Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
opvang

Mijn kind wil niet naar de opvang

Het lijkt zo ideaal: na schooltijd kan je kind naar de opvang of de oppas. Niet ieder kind vindt dit leuk. Wat doe je als je kind niet meer naar de opvang wil en je steeds terugkerende discussies hebt?

Advertentie

Mijn kind wil niet naar de opvang

Vervelend voor je kind en vervelend voor jou als je kind het niet naar zijn zin heeft bij de opvang. Vooral na vakanties kan je kind enorm moeite hebben om weer in de vaste structuur van school en opvang te moeten meedraaien. Misschien zorgt het bij jou voor een enorm schuldgevoel, maar heb je ook geen andere oplossing.

Wat is het probleem

Kinderen voelen vaak goed aan hoe jij je voelt. Heb jij het eigenlijk niet zo naar je zin op je werk en zou je liever thuis zijn, dan merkt een kind dat op en heb je steeds weer gedoe. Hij spiegelt je gevoelens. Het kan ook zijn dat er iets is gebeurd wat jij niet weet, dat hij is gepest of dat hij een leidster niet zo leuk vindt. De enige manier om de negativiteit rond de opvang te doorbreken, is een goed gesprek met je kind om erachter te komen wat precies het probleem is.

Neem zijn gevoel serieus

Kies een rustig moment voor zo’n gesprek, bijvoorbeeld als je samen in de auto zit, even buiten wandelt of als je bij zijn bed zit voor het slapengaan. Begin met het erkennen van het gevoel van het kind: ‘Dus jij vind het niet fijn op de bso en je zou liever bij mij zijn’. Dat zorgt ervoor dat je kind weet dat je zijn gevoel serieus neemt. Door daarna gericht te vragen naar wat hij dan niet leuk vindt, kom je er vaak wel achter waar het probleem echt zit.

Zoek samen de oplossing

De volgende stap is dat je vertelt dat naschoolse opvang er nu eenmaal bij hoort, net als school, maar dat je wel samen met je kind naar een manier wilt zoeken om het leuker te maken. Vraag je kind hoe hij zelf denkt dat hij het leuker kan hebben bij de naschoolse opvang. Waar speelt hij graag mee, welke juf vindt hij aardig, wie zijn z’n vrienden? Vaak is het probleem dan al verholpen en gaat het weer stukken beter.

Advertentie

Om te zorgen dat het ook goed blijft gaan, kun je ook goed op hem letten tijdens het ophalen. Is hij lekker aan het spelen, of zit hij stil in een hoekje? Informeer ook bij de leidsters hoe je kind het doet en hoe hij zich gedraagt. Zo heb je eerder in de gaten of er iets aan de hand is.

Misschien past thema-opvang beter

Soms kun je ook nog bij je opvang organisatie overleggen over het soort opvang. Vaak wordt er ook thema-opvang aangeboden, door sommige organisaties voor kinderen van 8 jaar en ouder. Zo zijn er sport-bso’s die helemaal in het tegen van bewegen staan, natuur-bso’s die zo veel mogelijk buitenspelletjes doen of kunst-bso’s waar kinderen op creatief vlak zich kunnen uitleven. Vaak iets duurder, maar wellicht past het veel meer bij je kind dan de reguliere opvang.

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu