Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Voorlezen aan je kind heeft ook een positief effect op jou

Dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van je kind, is al langere tijd bekend. Maar het blijkt ook nog eens een positieve invloed te hebben op het opvoedgedrag van ouders. Win-win!

Advertentie

Eerdere studies hebben aangetoond dat kinderen die vaak worden voorgelezen beter zijn voorbereid op de basisschool. Voorlezen vergroot namelijk de woordenschat van je kind enorm. Daarnaast kan voorlezen helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Nu is er door de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School voor het eerst onderzoek gedaan naar het effect van voorlezen op ouders. En dat blijkt er wel degelijk te zijn.

Voordelen

Ouders die vaak voorlezen, blijken namelijk een minder strenge opvoedstijl te hanteren. Ook worden ze minder vaak boos op hun kinderen. ‘Onze bevindingen zouden gebruikt kunnen worden in programma’s die ouders en verzorgers helpen om positieve opvoedvaardigheden te ontwikkelen’, stelt onderzoeker Manuel Jimenez. De onderzoekers zagen nog meer voordelen van regelmatig voorlezen, zoals een sterkere ouder-kindband en minder aandachtsproblemen en hyperactiviteit bij de kinderen.

Lees ook: Voorlezen aan je peuter

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 2.165 moeder-kindparen mee. Er werd gekeken naar hun voorleesgewoontes, maar ook naar hun disciplinemaatregelen op het moment dat het kind 1 jaar was. Hetzelfde onderzoek werd twee jaar later herhaald, en twee jaar later opnieuw. De onderzoekers hielden bovendien rekening met factoren zoals ouderlijke depressie en financiële ontberingen, wat kan zorgen voor streng ouderschap of verstorend gedrag van kinderen.

Lees ook: ‘Strenge’ ouder vs. ‘coole’ ouder: dit is wat je sterrenbeeld erover zegt

Verandering

De resultaten laten dus zien dat moeders die frequent voorlezen, minder streng voor hun kind zijn. Daarnaast zagen de moeders die vaak voorlezen zelf dat hun kinderen beter gedrag gingen vertonen. Dat zou volgens de onderzoekers ook de verandering in het opvoedgedrag gedeeltelijk kunnen verklaren.

Advertentie

Dit is de top tien nieuwe voorleesboeken bij De Nationale Voorleesdagen 2022.

Bron: Science Daily Beeld: Shutterstock