
Goedbedoeld advies om snel weer te vergeten: ‘slapen als je pasgeboren baby slaapt’
Als je net bevallen bent, vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren. Een veelgehoorde is: ga (bij)slapen als je baby slaapt. Dat klinkt als een goede tip, maar of het ook echt werkt is maar de vraag.
Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar
Het idee is dat als je als ouder tegelijk met je baby slaapt, je – alle dutjes bij elkaar opgeteld – genoeg slaapuren maakt om de eerste weken met een newborn redelijk fris door te komen. Nu is dat advies natuurlijk lief bedoeld, want wat die persoon eigenlijk zeggen wil: je hebt nieuw leven op de wereld gezet. Je hebt rust nodig. Pak elk uurtje slaap dat je kan. Toch gaat het advies helaas in de praktijk niet op. Want soms ben je niet moe, als je baby z’n ogen sluit. Of wil het niet lukken, omdat het huishouden roept. Of kan het niet, omdat iets (hallo stuwing, de geboortekaartjes die liggen te wachten op een postzegel) of iemand (grotere broer of zus) je aandacht vraagt.
Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar
Nog een paar redenen waarom ‘slapen als je baby slaapt’ niet (goed) werkt
- Het slaappatroon van een pasgeboren baby is allesbehalve voorspelbaar. Soms duurt een dutje twintig minuten, soms tweeënhalf uur. Je weet dus niet of de eerstvolgende keer een hazenslaapje zal zijn of een siësta. En net bevallen of niet; als er íets is wat een mens prikkelbaar maakt, is het acte de précense moeten geven terwijl je net in slaap gesukkeld bent.
- Slapeloosheid na de bevalling komt veel voor. Als kersverse moeder kan je overlopen van de adrenaline en enorm alert zijn. Je slaapt dan licht en bent je bewust van elk geluidje, wat het tegelijk slapen met je baby lastig maakt.
- Het kan ook zijn dat je er simpelweg geen tijd voor hebt. Zo kun je niet slapen als je baby slaapt, als er nog een kind door het huis banjert dat schreeuwt om een rijstwafel.
Zelfzorg
Ons advies? Zie de tijd waarin je kind ligt te slapen te zien als jouw ‘sacred time’ en gebruik ze om iets te doen waar je op dat moment behoefte aan hebt. Dat kan het doen van een dutje zijn, maar ook scrollen door Instagram, een vriendin bellen of dat ene mailtje beantwoorden. Of beter nog; een kop (warme!) koffie in stilte drinken op de bank, wat bladzijdes lezen uit een boek of mijmeren uit het raam. Met andere woorden; wees bedachtzaam met de tijd, door in deze minuten alleen aan jezelf te denken en dát te doen waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Zo kom je misschien niet fysiek tot rust, maar het maakt wél gelukkig.
Meer lezen?
- 20 originele manieren om veel voorkomende namen te spellen
- 15x grappigste smoesjes van peuters om niet te hoeven slapen
- 12 blunders van oververmoeide ouders
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bron: mother.ly Beeld: Shutterstock