Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ouders zijn op vakantie met kinderen

Vakantie met (kleine) kinderen, waar let je op?

Op vakantie met kinderen vraagt om wat uitzoekwerk. Want ook al hebben zij zelf niet veel meer nodig dan water en zand, veiligheid en kindvriendelijkheid zijn óók belangrijk. Waar let je op als je gaat boeken?

Advertentie

Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar als je met kinderen reist zijn er wat basisdingen die altijd handig zijn om rekening mee te houden, zodat het voor het hele gezin leuk en ontspannen wordt.

Reistip! Een kindvriendelijke vakantie in de omgeving boek je bij Center Parcs

Waar naartoe op vakantie met (kleine) kinderen?

Terwijl de één graag binnen Europa blijft, wil de ander het liefst de andere kant van de wereld zien. Het ideale vakantieland is voor iedereen anders. Wel zijn er wat algemene belangrijke punten bij het uitkiezen van een vakantiebestemming met kinderen. Vermijd bijvoorbeeld malariagebieden. Hetzelfde geldt voor landen met extreme temperaturen, slechte hygiëne of politieke onrust. Kinderen zijn extra gevoelig voor ziekten, kou en warmte/zon.

Ook goed om mee te wegen is de infrastructuur in een land, zodat je comfortabel van A naar B kunt reizen. Waar je ook naartoe gaat, neem de reistijd ruim. Haasten met kinderen is voor niemand een ontspannen begin van de vakantie.

Advertentie

Een kindvriendelijke accommodatie uitzoeken

Met z’n tweeën is een doorsnee hotelkamer prima, maar als je met kinderen op vakantie gaat, is een appartement of een huisje met meerdere kamers fijner. Ook eisen wat betreft de ligging zijn misschien anders voor een vakantie met je kind. Elke keer met de bus naar het strand moeten, is dan toch al gauw een gedoe. En kinderen hebben misschien alleen water, zand en een schommel nodig, maar dan moet dat er wel zijn. Nog wat punten om rekening mee te houden bij het zoeken van een accommodatie:

 • Heeft de accommodatie de vermelding ‘familie’ of ‘kindvriendelijk’?
  Handig: Deze bestemmingen (van Denemarken tot Curaçao) hebben de vermelding ‘kindvriendelijk’
 • Zijn de basisbehoeften aanwezig? Dat scheelt gesleep met beddengoed en handdoeken.
 • Zijn er genoeg kamers en bedden? Of moeten jullie op een slaapbank in de woonkamer? En willen jullie dat?
 • Kijk of er verwarming is als je naar een plek gaat waar het (’s avonds) koud kan zijn.
 • Is er een wasmachine of wasserette?
 • Worden er leuke dingen georganiseerd voor kinderen (kinderanimatie)?
 • Check op Google Maps wat er aan kindervertier is in de omgeving (parkjes, grasveld, zwembad, speeltuin).
 • Kijk of er geen discotheek pal naast de accommodatie staat. Of andere factoren die jullie nachtrust verstoren.
 • Lees de reviews van andere ouders. Dat zegt niet alles, maar geeft toch een aardig beeld.

Vakantie met kind: een veilige omgeving

Op vakantie met kinderen is het fijn als je er enkele basisvoorzieningen in de buurt zijn. Een supermarkt, restaurant en een huisarts, bijvoorbeeld. Kijk ook of de accommodatie niet langs een erg drukke weg staat. Je vakantie is al gauw een stuk relaxter als je met je kind langs rustige straatjes naar het strand, een meertje, boulevard of dorpsplein kunt wandelen. Even een ijsje eten of een terrasje pakken, en ook zo weer terug kunnen lopen voor een dutje of schone luier. Probeer ook te achterhalen of er water zonder omheining vlakbij je huisje of appartement is, of andere plekken die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen. Als je voortdurend bezig bent om je kind te behoeden voor gevaar, kom je niet aan ontspannen toe.

Tip! Nog heel wat dagen te gaan en geen inspiratie meer voor vakantievermaak?  Het grote vakantie-doeboek voor uitgebluste ouders  zit boordevol tips, recepten en puzzels.

Reisvaccinaties voor je kind

Kinderen die zijn gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma, zijn beschermd tegen DKTP (Difterie Kinkhoest Tyfus Polio), maar voor sommige verre bestemmingen is dat niet voldoende. Bijvoorbeeld als je reist naar landen in Azië, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribisch gebied. In deze landen komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Via de website van de GGD kun je zien hoe het zit met reisvaccinaties voor je kind.

Je kind voorbereiden op de vakantie

Voor het eerst vliegen vinden veel kinderen spannend, maar ook met de auto op vakantie gaan (vooral als je midden in de nacht vertrekt) is een hele ervaring. Leg van tevoren aan je kind uit hoe de reis er ongeveer gaat uitzien. Vertel bijvoorbeeld wat jullie als eerste gaan doen op het vliegveld (koffers inchecken), dat je in het vliegtuig stoelriemen om moet, dat jullie de auto gaan inpakken of welke spelletjes jullie onderweg kunnen doen. De meeste kinderen vinden op vakantie gaan leuk, dus maak er al voor vertrek een feestje van. Betrek je kind bij het kopen en inpakken van de spullen. Doe het alleen niet te vroeg, want het is verwarrend en nogal een uitdaging voor zijn geduld als je kind vervolgens nog dagen moet wachten tot jullie echt gaan.

