Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Snel huilen: wat doe je eraan?

Het ene kind huilt sneller dan het andere. Waarom huilen jonge kinderen zo snel? En moet je er altijd op ingaan als je kind vlug huilt, of is negeren een betere aanpak?

In samenwerking met expert

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Waarom huilen kinderen zo snel?

‘Jonge kinderen hebben nog niet de vaardigheid om hun emoties goed te uiten door middel van taal’, vertelt orthopedagoog Mariëlle Beckers. ‘Ook is hun emotieregulatie nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze eerder overmand raken door emoties en gaan huilen. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze hun gevoelens onder woorden te brengen en emoties te herkennen.’ Baby’s huilen veel, vervolgt ze. Omdat ze nog niet kunnen praten, huilen ze om te communiceren. Bijvoorbeeld om aan te geven dat ze moe zijn of honger of buikpijn hebben. Peuters kunnen huilen omdat ze pijn hebben of gefrustreerd of verdrietig zijn. Ze kunnen ook in huilen uitbarsten omdat ze heel boos zijn.

Advertentie

Lees ook: Mijn baby huilt, wat nu?

Peuters kunnen hun verdriet nog niet binnenhouden

Op peuter– en kleuterleeftijd vinden vaak grote veranderingen plaats. Ze gaan voor de eerste keer naar school en moeten afscheid nemen van een ouder. Beckers vertelt: ‘Peuters en kleuters kunnen bovendien hun verdriet vaak nog niet binnenhouden; het moet eruit. Dat knalt er dan uit. Rond een jaar 6 à 7 jaar verwacht je dat een kind dit aardig onder controle heeft. Als ze dan verdrietig zijn en ze zijn bijvoorbeeld op school, dan kunnen ze het huilen inhouden.’

Hoe vaak huilen is normaal voor een kind?

Hoe vaak huilen ‘normaal’ is voor een kind, hangt onder meer af van hoe oud een kind is. Voor baby’s is zo’n twee uur per dag huilen heel normaal. Voor een ouder kind geldt: huilt het bijvoorbeeld regelmatig een uur achter elkaar en is het moeilijk te troosten, dan is dat niet misschien niet normaal. Maar het is heel lastig te zeggen wat normaal huilgedrag is, benadrukt de orthopedagoog. Ook het karakter van een kind speelt mee. ‘Is het gevoelig, dan zal het misschien eerder huilen.’

Snel huilen: niet meteen afkeuren

Of je aandacht moet besteden aan het snel huilen, hangt af van waarom je kind huilt. Sommige kinderen zijn erg gevoelig en huilen als ze iets moeilijk vinden of bang zijn. Beckers: ‘Keur dat niet meteen af, maar geef erkenning aan het gevoel van je kind en kijk samen hoe je het kunt oplossen.’ Op deze manier leer je je kind dat hij meer bereikt met handelen dan met huilen, en daar krijgt hij zelfvertrouwen van.

Lees ook: Zo help je je kind als hij gestrest of bang is

Negatieve aandacht

Huilen kan ook een manier zijn om aandacht te vragen. Je kind heeft gemerkt dat hij veel aandacht krijgt als hij wordt getroost of dat hij zijn zin krijgt als hij huilt. ‘Als dat het geval is, kun je er het beste weinig aandacht aan besteden of het huilen negeren. Je kind merkt dan dat het hem niets oplevert en zal ermee stoppen,’ zegt de orthopedagoog. ‘Deze manier van huilen is geen echt verdriet, maar een middel om te krijgen wat hij wil. Het is dan niet erg om het even te negeren, als het geen echt verdriet is. Ook hier moeten kinderen uiteindelijk leren het op een andere manier te doen.’

Advertentie

Wat te doen als je kind blijft huilen?

Belangrijk is het hierbij om goed naar je kind te kijken en je intuïtie te volgen om te achterhalen waarom je kind huilt. Een jong kind dat veel huilt, kan misschien verdrietig zijn omdat het nog niet heel weerbaar is of wordt gepest. Dan kan het wellicht geholpen worden om wat weerbaarder te worden. Heb je een baby die heel veel huilt, realiseer je dan dat dat veel voorkomt. Als je twijfelt of het normaal is, zoek dan tijdig hulp. Veel huilen kan een risico vormen voor hechtingsproblematiek. Ga naar het consultatiebureau of de huisarts. Meestal wordt eerst gekeken of er geen fysieke oorzaak is. Soms heeft een kind chronische oorontsteking, wat erg pijnlijk is. Mariëlle: ‘Zoek in elk geval ondersteuning in wat je kunt doen als ouder.’

Tip: Meer lezen over opvoeden? Dit fijne boek heet niet voor niets ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Mariëlle Beckers (47) is orthopedagoog en systeemtherapeut in opleiding bij het AIGR in Amsterdam. Haar expertise ligt op het gebied van opvoeden en onderwijs en werkt graag systemisch, dat wil zeggen niet alleen met kind of ouders maar met het hele gezin samen. Vanwege haar affiniteit met tweelingen (als moeder én oma van een tweeling) is ze zich ook steeds meer gaan verdiepen in deze bijzondere dynamiek en weten tweelingouders haar steeds vaker te vinden.

Na haar studie pedagogische wetenschappen is Mariëlle gaan werken in een GGZ-instelling en is ze onderwijs blijven geven aan de UvA. In haar werk in de GGZ merkte ze te veel focus op alleen het kind, ze mistte een systemische blik en de samenwerking met het onderwijs. In 2010 is Mariëlle haar eigen praktijk begonnen in Amsterdam. In deze praktijk houdt zij zich bezig met het geven van advies aan ouders en andere opvoeders over alles wat met kinderen en opgroeien te maken heeft.

Ook is zij als gedragswetenschapper betrokken bij een aantal gezinshuizen waardoor ze tevens veel kennis heeft over pleeg-en jeugdzorg en daar bijkomend hechting en vroegkinderlijk trauma. Over deze laatste onderwerpen gaf ze afgelopen jaar als gastdocent les op de Pabo in Amsterdam. Ze is diagnostisch bevoegd, wat wil zeggen dat ze ook kinderen ziet voor psychologisch onderzoeken.

In haar praktijk kijken ze breed naar het kind en het systeem om het kind heen. Omdat Mariëlle zich verder wilde verdiepen in het systemische werken is ze in 2021 de opleiding tot systeem en relatietherapeut gestart. In 2023 hoopt ze deze af te ronden. Naast haar werk is Mariëlle moeder van 7 kinderen en oma van twee kleinkinderen.

Voor meer informatie:

Social media van Mariëlle Beckers:

Podcasts: Media: Publicaties:

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu