Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Opnieuw bewezen: geen verband vaccinaties en autisme

De spookverhalen over kinderen die autisme krijgen door een prik zijn opnieuw ontkracht door onderzoek. Deense wetenschappers concluderen dat vaccinaties geen autisme veroorzaken.

Advertentie

De Denen deden een studie onder alle kinderen die in hun land tussen 1999 en 2010 geboren werden, meer dan een half miljoen kinderen in totaal. De onderzoekers vonden geen enkel verband tussen de BMR-prik (met een vaccin tegen de bof, de mazelen en rodehond) en autisme. Ook niet bij kinderen die al een verhoogd risico hadden op autisme.

Arts geschorst

Het verhaal dat kinderen autisme zouden kunnen krijgen van een vaccinatie ontstond eind jaren negentig. Een Britse arts beweerde dat nadat hij twaalf kinderen had onderzocht. Prompt daalde de vaccinatiegraad in Groot-Brittannië. Er kwam een mazelen-uitbraak en er  twee kinderen overleden aan de ziekte. Maar het betreffende onderzoek bleek frauduleus en de arts is geschorst, hij mocht nooit meer als dokter werken.

Mazelenepidemie

De Deense studie is het grootste onderzoek tot nu toe dat laat zien dat het BMR-vaccin geen autisme veroorzaakt, maar eerder lieten tientallen wetenschappelijke studies al zien dat er geen verband is. Toch twijfelen steeds meer ouders over vaccineren, ze zijn bang dat vaccinaties niet veilig zijn. Of ze denken dat ze niet nodig zijn. Dat dat laatste niet waar is, blijkt de laatste tijd steeds vaker. Afgelopen zomer was er nog een mazelenepidemie in Zuid-Europa. In Oekraïne zijn dit jaar al acht mensen overleden aan mazelen. Op de Filipijnen stierven onlangs in een maand tijd meer dan zeventig mensen aan de mazelen, het waren vooral kinderen die bezweken.

Bron: Scientias The Guardian NOS – beeld: Shutterstock

Advertentie