Ben je zelf nogal gestrest voor het inpakken en wegwezen? Dan kun je je kind ook naar een oppas brengen. Laat hem dan voor vertrek wat eigen spullen in een tas doen en in de auto zetten.

Zo hou je je kind onderweg en op reis bezig

Op vakantie gaan is heel leerzaam voor kinderen. Je kind gaat zoveel dingen voor het eerst zien en meemaken. Zo ontdekt hij van alles over vervoer, taal, ander eten en een andere omgeving, misschien wel met bergen of hele lange tunnels of eilandjes waar je met een veerboot naartoe moet.

Al die nieuwe indrukken zijn ook spannend en vermoeiend. En reizen verloopt niet altijd even soepel. Soms krijg je te maken met wachtrijen, files of andere pech. Om het ook dan leuk te houden, hebben we een aantal tips voor elke leeftijd:

Baby

Een baby hoef je onderweg nog niet echt te vermaken. Het is vooral belangrijk dat je kind niet te lang in het autostoeltje zit. Neem regelmatig een pauze en laat hem dan even spelen op een speelmat (zoals deze, ideaal voor onderweg), zodat hij zich vrij kan bewegen en kan rekken en strekken. Vergeet ook zijn favoriete speelgoed en lievelingsknuffel niet. Hopelijk valt hij zo tijdens het reizen af en toe in slaap.

Peuter

Ook voor een peuter zijn pauzes waarin hij vrij kan bewegen belangrijk. Daarnaast is het goed om de schermtijd in de gaten te houden. Hoe verleidelijk het ook is om de urenlang filmpjes te kijken, voor de ogen en de houding is dat niet goed. En er zijn genoeg andere opties voor vermaak:

 • Geef in de auto of in het vliegtuig een cadeautje waar hij mee kan spelen. Liefst iets wat de fantasie prikkelt of wat te maken heeft met reizen/vakantie.
 • Een magnetisch tekenbord is ideaal voor onderweg. Er zijn ook reistekenboekjes: met een vochtig doekje wis je de tekeningen uit als het boekje vol is.
 • Autoraamstickers of gewone stickervellen en gekleurd papier.
 • Een tasje met Duplo-blokken.
 • Wat (nieuwe) voorleesboekjes of luisterboeken.
 • Liedjes om mee te zingen.
 • Snacks zoals rozijntjes, kleine crackers of knijpzakjes. Vergeet ook niet je kind goed te laten drinken.
 • Stop als je met de auto gaat regelmatig op een parkeerplaats met een speeltuin of grasveld en laat je kind lekker ravotten. In het vliegtuig kun je af en toe door het gangpad lopen. Ook voor jezelf fijn.

Spelletjes tijdens het reizen

‘Mam, zijn we er al?’ Grote kans dat je deze vraag al krijgt als jullie net goed en wel op weg zijn. Tijd voor achterbankbingo! Op de bingokaarten die je via de ANWB kunt downloaden staan dingen die onderweg te zien zijn. Wie als eerste alles op de kaart heeft gezien, heeft bingo. Je kunt ook bingokaarten voor in het vliegtuig downloaden.

Meer spelletjes: rode auto’s of caravans tellen, zoveel mogelijk dieren opnoemen met een bepaalde letter, woorden maken van kentekens, het welbekende ‘ik ga op reis en neem mee’. Ook op de tablet kun je leuke (leerzame) spelletjes spelen. Dit brengt in elk geval weer wat rust, waardoor je kind misschien een uurtje in slaap valt.

Zijn we er al?! 10 tips om ongeduldige kinderen te entertainen onderweg

Algemene tips voor vakantie met kinderen

Als jullie eindelijk op de bestemming zijn aangekomen, kan de vakantiepret écht beginnen. Maar ook dan zijn er aandachtspuntjes als je een gezin hebt. Zo wordt het fijn voor iedereen:

 • Doe het rustig aan en plan weinig. Liever ontspannen aanrommelen dan gejaagd met jengelende kinderen op sleeptouw alle bezienswaardigheden af, toch?
 • Let goed op de hygiëne. Was de handen van je kind regelmatig en koop flessen drinkwater (controleer of de dop niet loszit).
 • Op drukke plaatsen kun je je kind zomaar uit het oog verliezen. Doe hem voor de zekerheid een SOS-bandje om met jouw naam en telefoonnummer, en eventueel medische informatie zoals allergieën, ziektes of medicatie.
 • Diarree? Laat je kind extra water drinken en gebruik een ORS-oplossing. Lees hier meer over de stoelgang van kinderen: wat is normaal en wanneer moet je aan de bel trekken?
 • Bescherm je kind tegen muggenbeten met kleding (lange mouwen en lange pijpen) en Deet (geef kinderen jonger dan twee jaar een lagere concentratie Deet).
 • Gebruik voldoende zonnebrandcrème (minimaal factor 30) en vermijd het liefst de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.
Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu