Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Veel illegaal speelgoed in Nederland: zo check je of het veilig is

Er is veel illegaal speelgoed in Nederland. Deskundigen waarschuwen ouders over de gevaren die dit speelgoed met zich meebrengen. Wij leggen uit hoe je checkt of het speelgoed van je kind veilig is.

Advertentie

Nadat vorige week bekend was geworden dat de douane dit jaar al ruim 130.000 illegale Huggy Wuggy-knuffels in beslag heeft genomen, geven deskundigen een waarschuwing af aan ouders.

Lees ook: Hoe kies je geschikt speelgoed voor je peuter?

Illegaal speelgoed

Emile Kalis, directeur van Stichting Speelgoed Nederland, de branchevereniging voor speelgoedbedrijven zegt tegen RTL Nieuws: ‘De gevaren van illegaal speelgoed zitten in allerlei kleine hoekjes: scherpe randjes, giftige materialen, licht ontvlambare spullen en vooral: onderdelen die gemakkelijk losraken. Kleine kinderen steken van alles in hun mond en slikken het zomaar in.’

Strenge eisen

De eisen voor speelgoed in Europa zijn streng. Kalis: ‘Fabrikanten van speelgoed moeten hun product door onafhankelijke bureaus laten testen. Als zij dat product aanbieden bij fysieke en online winkels, moeten ze met het testrapport aantonen dat het veilig is. Dat is vastgelegd in de Europese Speelgoedwet EN71.’

Ook interessant: Veilig babyspeelgoed: waar moet je op letten?

CE-keurmerk

Ouders kunnen het CE-keurmerk checken, maar dat zegt niet zoveel over de veiligheid, omdat er weinig op gecontroleerd wordt. Zo behoort een test bij een onafhankelijk keuringsinstituut niet tot de eisen. Daarom is speelgoed met een CE-merk niet per definitie veilig. Let dus vooral zelf goed op en bekijk het speelgoed nauwkeurig, voordat je het aan je baby geeft. Keurmerken op speelgoed die wél goed gecontroleerd worden, zijn het Duitse GS-keurmerk, TV-Rheinland of het Britse BS-keurmerk.

Advertentie

Waar kunnen ouders op letten?

‘Schud, trek, wrijf en ruik’, adviseert de Consumentenbond. Koop je speelgoed voor je baby, kijk dan altijd goed of er geen losse onderdelen aan zitten, of scherpe randjes waar je kind zich pijn aan kan doen. Ruik er ook even aan. Heeft het een sterke of vreemde geur, dan kun je het speelgoed beter laten liggen. Controleer ook of de vingers van je baby niet ergens tussen beklemd kunnen raken.

Wil je meer tips over het controleren van speelgoed? Lees dan hier verder. 

Bron: RTLnieuwsBeeld: GettyImages

 

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod