Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zelfvertrouwen vergroten kind
door

10 dingen die je kunt zeggen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Een van de mooiste dingen die je jouw kind kunt meegeven, is een flinke dosis zelfvertrouwen. Daar heeft hij zijn hele leven profijt van. Hoe zorg je ervoor dat hij sterker in zijn schoenen staat? Deze 10 dingen kun je zeggen om zijn zelfvertrouwen te vergroten.

Advertentie

Lees meer: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

 1. ‘Dat kan jij!’ 
  ‘Pas op!’, ‘Niet doen, straks val je!’ Als ouder wil je jouw kind behoeden voor gevaar en fouten. Daardoor benoem je vaak eerder wat je kind (nog) niet kan en wat fout kan gaan. Probeer dat om te draaien en leg de nadruk op wat hij wél kan. Zo krijgt hij vertrouwen in zichzelf en durft hij vaker uitdagingen aan te gaan. Wil je de vaardigheden en talenten van je kind ontdekken? Dit werkboek kan je daarbij helpen.
 2. ‘Je vond het spannend/moeilijk, maar toch is het je helemaal zelf gelukt!’
  Het liefst help je jouw kind als hij iets eng vindt. Toch zul je hem zelf dingen moeten laten ondernemen, want dit geeft je kind juist meer zelfvertrouwen. Door zijn gevoel te erkennen en hem vervolgens te prijzen om zijn dappere daad, voelt hij zich gehoord en stimuleer je hem om positiever over zichzelf te denken.
 3. ‘Laten we het samen proberen’
  Soms heeft je kind juist wel een helpende hand nodig. Bied die alleen als je zeker weet dat dit is wat hij nodig heeft. Je kunt hem ook zelf om hulp laten vragen, zo leer je hem zelfstandig te zijn.
 4. ‘Vind je het spannend? Dat mag hoor’
  Iedereen is weleens onzeker, en dat mag ook. Stop het niet in de doofpot, maar benoem het juist. Geef er een positieve draai aan door uit te leggen dat iets nieuws proberen spannend is, maar dat hij vast hartstikke trots is als hij het toch probeert. En als hij het dan nog een keer doet, is het al een stuk minder spannend.
  Lees ook: Zo ontdek je de talenten van je kind
 5. ‘Wat er ook gebeurt, ik vind je altijd lief’
  Een kind dat zich geliefd voelt, staat sterker in zijn schoenen. Het geeft hem zekerheid dat je er altijd voor hem zal zijn, ongeacht of zijn poging wel of niet slaagt.
 6. ‘Ik ben heel trots op je’
  Kinderen spiegelen zich erg aan hun ouders. Jouw woorden zijn dan ook van onschatbare waarde voor hem. Je kind kan niet vaak genoeg horen hoe trots je op hem bent, al voelt dat voor jou als vanzelfsprekend. 
 7. ‘Het is je gelukt!’
  Voor het zelfvertrouwen van je kind is het belangrijk dat je laat weten dat je hebt gezien wat hij heeft gedaan. Door ‘het is je gelukt’ in plaats van ‘goed zo’ te zeggen, benoem je wat je kind er zelf voor heeft gedaan en niet wat jij ervan vindt. Dat geeft hem nog meer zelfvertrouwen.
 8. ‘Wat zou je zelf doen?’
  Een kind verschuilt zich al snel achter zijn ouder. Kaats de bal terug en vraag hem hoe hij het zelf zou oplossen en wat hij zelf vindt. Zo leert hij dat zijn mening ertoe doet en dat hij kan vertrouwen op zijn eigen beslissing.
 9. ‘Dat kun je nóg niet!’
  Zegt jouw kind steeds ‘dat kan ik niet’ als hij iets nieuws gaat proberen. Corrigeer hem door te zeggen: ‘Dat kan ik nóg niet’. De kracht van het woordje ‘nog’ valt niet te onderschatten: het impliceert dat hij het in zijn mars heeft, als hij maar doorzet.
 10. ‘Je bent goed zoals je bent’
  Een van de mooiste dingen die je jouw kind kunt meegeven, is dat hij zichzelf moet blijven. Je geeft hem de ruimte om helemaal zichzelf te zijn en de bevestiging dat hij kan zijn wie hij wil zijn. Daar heeft hij de rest van zijn leven profijt van.

Meer lezen over het zelfvertrouwen van je kind? Deze boeken vertellen je hoe je zijn zelfvertrouwen kunt boosten.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu