

Snel huilen: niet meteen afkeuren

Of je aandacht moet besteden aan het snel huilen, hangt af van waarom je kind huilt. Sommige kinderen zijn erg gevoelig en huilen als ze iets moeilijk vinden of bang zijn. Orthopedagoog Mariëlle Beckers: ‘Keur dat niet meteen af, maar geef erkenning aan het gevoel van je kind en kijk samen hoe je het kunt oplossen.’ Op deze manier leer je je kind dat hij meer bereikt met handelen dan met huilen, en daar krijgt hij zelfvertrouwen van.

Negatieve aandacht

Huilen kan ook een manier zijn om aandacht te vragen. Je kind heeft gemerkt dat hij veel aandacht krijgt als hij wordt getroost of dat hij zijn zin krijgt als hij huilt. ‘Als dat het geval is, kun je er het beste weinig aandacht aan besteden of het huilen negeren. Je kind merkt dan dat het hem niets oplevert en zal ermee stoppen,’ zegt Mariëlle Beckers. ‘Deze manier van huilen is geen echt verdriet, maar een middel om te krijgen wat hij wil. Je kind zal echt geen trauma oplopen als je dit gedrag negeert.’

Tip: Meer lezen over opvoeden? Dit fijne boek heet niet voor niets ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’.