Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Zo boost je het zelfvertrouwen van je dochter

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is voor iedereen belangrijk. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat een kind zich goed kan ontwikkelen. Maar zeker meisjes kunnen op een bepaalde leeftijd plotseling flink onzeker worden. Met deze acht vuistregels versterk je het zelfvertrouwen van je dochter*.

In samenwerking met expert

Eveline Nieuwenhuizen

Orthopedagoog

* de meeste regels kun je ook prima toepassen op jongens. 

Advertentie

1. Laat haar spelen waarmee ze wil

In de speelgoedwinkel is het meestal nog zo ingedeeld dat je aan de ene kant het roze walhalla van poppen, prinsessenaccessoires en serviesjes hebt en aan de andere kant auto’s, zwaarden en gereedschapssets in blauw, groen en zwart. De strikte indeling van jongens- en meisjesspeelgoed kan voor kinderen heel beperkend zijn. Vooral omdat zij niet in die hokjes denken, maar gewoon willen kiezen wat ze aanspreekt. Wil je dochter brandweertje spelen? Eh, natuurlijk! We leven inmiddels in 2022: speelgoed zou voor ieder kind een eigen keuze moeten zijn. Probeer dus vooral zelf niet mee te gaan in deze indeling: auto’s en dino’s zijn voor jongens, poppen en een keuken voor meiden en laat je dochter spelen waarmee ze wilt.

2. Geef haar inspraak

Zelfstandig beslissingen nemen en merken dat dat goed uitpakt is goed voor het zelfvertrouwen. Laat je dochter daarmee oefenen door haar een stem te geven bij de keuzes die haar aangaan, zoals de kleren die ze draagt of wat jullie in het weekend gaan doen. Wil ze een trui aan terwijl het hartstikke warm is? Niet erg, van een verkeerde keuze leert ze wat wél handig is. Als je toch een beetje grip wilt houden op de situatie, kun je haar ook laten kiezen tussen twee opties: het blauwe of het groene T-shirt?

3. Deel haar trots

Bescheidenheid siert de mens… Maar is dat wel zo? We kunnen er ook in doorslaan: ga maar eens na hoe ongemakkelijk mensen het vaak vinden om een welgemeend compliment te krijgen. Je dochter hoeft geen haantje de voorste te zijn en het is niet gezond om haar continu de hemel in te prijzen, maar trots op jezelf zijn hoort ook bij zelfvertrouwen. Is ze heel tevreden over de tekening die ze heeft gemaakt of trots omdat ze kopje onder durfde, deel die trots dan met haar.

Complimenteer haar niet alleen met goede resultaten, maar vooral met haar inzet. Dat werkt het beste voor haar eigenwaarde. Dit geldt uiteraard ook voor haar schoolresultaten: leg niet de focus op de resultaten an sich, maar geef ook hier weer procesgerichte complimenten. Hier leert je dochter hier het meest van. Zij zal hierdoor later een moeilijke situatie minder snel uit de weg gaan. Ze leert op deze manier hoe ze iets aan moet pakken.

Advertentie

4. Bazig zijn mag

Als een jongen het graag voor het zeggen heeft en goed kan verwoorden wat hij wil, zeggen we met lichte bewondering: ‘Nou, die wordt later directeur!’ Maar de meeste mensen geven als een meisje dit doet vaak de negatieve stempel: ‘zo die is bazig’ of ‘wat een felle tante’. Terwijl: het kan je dochter ver brengen als ze de leiding durft te nemen en op haar strepen kan staan. Leer haar waar nodig hoe ze haar leiderschapskwaliteiten in de praktijk kan brengen. En dat doe dit vooral door zelf het goede voorbeeld te geven. Met rechte rug rustig aangeven wat de bedoeling is, dat straalt zelfvertrouwen uit.

5. Niet iedereen hoeft haar leuk te vinden

Bij meisjes lijken we het extra belangrijk te vinden dat ze lief, schattig en aardig zijn. Natuurlijk is dat fijn, maar als je er te veel de nadruk op legt heb je kans dat je dochter straks alleen nog maar bezig is om het anderen naar de zin te maken. Aardig gevonden willen worden, weerhoudt meisjes er vaak van om assertief te zijn als het nodig is. Laat haar zien dat je het mag zeggen als je het ergens niet mee eens bent, ook al vindt een ander dat niet leuk. Of dat het oké is om niet altijd anderen te helpen, maar ook om hulp te vragen.

6. Leer haar omgaan met tegenslagen

Je ziet je kind liever opgewekt dan teleurgesteld of verdrietig. Hoe graag je je dochter ook non-stop gelukkig ziet het is beter als je dochter hier en daar wat tegenslagen doormaakt. Want laten we eerlijk wezen: de wereld is gewoon niet altijd even leuk. Daar kun je maar beter eerlijk over zijn.

Zelf een moeilijke situatie overwinnen, betekent bouwen aan je zelfvertrouwen. Voor meisjes is dat extra belangrijk, omdat ze in traditionele films en boeken vaak als hulpeloos slachtoffer worden neergezet. Denk aan de oude Disney-films met het voorbeeld van de prinses die gered moet worden door de prins. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer sterke vrouwen- en meidenrollen waarbij ze de held zijn. En dat is maar goed ook.

Advertentie

Als je dochter ontdekt dat ze zichzelf kan redden, leert ze dat ze óók de held in het verhaal kan zijn.

7. Kijk verder dan haar (en jouw!) uiterlijk

Je hart smelt van haar gelakte nageltjes en haar schattige tutu en voor je het weet heb je het alwéér gezegd: ‘Wat zie je er mooi uit!’ Natuurlijk mag je dochter weten dat ze mooi is, maar als ze dit te vaak hoort, is het logisch dat ze extreem veel waarde aan haar uiterlijk gaat hechten. Stel vragen: laat eens zien hoe je jurk zwiert als je rondjes draait? Hoe hoog kun je springen? Laat haar tegelijkertijd voelen dat ze mooi is van zichzelf, precies zoals ze is, ook met modder in haar haar. Dit doe je ook door positief over jezelf te praten, want dat hoort ze. Haal jezelf niet naar beneden als je je benen te dik vindt, maar zeg ook eens dat je blij bent met je stralende ogen als je in de spiegel kijkt.

8. Stel kritische vragen

De media confronteren je dochter met allerlei stereotypen, van zoete prinsesjes tot sexy zangeressen – en alles daartussen. Stimuleer haar om na te denken over het beeld dat ze voorgeschoteld krijgt, door haar kritische vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld wat de hoofdpersoon uit een film anders had kunnen doen of wat er nou eigenlijk wordt gezongen in een liedje. Door met je dochter in gesprek te gaan en serieus naar haar ideeën te luisteren, geef je haar bovendien mee dat het ertoe doet wat ze denkt en te zeggen heeft.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Eveline Nieuwenhuizen

Orthopedagoog

Eveline Nieuwenhuizen is orthopedagoog en expert op het gebied van leren en gedrag bij kinderen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar. Daarnaast is Eveline eigenaar van BuroGroei (www.buro-groei.nl), een praktijk voor kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs extra ondersteuning nodig hebben, zowel op cognitief gebied als op sociaal emotioneel gebied.

Tevens werkt zij als orthopedagoog binnen het voortgezet onderwijs. Ze heeft drie kinderen die alle drie op de basisschool zitten.

Haar expertise ligt op het gebied van basisonderwijs, voortgezet onderwijs en specifiek hierbij op intelligentie, autisme, AD(H)D, executieve functies en dyslexie.

Voor meer informatie: kijk op: Buro-Groei en voor achtergrond:
Facebook
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu