Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tieners en een baby in huis: 'Wouter en Belle zijn net een tweeling, maar dan met dertien jaar leeftijdsverschil'

Het oudste kind gaat al stappen, de jongste zet net zijn eerste stapjes. In het gezin van Hester (44) liggen de leeftijden van de kinderen nogal uiteen, en dat betekent schakelen tussen spuitluiers en puberfeestjes.

Advertentie

Hester (44, freelance journalist) is moeder van Wouter (21, niet op de foto) en dochters Floortje (18), Belle (8) en Frenkie (4 maanden). Haar jongste twee zijn van een tweede leg met partner Taco (45, beeldredacteur).

Lees ook: Laura (26) kreeg een baby van haar Turkse vakantieliefde

Onverwachts

‘Mijn laatste zwangerschap kwam onverwachts. Ik had in de jaren ervoor drie miskramen gehad en we hadden het idee van een vierde uit ons hoofd gezet.

Samen met mijn oudste dochter Floor staarde ik in tranen naar de positieve test. Ik wilde niet nóg een miskraam. Ik wist niet eens of ik überhaupt nog wel een baby wilde; ik was inmiddels al 43. En toen kwam ineens het besef dat de test waar we naar keken óók van Floor had kunnen zijn. Daar had ik pas écht niet aan moeten denken.

Lees ook: Zwanger op ‘latere leeftijd’: de voor- en nadelen

Geen sterke drank, wel melk

Na een paar weken en wat goede echo’s zette ik de knop om. Natuurlijk was deze baby meer dan welkom. Ik leverde daar met alle liefde onze toenemende mate van vrijheid weer voor in.

Advertentie

De oudste is 21 jaar, de jongste vier maanden. Het is hier een voortdurend schakelen tussen leeftijdsgerelateerde problemen. Dan druk ik Floor op het hart dat wanneer wij een weekend weg zijn en zij met vrienden in ons huis een klein feestje wil vieren, er echt niet op onze bank gekotst mag worden.

“Ik wil gewoon niet dat er sterke drank gedronken wordt. Dat is jouw verantwoordelijkheid,” roep ik dan, terwijl ik een fles klaarmaak voor Frenkie en daarna voor de zoveelste keer vraag of Belle met haar stokpaard in de tuin wil gaan galopperen, in plaats van door de woonkamer.

Sterke band

Ik geniet van de dynamiek van mijn gezin. Wouter en Belle zijn net een tweeling, maar dan met dertien jaar leeftijdsverschil. Ze lijken op elkaar en hebben een oersterke band.

Als hij thuis is, dribbelt Belle als een jong eendje achter hem aan. Uren kunnen ze samen in zijn bed liggen chillen; hij met zijn telefoon en zij met haar iPad. Er gaat geen dag voorbij of hij belt haar vanaf zijn werk op om even bij te kletsen. “Ik heb een verrassing voor je als ik zo thuiskom,” hoor ik hem dan zeggen.

Advertentie

Floor en Belle zijn water en vuur samen. Zo geweldig als Floor het zich acht jaar terug had voorgesteld, is het voor haar niet geworden. Die baby van toen is nu een irritant zusje dat overal bij wil zijn en overal aan wil komen. Daar zit je als 18-jarige niet op te wachten. Ik kan me de scène nog goed herinneren toen Belle een splinternieuwe bronzer van Floor op de grond had laten vallen. Wist zij veel dat Sinterklaas daar 45 euro voor had neergeteld.

Lees ook: Voorkeur voor een van je kinderen? Niet erg, zegt deze deskundige

Bijzonder taalgebruik

Door Wout en Floor zegt Belle dingen die ze niet hoort te zeggen op haar leeftijd. Ze zei als 3-jarige bijvoorbeeld dat ze ook een keer wilde blowen, – waarbij ze met blowen bowlen bedoelde, maar dat andere woord hoorde ze ook regelmatig.

Tegenwoordig zijn haar zinnen doorspekt met “wtf”. We krijgen het er niet uit. We hebben ons voorgenomen het met Frenkie allemaal anders te doen, maar we vrezen dat het opnieuw desastreus gaat uitpakken. Ook zij zal niet lang klein blijven in een huis waar iedereen zo veel ouder is.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Hester Zitvast, Fotografie: Kim Krijnen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.