Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Geniale hack: zo verspil je geen druppel moedermelk meer met kolven

Heb je eindelijk met moeite het flesje vol gekolfd, moet de melk nog worden overgegoten in het bewaarzakje. Elke druppel die je daarbij morst is huilen geblazen. Wil je dit zenuwslopende gedoe nooit meer? Goed nieuws: met deze hack verspil je nooit meer een druppel.

Advertentie

Terwijl de één een overschot aan moedermelk heeft, is voor de ander elke druppel kostbaar. Als je bij de laatste categorie hoort, wil je al helemaal geen druppel verspillen. Bij het overgieten van de fles naar een bewaarzakje gaat het nog weleens mis. Vooral ’s nachts, wanneer je veel te moe bent om het secuur te doen. Maar dankzij een geniale kolf-hack van een Amerikaanse moeder, Ashley Newton, is dat geen probleem meer.

Ook interessant: Hoe weet je of je baby genoeg gedronken heeft?

Kolf-hack: zo doe je het

De hack is zo simpel dat je nauwelijks kan geloven dat je hier niet eerder aan hebt gedacht. Ashley laat de hack in de onderstaande TikTok-video zien. In plaats van te kolven in het flesje, kolf je direct in het bewaarzakje. Het bewaarzakje vouw je in het flesje: that’s all. Geen druppel meer om te verspillen én het bespaart je tijd, want overgieten is niet meer nodig.

@unlicensedtomomAll this wasted time washing pump parts 💀 ##RedBullDanceYourStyle ##MyHobby ##NeonShadow ##momhack ##breastfeeding ##pumping♬ Stuck in the Middle – Tai Verdes

Advertentie

En wat als het kolven helemaal niet lukt?

Bij sommige vrouwen lukt kolven meteen, voor anderen is het lastiger om genoeg melk te kolven. De volgende tips kunnen je helpen:

  1. Masseer je borsten. Masseer met draaiende bewegingen of schud je borsten zacht heen en weer terwijl je voorovergebogen staat. Ook kun je er vanaf de bovenkant tot aan je tepel overheen strijken en er zachtjes op tikken. Wees wel altijd voorzichtig. Het weefsel van je borsten en tepels is gevoelig en als je te hardhandig te werk gaat, kan het weefsel geïrriteerd raken en kun je blauwe plekken oplopen.
  2. Kolf als je volle borsten hebt, meestal heb je in de ochtend de meeste melk. Probeer genoeg tijd tussen het kolven en de borstvoeding van je baby te plannen. Je borsten hebben tijd nodig om weer melk aan te maken.
  3. Stel je kolfapparaat goed in. Een elektrisch kolfapparaat werkt met zuigkracht en een zuigritme en beide kun je instellen. Als de zuigkracht te laag is en het zuigritme te hoog, is het moeilijk om genoeg melk te kolven. De ideale combinatie verschilt per vrouw. Kijk hoe je het apparaat zo kunt afstellen dat het voor jou werkt, dit is een kwestie van uitproberen en oefenen. Je kunt ook kiezen voor een kolfapparaat waarbij kracht en ritme automatisch goed op elkaar afgestemd zijn. Kom je er niet uit, vraag dan hulp van een lactatiekundige.
  4. Koop passende borststukken. Als de borststukken of -schilden te groot of te klein zijn voor je tepels, kunnen je tepels of tepelhoven beschadigen en werkt de zuigkracht van het kolfapparaat niet goed. Vaak kun je een passend borststuk vinden in de winkel waar je het kolfapparaat hebt gekocht. Bij twijfel kan een lactatiekundige meekijken. Je kunt ook contact opnemen met de fabrikant van het kolfapparaat en vragen of er andere borststukken te koop zijn.
  5. Drink en eet voldoende. Als je te weinig drinkt en/of eet, kan je melkproductie verminderen. Het is overigens een fabeltje dat je extra melk moet drinken om je melkproductie te stimuleren.

Ook interessant om te lezen:

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Motherly– Beeld: Getty Images

Advertentie