Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat moet een kind kunnen voor de basisschool?

Is je kind vier jaar, dan begint voor zowel hem als voor jou een compleet nieuwe fase: hij mag naar de basisschool. Maar voordat je kind daar van start gaat, is het handig als hij een paar dingen onder de knie heeft. Daar kun jij hem bij helpen.

Advertentie

Wat moet je kind kunnen voor de basisschool?

Voor een prettige start op de kleuterschool is het fijn als je kind een aantal dingen min of meer onder de knie heeft. We lichten ze hieronder toe:

 1. Zichzelf aan- en uitkleden

  Het is handig als je vierjarige zichzelf kan aan- en uitkleden én zelf zijn schoenen kan aandoen. Oefen hiermee een paar weken voordat hij in groep 1 gaat beginnen. Pak het in etappes aan: jij helpt hem met zijn broek en hij trekt zelf zijn shirt aan.

  Vraag van tevoren op welke schooldag er gymles is. Trek je kind die dag kleding aan die hij makkelijk aan en uit kan trekken. Kan je kind nog geen veters strikken? Geen ramp, dat komt vanzelf wel. Laat je kind voorlopig met klittenband- of instapschoenen naar school gaan.

 2. Jas aan en weer uit

  In groep 1 en 2 wordt er vaak buiten gespeeld, soms meerdere keren per dag. Het is dus wel zo praktisch als je kind zelf zijn jas kan aan- en uittrekken. Zeker als het rotweer is. Vaak wordt dit al op de peuterschool of op de crèche geleerd. Maar mocht je kind het nog niet onder de knie hebben, bekijk dan de video helemaal onderaan voor dé truc.

  Advertentie

  Hier lees je hoe je jouw kind kunt voorbereiden op de basisschool.

 3. Knippen en prikken

  Tekenen, knippen, prikken, verven, borduren en soms zelfs al zagen en timmeren: in de groepen 1 en 2 wordt er veel geknutseld. De juf verwacht niet dat je kind alles al kan, maar het is wel fijn als hij een beetje met een schaar en prikker kan omgaan. Dat hij het in ieder geval al in handen heeft gehad en weet hoe het werkt. Om je kind voor te bereiden kun je hem snippers laten knippen of in papier laten prikken. Figuurtjes knippen of precies langs de lijntjes prikken leert hij in groep 1.

 4. Tijd voor een 10-uurtje

  Meestal vlak na het buitenspelen is het in de klas tijd voor een 10-uurtje. Het is de bedoeling dat je je kind iets te eten en drinken meegeeft. Geef bijvoorbeeld (geschild) fruit in een broodtrommel mee en wat drinken in een drinkbeker. Laat hem van tevoren oefenen met het openen van de broodtrommel en drinkbeker. Zet ook zijn naam op de trommel en beker en zorg dat hij zijn eigen naam kan herkennen. Check hier 5 recepten voor een gezonde schoollunch.

  Tip! Hier vind je leuke broodtrommels en drinkbekers

  Advertentie
 5. Zindelijkheid

  In principe wordt verwacht dat je kind zelfstandig naar de wc kan. Oefen daar van tevoren mee, vooral met afvegen. De meeste kleuterleidsters vegen namelijk geen billen af. Een ongelukje kan natuurlijk gebeuren, stop daarom voor de zekerheid reservekleding in de schooltas van je kind.

De vermoeidheid slaat toe

Met al die nieuwe indrukken is het niet gek als je kind doodmoe thuiskomt of het tegen het eind van de week niet volhoudt. Het is meestal niet erg als je je kind een middag thuis houdt. Overleg met de docent wat je het beste kunt doen.

Checklist: termen die je moet kennen als je kind naar de basisschool gaat. 

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting