Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Stijging aantal brillen bij kinderen door tablet

Het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om goed van veraf te kunnen zien, is fors gestegen. Oorzaak: ze zitten te veel binnen, achter de computer, televisie, telefoon en tablet. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC.

Advertentie

De wetenschappers baseren zich op onderzoek onder 5000 Rotterdamse kinderen van 6 jaar, die gevolgd zijn vanaf de zwangerschap.

Langer achter scherm, vaker bijziend

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van 6 jaar die meer dan 2 uur per dag besteden aan lezen en computerspelletjes spelen, vaker bijziend zijn. De bijziende kinderen zaten gemiddeld 45 minuten per dag achter een computer, niet-bijziende kinderen een stuk minder: 33 minuten.

‘Ogen groeien in verkeerde vorm’

Op dit moment is 2,5% van de onderzochte kinderen in Rotterdam bijziend. De onderzoekers verwachten dat tegen de tijd dat  alle onderzochte kinderen twintigers zijn, ruim de helft van hen bijziend is.

Onderzoeker Roelof Polling legt uit waardoor dat komt: ‘Die verwachting baseren we op onderzoek uit het buitenland. De ogen van kinderen blijven doorgroeien. En als een kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in die verkeerde vorm. En zo krijgen die kinderen dus heel slechte ogen als ze ouder zijn,’ aldus Polling tegen RTL Nieuws.

Advertentie

Verdubbeling brildragers in 40 jaar tijd

Het is niet bekend hoeveel kinderen vroeger bijziend waren. Toch kunnen de onderzoekers schatten dat het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om van veraf goed te zien, in 40 jaar tijd is verdubbeld: ‘Er zijn nu bijna geen bijziende ouderen, je kunt daarom dus zeggen dat het 40 jaar geleden nauwelijks voorkwam.’

‘Kinderen spelen te weinig buiten’

De levensstijl van kinderen zou de grote boosdoener zijn. Deze is namelijk enorm veranderd, aldus Polling. ‘Kinderen spelen te weinig buiten en doen binnen te veel ‘nabijwerk’: lezen en computeren, spelcomputers en de tablet. De populariteit van tablets draagt hier erg aan bij. Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze dichtbij moeten kijken.’

Lees ook: Hoeveel schermtijd is oké?

Minder goed scherpstellen

Juist dat ‘nabijwerk’ is slecht voor de ogen, zegt Polling. Ogen stellen zich scherp op een punt, je ziet dan ook de wazige randen eromheen. Na een halfuur verandert dat. Dan gaat je oog ook proberen scherp te stellen op die wazige randen. Het effect is dat je juist minder goed gaat scherpstellen en waziger gaat zien.

Beeldschermregels zijn nodig

Het advies van de wetenschappers: laat kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet spelen en met minstens 30 centimeter afstand van het scherm. Snel ingrijpen is volgens Polling hard nodig: ‘Als je ogen eenmaal slecht zijn, dan heb je op latere leeftijd grote kans om extreem slechtziend te worden. Niet iets dat zomaar met laseren op te lossen is. Zicht kan daarmee wel verbeteren, maar je blijft een oogafwijking houden.’

Advertentie

Bron: RTL Nieuws – Foto: 123rf