
Waarom moeder zijn steeds makkelijker wordt
Ben je net moeder geworden en ervaar jij die roze wolk niet altijd zo? Kun je mensen die je op het hart drukken dat je moet genieten wel achter het behang plakken? Speciaal voor jou: waarom het moederschap steeds makkelijker wordt (en leuker).
De ene moeder vindt niets fijner dan een pasgeboren baby. De andere kersverse moeder schiet in de paniek. Het huilen, het slaapgebrek, het geen-flauw-idee-hebben-wat-je-moet-doen: hoezo roze wolk? Voor de moeders die geen baby-mama zijn: je bent niet de enige. En neem van ons aan, het wordt beter. Echt.
Je kind gaat beter slapen
Slaapgebrek is een van de belangrijkste redenen dat nieuwe ouders het soms zo zwaar vinden. Een baby slaapt weliswaar veel, maar vaak juist niet als jij wilt slapen (namelijk ’s nachts) en soms slechts in korte etappes. Wanneer jouw baby gaat doorslapen en beter gaat slapen, is niet te voorspellen. Maar dat het ooit gaat gebeuren, is een feit. Er komt echt een moment dat je je weer uitgerust voelt. Hang in there.
Check deze tips om gebroken nachten (langer) vol te houden.
Je kind kan steeds meer
Waardoor jij minder hoeft. Voorbeeld: er komt een moment dat je je koffie kunt drinken terwijl je baby ZELF de fruitpartjes naar zijn mond brengt. Oké, de vloer zit onder de smurrie na dit gezellige eetmoment, maar wat maakt het uit? Jij kon je koffie rustig opdrinken.
Je krijgt meer routine
Luiers verschonen, voeden, je baby in bad doen, een autostoeltje dragen, in het begin is er zoveel dat je voor het eerst doet. En dan hebben we het nog niet eens over de oudertaken die wel hogere wiskunde lijken, zoals het campingbedje in elkaar zetten en babyvingernageltjes knippen. Het vergt nogal wat van je om continu te improviseren. Maar dat wordt steeds beter. Je zult er niet altijd een uur over doen om naar buiten te komen. Ooit sta je binnen vijf minuten klaar om te gaan mét baby in schattige outfit en gevulde luiertas.
Je kind hoeft steeds minder voedingen
Sommige baby’s willen wel tien keer per dag melk drinken. Dat kan best pittig zijn: je bent continu bezig. Het goede nieuws is dat je kind het komende jaar steeds minder vaak zal komen voor een voeding. Daardoor krijg jij steeds meer tijd voor andere dingen.
Tip: handig voedingsschema voor je baby (vanaf 8 maanden).
Je kunt je kind uitbesteden
Als je baby net geboren is, hebben je partner en jij 24/7 ‘dienst’. En dat wil je ook, jullie moeten elkaar nog leren kennen en aanvoelen als gezin. Maar er komt een tijd dat je kind naar de opvang gaat of naar opa en oma. Of dat je een fijne oppas laat komen zodat je partner en jij weer eens uit eten kunnen.
Je begrijpt je kind beter
Niets verdrietiger dan een huilende baby terwijl jij werkelijk geen flauw idee hebt wat er is. Sommige moeders zeggen babyhuiltjes te kunnen onderscheiden, maar wat nou als het voor jou een mysterie is wat je kind bedoelt. Houd moed: er komt een tijd, best snel al, dat je kind je wél duidelijk kan maken wat hij wil. Dan wijst hij bijvoorbeeld naar het speeltje dat hij wil en roept trots ‘die!’
Je kind gaat praten
Na ‘die’ komen er steeds meer woordjes. Als je kind gaat praten, wordt het allemaal zoveel leuker en makkelijker. Je kunt hem dingen uitleggen en hij kan vertellen wat hij wil. Jullie kunnen ook enorm lachen samen.
Lees ook: zo leert je baby praten.
Je kind kan zich steeds beter vermaken
Hoe vermaak je een jonge baby? Zelfs een muziekmobiel boven de box is in het begin niet boeiend omdat je baby nog helemaal niet zo ver omhoog kan kijken. Soms is het heel lastig om iets te verzinnen waar je de tijd samen mee doorkomt. ‘Kiekeboe‘ gaat op een gegeven moment ook vervelen. Dat wordt in rap tempo beter als je kind meer kan. Hij heeft dan ook echt iets aan al dat speelgoed dat op hem ligt te wachten. Als hij kan kruipen en lopen, gaat hij heerlijk op ontdekkingstocht. En op een gegeven moment vindt hij zelfs televisiekijken leuk. Heerlijk, want als je kind even naar Bumba of Nijntje kraait, kun jij heel even achterover leunen.
Je kind wordt ooit zindelijk
Aan luiers verschonen heb je in het begin een dagtaak. Maar vanaf een jaar of twee à drie zal je kind zindelijk worden. En dat betekent weer meer tijd voor jou. (Al zul je nog wel wat uren kwijt zijn aan bij de wc-deur wachten. Blijft eng, alleen een plasje doen.)
Tips van zindelijkheidscoach: zo wordt je kind (sneller) zindelijk.
Je kunt het ritme loslaten
Heb jij zo’n baby die stipt op tijd zijn slaapje moet doen, in zijn vertrouwde bedje, want anders is het drama? Gewoon in mee gaan, de meeste kinderen gedijen nou eenmaal het beste bij regelmaat. Maar met de jaren kun je het strakke ritme steeds meer loslaten. Er komt een tijd dat je niet meer continu op de klok kijkt en niet meer gebonden zit aan strikte slaap- en eettijden.
Je doet het goed en merkt dat ook
Misschien ben je bang dat je het niet goed doet, vooral als je een pittige baby hebt die veel huilt. Maar het ligt niet aan jou. Elk kind is anders en dat sommige baby’s altijd tevreden zijn en overal slapen, is echt geen verdienste van de ouders. Die ouders hebben gewoon mazzel. Jij doet het net zo goed en dat merk je als je kind groter is. Vooral omdat je kind je dan spontaan een knuffel komt geven en je vertelt dat je de liefste mama op de wereld bent.
Lees ook: 5x dit doen Millennial moeders anders dan voorgaande generaties
Beeld: Shutterstock