Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

zelfvertrouwen boosten dochter

Zo boost je het zelfvertrouwen van je dochter

Zelfvertrouwen, als je er voldoende van hebt, is het leven vaak net wat makkelijker en leuker. En jij kan je kind daarbij helpen. Met deze 8 vuistregels pep je het zelfvertrouwen van je meisje* op.

* de meeste regels kun je ook prima toepassen op jongens. 

Advertentie

1. Laat haar spelen waarmee ze wil

Neem je een kijkje in een speelgoedwinkel, dan is het overduidelijk: aan de ene kant het roze walhalla van poppen, prinsessenaccessoires en serviesjes, aan de andere kant auto’s, blokken en gereedschapssets in ‘stoere’ kleuren als blauw, groen en zwart. De strikte indeling van jongens- en meisjesspeelgoed kan voor kinderen heel beperkend zijn. Vooral omdat het voor hen allemaal één pot nat is. Je kunt als ouder kiezen om daar niet in mee te gaan.

2. Geef haar inspraak

Als je wilt dat je dochter goede beslissingen leert nemen, kun je haar daarmee laten oefenen. Probeer je dochter dus zo veel mogelijk een stem te geven in keuzes die haar aangaan, zoals wat voor kleren ze draagt of wat jullie in het weekend gaan doen. Geeft niks als ze een keer een verkeerde keuze maakt (regenlaarzen tijdens een hittegolf), daar leert ze van.

3. Deel haar trots

Bewust of onbewust leren we kinderen vaak dat het goed is om bescheiden te zijn. Bedenk zelf maar eens hoe je reageert als je een complimentje krijgt. Op de lange termijn doet bescheidenheid weinig voor je zelfvertrouwen. Je hoeft je dochter niet continu de hemel in te prijzen – liever niet zelfs – maar is ze trots op een prestatie, deel die trots dan met haar. Het werkt het beste als je haar complimenteert over haar inzet en niet over het resultaat.

4. Niks mis met een beetje bazig zijn

Het is een cliché, maar jongens die het graag voor het zeggen hebben, noemen we ‘leiders’. Meisjes kunnen het doen met het negatieve stempel ‘bazig’. Er is niks mis met een beetje bazig zijn, dus noem het liever ook niet zo. En als je zelf het goede voorbeeld geeft of je dochter een beetje coacht, zal ze vanzelf leren haar leiderschapskwaliteiten op een aardige manier in de praktijk te brengen.

5. Niet iedereen hoeft haar leuk te vinden

Tegen meisjes wordt vaak gezegd dat ze aardig moeten zijn. Prima, maar als je daar te veel nadruk op legt, kan dat ervoor zorgen dat je dochter alleen nog maar bezig is het anderen naar de zin te maken. Assertief zijn is moeilijk, maar jouw goede voorbeeld is de beste manier om het je kind bij te brengen. Laat haar zien dat je kunt zeggen dat je het ergens niet mee eens bent en dat je hulp kunt vragen als iets niet in je eentje lukt.

6. Leer haar omgaan met tegenslagen

Niks vervelender dan je kind teleurgesteld of verdrietig te zien. Toch moet je niet altijd de hete kolen voor je dochter uit het vuur halen, een beetje tegenslag is goed voor haar. Zelf een moeilijke situatie overwinnen, betekent bouwen aan haar zelfvertrouwen. Voor meisjes is dat extra belangrijk, omdat ze in films en boeken nogal als hulpeloos slachtoffer worden geportretteerd (de prinses die gered moet worden, bijvoorbeeld). Het is goed als je dochter leert dat ze niet van anderen afhankelijk is, maar dat ze zichzelf kan redden.

7. Kijk verder dan haar (en jouw!) uiterlijk

Het floept eruit voordat je er erg in hebt: ‘Wat zie je er mooi uit!’ Goed bedoeld natuurlijk, maar een kind kan erdoor gaan denken dat haar uiterlijk haar belangrijkste kenmerk is. Stel vragen: laat eens zien hoe je jurk zwiert als je rondjes draait? Hoe hoog kun je springen? En let op hoe je over jezelf praat, want dat hoort je dochter ook. Het kan heel goed werken om af en toe voor de spiegel te zeggen dat je mooie benen hebt of dat je blij bent met je stralende ogen.

8. Stel kritische vragen

Door de media wordt je dochter met allerlei stereotypen geconfronteerd, denk aan de eerder genoemde hulpeloze prinses. Als je haar kritische vragen stelt, stimuleer je haar om daarover na te denken. Vraag bijvoorbeeld wat de hoofdpersoon uit een film anders had kunnen doen of wat er nou eigenlijk wordt gezongen in een liedje. Door met je dochter in gesprek te gaan en serieus naar haar ideeën te luisteren, geef je haar bovendien mee dat het ertoe doet wat ze denkt en te zeggen heeft.