Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
teleurstellingen
door

Waarom teleurstellingen goed zijn voor je kind

Vallen en weer opstaan, het hoort erbij. Toch proberen steeds meer ouders hun kind te beschermen tegen teleurstellingen en tegenslagen. Goed bedoeld, maar zeker niet altijd goed voor een kind.

Advertentie

Kinderen leren door zelf de gevolgen te ervaren als ze iets doen wat niet zo handig was, of waar ze van balen. Maar steeds meer ouders overbeschermen hun kinderen en ‘pamperen’ ze.

Curlingouders

De Deense psycholoog Bent Hougaard noemt dit curlingouders. Deze ouders willen alle gevaren van de weg van hun kind halen, net zoals bij een potje curling met bezems de baan wordt schoongeveegd. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van ruzies van hun kind met anderen of met hoge poten naar school gaan om iets voor hun kind af te dwingen of recht te zetten. Volgens Hougaard kunnen kinderen zich door dit gedrag van ouders niet volwaardig ontwikkelen.

Lees ook: Het 9-stappenplan voor curlingouders

Alles moet leuk zijn

Dat ‘curlinggedrag’ is een gevolg van het feit dat ouders hun kinderen steeds vaker tegenslag en teleurstelling willen besparen, zeggen socioloog Herman Vuijsje en journalist Anneke Groen in het boek Eindeloos ouderschap dat zij over dit fenomeen schreven. Ouders zijn assertiever, geloven in maakbaarheid, hebben minder kinderen en voelen zich verantwoordelijker voor hun geluk. ‘Bovendien moet alles leuk zijn,’ zegt pedagoog Marina van der Wal. ‘Ouders willen vooral leuke opvoeders zijn.’

Check hier: 5 dingen die millennial ouders anders doen dan voorgaande generaties.

Advertentie

Blauwtje lopen

Allemaal goed bedoeld natuurlijk, maar kinderen hebben er geen baat bij, zo stellen verschillende deskundigen in NRC Handelsblad. Een ‘blauwtje lopen’ is helemaal niet erg. ‘Zonder weerstand wordt je kind niet sterker,’ meent neuropsycholoog en hersenwetenschapper Jelle Jolles. Ook leren kinderen op deze manier niet van hun fouten en krijgen ze daardoor onvoldoende zelfinzicht en zelfvertrouwen. Terwijl dat juist cruciaal is om later stevig in je schoenen te staan.

Veel ervaringen opdoen

Jolles: ‘Voor de ontwikkeling van kinderen en tieners is het essentieel dat ze veel ervaringen en kennis opdoen. Als een ouder de problemen oplost, kan een kind de situatie niet zelf aanpassen, en die oplossingen niet in de hersenen opslaan. En die zich op een later moment dus ook niet herinneren.’ 9 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.

Leren van teleurstellingen

Ontwikkelingspsycholoog Marga Akkerman is het met Jolles eens. Zij meent dat het belangrijk is om kinderen zoveel mogelijk los te laten. Hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Als voorbeeld noemt ze een teleurstelling waar haar zoons mee te maken kregen: het zakken voor een examen en een jaar blijven zitten. ‘Tuurlijk was het verdrietig voor ze, die teleurstelling, maar hierdoor beseffen ze ook dat ze de volgende keer moeten leren hoe je ervoor zorgt dat het wél lukt.’ Volgens haar zorgen deze negatieve ervaringen voor zelfinzicht, zelfregulatie en voor empathie. Het helpt ze om volwassen te worden.

7 tips: zo leer je je kind omgaan met teleurstellingen

Advertentie

Bron: NRC – Beeld: Shutterstock


Mercy Hiltrop

Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu