Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind naar andere school

Veranderen van basisschool

De school van je kind voldoet toch niet aan je verwachtingen. Of je kind wordt erg gepest en de schoolleiding doet er niets aan. Redenen om te denken aan een overstap naar een andere basisschool. Hoe ingrijpend is veranderen van school, en hoe pak je dat aan?

Advertentie

Situatie oplossen

Probeer altijd eerst of de situatie op de huidige school op te lossen is, voordat je besluit over te stappen op een andere school. Ben je niet tevreden over de gang van zaken, dan kun je het volgende ondernemen:

  • Ga in gesprek met de leerkracht om je twijfels te bespreken.
  • Heeft dit niet het effect waarop je hoopte? Maak dan een afspraak met de schooldirecteur, het liefst samen met de leerkracht.
  • Ben je nog niet tevreden over de gang van zaken, ga dan een gesprek aan met het schoolbestuur.
  • Een klacht over de school kun je ook neerleggen bij de klachtencommissie.

Het kiezen van een andere school

Helpt dat allemaal niet en weten jullie zeker dat je jullie kind wilt laten overstappen, wees er dan van overtuigd dat dit wél de goede school is. Vraag eens rond naar ervaringen van ouders op andere scholen. Grote kans dat daar ook wel eens het een en ander misgaat. Heb je je keuze gemaakt, dan moet je je kind zelf inschrijven op de nieuwe school. Je kunt op elk willekeurig moment in het schooljaar overstappen naar een andere school, maar je kind het schooljaar laten afmaken is meestal de beste keuze.

Je kind voorbereiden

Val in je twijfelperiode de juf of meester liever niet af. Voor een jong kind is zij of hij namelijk de hele school. En als jij de school afvalt, kan je kind in een loyaliteitsconflict terechtkomen. Heb je eenmaal besloten dat het beter voor je kind is dat hij overstapt naar een andere basisschool, vertel hem dat dan op een rustig moment.

Ingrijpend voor je kind

Overstappen doe je niet zomaar. Je moet er echt gegronde redenen voor hebben. Let er ook op dat je duidelijk bent tegenover je kind. Anders geef je misschien een verkeerd signaal af, zoals weglopen als het moeilijk wordt. Ook kan je kind het gevoel krijgen dat het zijn schuld is dat het niet werkt op school. Kies je voor een andere school, leg hem dan uit dat het jouw beslissing is. Straal vooral uit dat hij geweldig is en dat er niets mis is met hem.

Advertentie

Schoolprestaties

Schoolprestaties kunnen tijdelijk lijden onder de overstap. Zeker als je kind tegen zijn zin in wordt overgeplaatst. Een nieuwe school, een nieuwe juf, nieuwe kinderen: dat kost energie. Daarbij kunnen scholen verschillende methodes gebruiken. Ook daar moet je kind aan wennen. Maar je kind functioneert meestal weer snel op zijn eigen niveau. Fijn om te weten: een nieuw kind wordt vaak snel opgenomen in een groep.

Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu